Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 395 Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelma

MliDno-2020-1873

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tikanpellon alue sijaitsee Mikkelin itäisellä alueella. Maaliskuussa 2020 alueelle on sijoitettu 433 lasta kunnallisiin ja 132 lasta yksityisiin yksiköihin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

Tikanpellon päiväkoti on rakennettu 1982, eikä sitä ole peruskorjattu, joten rakennuksen tekninen käyttöikä on ylitetty. Rakenteellisista ongelmista johtuen rakennusta ei ole teknisesti ja taloudellisesti kannattavaa peruskorjata, vaan se tulee korvata muilla ratkaisuilla.

Moniammatillinen hankesuunnittelutyöryhmä on kartoittanut erilaisia ratkaisuja sekä Tikanpellon päiväkodin että itäisellä alueella sijaitsevien muiden varhaiskasvatuksen yksiköiden pitkäaikaisiksi vaihtoehdoiksi. Itäisen alueen päiväkotiratkaisuja pohdittaessa tulee samassa yhteydessä tarkastella myös Peitsarin päiväkodin tilannetta. Peitsarin päiväkoti on rakennettu 1979 ja on teknisesti samassa kunnossa kuin Tikanpellon päiväkoti. Rakenteellisista ongelmista johtuen sitäkään ei siis ole teknisesti ja taloudellisesti kannattavaa peruskorjata, vaan se tulee korvata muilla ratkaisuilla.

Tikanpellon päiväkodin jatkaessa nykyisessä kiinteistössä tulee siihen tehdä kuntoarvio tai -tutkimus. Tarvittavat korjaukset on tehtävä nopealla aikataululla, jotta päiväkotitoiminta voi jatkua muutaman vuoden ajan. Hinta-arvio näille akuuteille korjauksille on noin 150 000-200 000 €. Tiloissa ei ole suoritettu kuntotutkimusta, vaan hinta-arvio perustuu kiinteistökäynteihin ja pintapuolisiin mittauksiin. Tulevat korjaukset painottuisivat akuuttien sisäilman laatua heikentävien tekijöiden poistamiseen ja hallitsemiseen.

Peitsarin päiväkodin osalta akuuttien korjaustarpeiden euromääräinen summa on noin 150 000-200 000 euroa, joiden jälkeen rakennuksessa voitaneen jatkaa toimintaa noin 2-4 vuotta. Rakennukseen ei ole tehty kuntoarviota tai -tutkimusta. Tiedetään kuitenkin, että rakennuksessa on riskirakenteita, joita ei voida rakennusteknisesti korjata kyseisellä summalla. Tulevat korjaukset painottuisivat akuuttien sisäilman laatua heikentävien tekijöiden poistamiseen ja hallitsemiseen. Lopullinen korjaustapa ja laajuus selviää vasta tutkimustulosten perusteella.

Hankesuunnitelmassa on otettu huomioon Launialan, Tuppuralan, Oravinharjun, Tupalan ja Hiirolan alueen syntyvyydet vuodesta 2013 lähtien. Lisäksi hankesuunnitelmassa on huomioitu Peitsarin päiväkodin yhdistyminen edellä mainittujen alueiden päiväkotien kanssa.

Hankesuunnitelmassa on kartoitettu eri vaihtoehtoja Tikanpellon päiväkodin korvaamiseksi uudisrakennuksella tai toiminnan sijoittamisella isompiin tiloihin Launialan tai Peitsarin alueelle sekä mahdollisia väliaikaisia ratkaisuja.

Vaihtoehdot:

  • Vaihtoehto 1: Uudisrakennus Launiala-Tikanpelto-alueelle
  • Vaihtoehto 2: Launialan koulun muuttaminen päiväkodiksi
  • Vaihtoehto 3: Uudisrakennus Peitsarin koulun tontille
  • Vaihtoehto 4: Lähemäkitalon muuttaminen päiväkodiksi
  • Vaihtoehto 5: Yksityisten päiväkotien kapasiteetin lisääminen
  • Vaihtoehto 6: Yhteismalli

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 24.9.2020 § 102 Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelmaa. Lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi niin, että ennen päätöksentekoa tulee asiasta suorittaa kattava lapsiasioiden vaikutusarvio. Varhaiskasvatus on laatinut asiasta lapsivaikutusten arvioinnin. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa: miten lapsen oikeudet toteutuvat ja millaisia hyötyjä tai haittoja lapsiin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan.

Hankesuunnittelutyöryhmä on järjestänyt aiheesta itäisen alueen päiväkotien lasten vanhemmille keskustelutilaisuuden 3.11.2020 sekä päivittänyt Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelman lautakunnassa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lapsivaikutusten arviointi on liitetty hankesuunnitelmaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että

  1. ensi sijassa Launialan koulun kunto tulee tutkia ja jos kiinteistö on terve, käynnistetään suunnittelu Launialan koulun muuttamiseksi itäisen alueen päiväkodiksi.
  2. Jos Launialan koulun kuntotutkimuksessa ilmenee seikkoja, joiden perusteella ko. kiinteistöä ei ole kustannustehokkaasti mahdollista saneerata päiväkodiksi, lautakunta esittää uuden itäisen alueen päiväkodin rakentamista Launiala-Tikanpelto-alueelle.


Itäisen alueen uusi päiväkoti tulee korvaamaan hankesuunnitelmassa mainitut nykyiset itäisen alueen päiväkodit.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa edellä esitettyjen vaihtoehtojen noudattavan kaupungin Talous- ja tulevaisuusohjelman 2023 linjausta.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Vesa Himanen esitti, että asia jätetään pöydälle, kunnes tutkimustulokset saadaan. Keijo Partio kannatti Vesa Himasen esitystä.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu esitys asian jättämisestä pöydälle, joten siitä tulee äänestää ensimmäisenä ja esitti, että ne jotka kannattavat asian jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Vesa Himasen esitystä pöydälle jättämisestä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä anenttiin 7 jaa-ääntä (Jaana Vartiainen, Paavo Puhakka, Marita Hokkanen, Hannu Tullinen, Markku Himanen, Pekka Heikkilä, Kerttu Hakala) ja 4 ei-ääntä (Tarja Gråsten-Tarkiainen, Vesa Himanen, Keijo Siitari, Keijo Partio).

Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Keskustelun aikana Jaana Vartiainen esitti, että Itäisen alueen varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat nykyisellään ja kiinteistöihin tehdään akuutit remontoinnit Tilakeskuksen arvion mukaisesti seuraavasti:
Tikanpellon päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 150 000 - 200 000, jolloin voidaan jatkaa rakennuksessa noin 3-5 vuotta. Launialan päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 30 000 - 50 000, jolloin voidaan jatkaa vuosia.
Peitsarin päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 150 000 - 200 000, jolloin voidaan jatkaa rakennuksessa noin 2-4 vuotta.
Oravanpesän päiväkoti, ei korjaustarpeita. 
Ryhmäperhepäiväkodit Untuvikot ja Peipposet ei korjaustarpeita.
Korjauskustannukset yhteensä 330 000 – 450 000 euroa.
Lisäksi hän esitti, että itäistä koulua ei nyt suunnitella ja rakenneta, vaan asia siirretään myöhempään tulevaisuuteen, kun nähdään lasten määrän kehittyminen itäisellä alueella seuraavan viiden vuoden aikana. Launialan ja Rämälän koulut jatkavat toimintaansa. Tarvittaessa Peitsarin koulun oppilaat siirtyvät Paukkulan väistötiloista Lähemäen ja Launialan kouluihin.
Markku Himanen kannatti Vartiaisen esitystä.

Keskustelun aikana Kerttu Hakala esitti, että rakennetaan Tikanpeltoon uusi päiväkoti, johon yhdistetään alueen ryhmäperhepäiväkodit (jos mahtuu niin myös Launialan päiväkoti). Remontoidaan Peitsarin päiväkoti odottamaan itäisen alueen kouluratkaisua. Pekka Heikkilä kannatti Kerttu Hakalan esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaksi esittelijän esityksestä poikkeavaa kannatettua esitystä, joten seuraavaksi äänestetään niistä toisiaan vastaan. Hän esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat Kerttu Hakalan esitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jaana Vartiaisen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 jaa-ääntä (Paavo Puhakka, Kerttu Hakala, Pekka Heikkilä), 6 ei-ääntä (Hannu Tullinen, Jaana Vartiainen, Markku Himanen, Marita Hokkanen, Vesa HImanen, Keijo Siitari) ja 2 tyhjää ääntä (Keijo Partio, Tarja Gråsten-Tarkiainen).

Puheenjohtaja totesi, että Jaana Vartiaisen esitys on voittanut ja asetetaan seuraavaksi esittelijän esitystä vastaan.

Seuraavaksi äänestettiin niiin, ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jaana Vartiaisen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 2 jaa-ääntä (Paavo Puhakka, Keijo Partio), 6 ei-ääntä (Jaana Vartiainen, Marita Hokkanen, Hannu Tullinen, Markku Himanen, Vesa Himanen, Keijo Siitari) ja 3 tyhjää ääntä (Tarja Gråsten-Tarkiainen, Kerttu Hakala, Pekka Heikkilä).

Puheenjohtaja totesi, että Jaana Vartiaisen esitys on tullut kaupunkiympäristölautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana ja esitteli asiaa kaupunkiympäristölautakunnalle.

Merkitään, että Marja Kauppi poistui kokouksestä tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 24.9.2020 § 102 Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelmaa. Lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi, niin että ennen päätöksentekoa tulee asiasta suorittaa kattava lapsiasioiden vaikutusarvio. Varhaiskasvatus on laatinut asiasta  lapsivaikutusten arvioinnin. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa: miten lapsen oikeudet toteutuvat ja millaisia hyötyjä tai haittoja lapsiin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan.

Hankesuunnittelutyöryhmä on järjestänyt aiheesta itäisen alueen päiväkotien lasten vanhemmille keskustelutilaisuuden 3.11.2020 sekä päivittänyt Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelman lautakunnassa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lapsivaikutusten arviointi on liitetty hankesuunnitelmaan.

Hankesuunnitelmaan on lisätty kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyn sekä lapsivaikutusten arvioinnin jälkeen yksi toteutusmalli, jossa on pyritty luomaan kombinaatio edellisten mallien pohjalta.

Vaihtoehdot ovat:

Vaihtoehto 1: Uudisrakennus Launiala- Tikanpelto- alueelle
Vaihtoehto 2: Launialan koulun muuttaminen päiväkodiksi
Vaihtoehto 3: Uudisrakennus Peitsarin koulun tontille
Vaihtoehto 4: Lähemäkitalon muuttaminen päiväkodiksi
Vaihtoehto 5: Yksityisten päiväkotien kapasiteetin lisääminen
Vaihtoehto 6: Yhteismalli

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy hankesuunnitelman seuraavilla toteutusvaihtoehdoilla:

  1. ensisijassa Launialan koulun kunto tulee tutkia perusteellisesti ja jos kiinteistö on terve, käynnistetään suunnittelu Launialan koulun muuttamiseksi itäisen alueen päiväkodiksi.
  2. Jos Launialan koulun kunnon perusteellisessa tutkimuksessa ilmenee seikkoja, joiden perusteella ko. kiinteistöä ei ole kustannustehokkaasti mahdollista saneerata päiväkodiksi, lautakunta esittää uuden itäisen alueen päiväkodin rakentamista Launiala-Tikanpelto-alueelle. Itäisen alueen uusi päiväkoti tulee korvaamaan hankesuunnitelmassa mainitut nykyiset itäisen alueen päiväkodit.


Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa edellä esitettyjen vaihtoehtojen noudattavan kaupungin Talous- ja tulevaisuusohjelman 2023 linjausta.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Tikkanen esitti Hanne Vainion ja Juha Hakkaraisen kannattamana ”Esitän, että Itäisen alueen varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat nykyisellään ja kiinteistöihin tehdään akuutit remontoinnit Tilakeskuksen arvion mukaisesti seuraavasti: Tikanpellon päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 150 000 - 200 000, jolloin voidaan jatkaa rakennuksessa noin 3-5 vuotta. Launialan päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 30 000 - 50 000, jolloin voidaan jatkaa vuosia. Peitsarin päiväkoti, akuuttien toimenpiteiden kustannusarvio noin 150 000 - 200 000, jolloin voidaan jatkaa rakennuksessa noin 2-4 vuotta. Oravanpesän päiväkoti, ei korjaustarpeita.
Ryhmäperhepäiväkodit Untuvikot ja Peipposet ei korjaustarpeita. Korjauskustannukset yhteensä 330 000 - 450 000 euroa.
Lisäksi esitän, että itäistä koulua ei nyt suunnitella ja rakenneta, vaan asia siirretään myöhempään tulevaisuuteen, kun nähdään lasten määrän kehittyminen itäisellä alueella seuraavan viiden vuoden aikana. Launialan ja Rämälän koulut jatkavat toimintaansa. Tarvittaessa Peitsarin koulun oppilaat siirtyvät Paukkulan väistötiloista Lähemäen ja Launialan kouluihin. ”

Asiasta käydyn keskustelun aikana Eero Aho esitti Janne Strengellin ja Jenni Kolmisopin kannattamana ”Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy hankesuunnitelman seuraavalla toteutusvaihtoehdolla: Mikäli Launialan koulun kunto tutkimusten ja muiden päätösten jälkeen mahdollistaa koulun jatkokäytön, käynnistetään suunnittelu Launialan koulun muuttamiseksi teknisesti ja taloudellisesti kustannustehokkaasti sekä toiminnallisesti järkevän kokoiseksi itäisen alueen päiväkodiksi ja alueen alkuopetuksen (esiopetus ja 1.-2. luokat) tiloiksi ja suunnittelussa huomioidaan alueen perusopetuksessa mahdollisesti tarvittavat käsityö- ja liikuntatilat.
Tutkitaan mahdollisuutta muodostaa Tikanpellon päiväkodin piha-alueesta kaupungin ylläpitämä leikkipuisto / lähiliikuntapaikka tai hyödyntää päiväkodin pihan leikkivälineitä muualla päiväkotien pihoissa.”

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi, puheenjohtaja totesi, että Petri Tikkanen ja Eero Aho ovat tehneet esittelijän esityksestä poikkeavat kannatetut esitykset, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat Petri Tikkasen tekemää esitystä äänestävät Jaa ja ne, jotka kannattavat Eero Ahon tekemää esitystä äänestävät Ei. Selonteko keskustelusta ja äänestysesityksestä hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin kolme (3) Jaa-ääntä (Petri Tikkanen, Hanne Vaino ja Juha Hakkarainen) ja kahdeksan (8) Ei-ääntä (Taina Harmoinen, Eero Aho, Harri Haavikko, Janne Strengell, Jenni Kolmisoppi, Kirsi Pokkinen, Saara Vauhkonen ja Vesa Nessling).

Puheenjohtaja totesi, että Eero Ahon esitys on voittanut Petri Tikkasen esityksen. 

Seuraavaksi puheenjohtaja totesi, että esittelijän ja Eero Ahon ehdotuksista on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat esittelijän tekemää esitysta äänestävät Jaa ja ne, jotka kannattavat Eero Ahon esitystä äänestävät Ei. Selonteko äänestysesityksestä hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin nolla (0) Jaa-ääntä, kymmenen (10) Ei-ääntä (Taina Harmoinen, Jenni Kolmisoppi, Saara Vauhkonen, Juha Hakkarainen, Kirsi Pokkinen, Janne Strengell, Harri Haavikko, Vesa Nessling, Petri Tikkanen, Eero Aho) ja yksi (1) tyhjä- ääni (Hanna Vainio).

Puheenjohtaja totesi, että Eero Ahon esitys on äänestetty kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja hän poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tikanpellon alue sijaitsee Mikkelin itäisellä alueella. Maaliskuussa 2020 alueelle on sijoitettu 433 lasta kunnallisiin ja 132 lasta yksityisiin yksiköihin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

Tikanpellon päiväkoti on rakennettu 1982, eikä sitä ole peruskorjattu, joten rakennuksen tekninen käyttöikä on ylitetty. Rakenteellisista ongelmista johtuen rakennusta ei ole teknisesti ja taloudellisesti kannattavaa peruskorjata, vaan se tulee korvata muilla ratkaisuilla.

Moniammatillinen hankesuunnittelutyöryhmä on kartoittanut erilaisia ratkaisuja sekä Tikanpellon päiväkodin että itäisellä alueella sijaitsevien muiden varhaiskasvatuksen yksiköiden pitkäaikaisiksi vaihtoehdoiksi. Itäisen alueen päiväkotiratkaisuja pohdittaessa tulee samassa yhteydessä tarkastella myös Peitsarin päiväkodin tilannetta. Peitsarin päiväkoti on rakennettu 1979 ja on teknisesti samassa kunnossa kuin Tikanpellon päiväkoti. Rakenteellisista ongelmista johtuen sitäkään ei siis ole teknisesti ja taloudellisesti kannattavaa peruskorjata, vaan se tulee korvata muilla ratkaisuilla.

Tikanpellon päiväkodin jatkaessa nykyisessä kiinteistössä tulee siihen tehdä kuntoarvio tai -tutkimus. Tarvittavat korjaukset on tehtävä nopealla aikataululla, jotta päiväkotitoiminta voisi mahdollisesti jatkua muutaman vuoden ajan. Hinta-arvio näille akuuteille korjauksille on noin 150 000-200 000 €. Tiloissa ei ole suoritettu kuntotutkimusta, vaan hinta-arvio perustuu kiinteistökäynteihin ja pintapuolisiin mittauksiin. Tulevat korjaukset painottuisivat akuuttien sisäilman laatua heikentävien tekijöiden poistamiseen ja hallitsemiseen.

Peitsarin päiväkodin osalta akuuttien korjaustarpeiden euromääräinen summa on noin 150 000-200 000 euroa, joiden jälkeen rakennuksessa voitaneen jatkaa toimintaa noin 2-4 vuotta. Rakennukseen ei ole tehty kuntoarviota tai -tutkimusta. Tiedetään kuitenkin, että rakennuksessa on riskirakenteita, joita ei voida rakennusteknisesti korjata kyseisellä summalla. Tulevat korjaukset painottuisivat akuuttien sisäilman laatua heikentävien tekijöiden poistamiseen ja hallitsemiseen. Lopullinen korjaustapa ja laajuus selviää vasta tutkimustulosten perusteella.

Hankesuunnitelmassa on otettu huomioon Launialan, Tuppuralan, Oravinharjun, Tupalan ja Hiirolan alueen syntyvyydet vuodesta 2013 lähtien. Lisäksi hankesuunnitelmassa on huomioitu Peitsarin päiväkodin yhdistyminen edellä mainittujen alueiden päiväkotien kanssa.

Hankesuunnitelmassa on kartoitettu eri vaihtoehtoja Tikanpellon päiväkodin korvaamiseksi uudisrakennuksella tai toiminnan sijoittamisella isompiin tiloihin Launialan tai Peitsarin alueelle sekä mahdollisia väliaikaisia ratkaisuja.

Vaihtoehdot:

  • Vaihtoehto 1: Uudisrakennus Launiala-Tikanpelto-alueelle
  • Vaihtoehto 2: Launialan koulun muuttaminen päiväkodiksi
  • Vaihtoehto 3: Uudisrakennus Peitsarin koulun tontille
  • Vaihtoehto 4: Lähemäkitalon muuttaminen päiväkodiksi
  • Vaihtoehto 5: Yksityisten päiväkotien kapasiteetin lisääminen
  • Vaihtoehto 6: Yhteismalli

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt kokouksessaan 24.9.2020 § 102 Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelmaa. Lautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi niin, että ennen päätöksentekoa tulee asiasta suorittaa kattava lapsiasioiden vaikutusarvio. Varhaiskasvatus on laatinut asiasta lapsivaikutusten arvioinnin. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa: miten lapsen oikeudet toteutuvat ja millaisia hyötyjä tai haittoja lapsiin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan.

Hankesuunnittelutyöryhmä on järjestänyt aiheesta itäisen alueen päiväkotien lasten vanhemmille keskustelutilaisuuden 3.11.2020 sekä päivittänyt Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelman lautakunnassa käytyjen keskustelujen pohjalta. Lapsivaikutusten arviointi on liitetty hankesuunnitelmaan.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on kokouksessaan 19.11.2020 § 124 esittänyt kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Mikäli Launialan koulun kunto tutkimusten ja muiden päätösten jälkeen mahdollistaa koulun jatkokäytön, käynnistetään suunnittelu Launialan koulun muuttamiseksi teknisesti ja taloudellisesti kustannustehokkaasti sekä toiminnallisesti järkevän kokoiseksi itäisen alueen päiväkodiksi ja alueen alkuopetuksen (esiopetus ja 1.-2. luokat) tiloiksi ja suunnittelussa huomioidaan alueen perusopetuksessa mahdollisesti tarvittavat käsityö- ja liikuntatilat.

Kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 19.11.2020 § 124 esittänyt kaupunginhallitukselle seuraavaa:

 Itäisen alueen varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat nykyisellään ja kiinteistöihin tehdään akuutit remontoinnit...
...Lisäksi esitetään, että itäistä koulua ei nyt suunnitella ja rakenneta, vaan asia siirretään myöhempään tulevaisuuteen, kun nähdään lasten määrän kehittyminen itäisellä alueella seuraavan viiden vuoden aikana. Launialan ja Rämälän koulut jatkavat toimintaansa. Tarvittaessa Peitsarin koulun oppilaat siirtyvät Paukkulan väistötiloista Lähemäen ja Launialan kouluihin.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös ei ota kantaa mitkä varhaiskasvatuksen yksiköt siirtyisivät Launialan koululle, eikä jäljelle jääneiden päiväkotirakennusten toimenpiteisiin. Virkamiesjohdon näkemyksen mukaan Launialan koululle on mahdollista muodostaa päiväkotitilat n. 50 lapselle (550-600 m2), mikäli koululle tulee sen lisäksi yksi esiopetuksen ryhmä, yksisarjainen alkuopetus (luokat 1-2) sekä jätetään liikuntasali ja teknisen työn tilat käyttöön. Tällöin koululle mahtuisi ainoastaan Tikanpellon päiväkoti. Ryhmäperhepäiväkodit Untuvikot ja Peipposet (yhteensä 20 lasta) sekä Launialan päiväkoti (21 lasta) eivät mahdu tähän yksikköön.

Kustannusarvio tälle muutostyölle on noin 0,5-3 M€. Kustannusten suuruusluokka riippuu täysin muutostöiden laajuudesta, eli siitä kuinka toiminnalliset päiväkotitilat halutaan rakentaa. Päiväkodin lapsimäärää voidaan kasvattaa yhden lapsiryhmän verran ottamalla esimerkiksi puolet koulun 300 m2 liikuntasalista opetus- tai päiväkotikäyttöön. Tämä kuitenkin kasvattaa kustannuksia huomattavasti ja aiheuttaa haasteita mm. ääneneristävyydelle, jos opetus- tai päiväkotitila sijaitsisi liikuntasalin vieressä.

Launialan koulun muuttaminen useamman toiminnon yhteisrakennukseksi ei ole tilatehokkuudeltaan optimaalisin vaihtoehto. Alkuopetuksen järjestäminen Launialan koululla ei ole myöskään kustannustehokas ratkaisu pitkälle aikavälille. Vain kahden luokan koulukokonaisuus tulisi yhdistää suurempaan kouluun viimeistään itäisen aluekoulun valmistuttua. Tällöin Launialan koululta vapautuu loputkin opetustilat varhaiskasvatuksen käyttöön.

Kaupunkiympäristölautakunnan tekemä päätösehdotus kaupunginhallitukselle ei ratkaise itäisen alueen rakenteellisia ongelmia, eli Peitsarin ja Tikanpellon päiväkotien loppuunkäytettyjen kiinteistöjen korvaamista uusilla tiloilla, eikä pienten kustannustehottomien ryhmäperhepäiväkotien yhdistämistä alueen päiväkoteihin. Mallilla ei siis saada toteutettua Talous- ja tulevaisuusohjelmassa (TATU 2023) oletettuja käyttötalousmenojen säästöjä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Tikanpellon päiväkodin hankesuunnitelman vaihtoehdon 2 mukaisesti. Ellei Launialan koulun kuntotutkimuksissa selviä mitään radikaalia, joka estäisi rakennuksen pitkäaikaisen käyttämisen, suunnitellaan Launialan koulu itäisen alueen päiväkodiksi, johon yhdistetään Peitsarin päiväkoti, Tikanpellon päiväkoti, Launialan ja Oravanpesän päiväkodit sekä ryhmäperhepäiväkodit Untuvikot ja Peipposet.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti esitystään siten, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. 

Lisäksi Jyrki Koivikko esitti, että asia ratkaistaan esittelijän alkuperäisen esityksen mukaan. Koska kukaan ei kannattanut Jyrki Koivikon esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Jyrki Koivikko jätti asiasta eriävän mielipiteen. 

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän muutosesitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. 

Eriävä mielipide

  • Jyrki Koivikon eriävä mielipide:

    Onko mahdollista, että Mikkelin kaupungin päätöksenteon kykenemättömyys rakenteellisiin ratkaisuihin alijäämien kattamiseksi on saavuttamassa jo huolestuttavia piirteitä? Päätöksenteon siirtäminen yli joulukuun kaupunginvaltuuston budjettikokouksen kevään 2021 kuntavaalien alle herättää jo tässä vaiheessa hyvin monenlaisia kysymyksiä.

    Olen kaupunginhallituksen jo kahdesti aiemmin linjaamaan TaTu esityksen kannalla liittyen itäisen alueen rakenteellisiin ratkaisuihin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta.  En halua olla kohdistamassa edelleenkään leikkauksia opetuksen tuntikehykseen, liikunta- ja musiikkiluokkiin, urheiluakatemiaan, lukion kurssitarjottimeen, A2- kieliin, iltapäiväkerhojen maksuihin, Mikkelin Teatteriin, kaupunginorkesteriin, yleisiin kulttuuripalveluihin mm tapahtumat, opetus- ja kasvatushenkilöstön lomautuksiin/irtisanomisiin, kansalaisopiston kurssitarjontaan kylillä tai lukuisiin kumppanuussopimuksiin jne. 

    Vaihtoehdoksi asetetulle säästötavoitteelle on edelleen itäisen alueen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kokonaisratkaisu, jossa hyödynnetään jo olemassa olevia rakennuksia, ei olennaisesti heikennetä kuntalaisten palveluja ja jossa kohdistetaan säästöt sisältöjen sijasta seiniin. Tässä mallissa Launialan koulun oppilaat sijoitetaan alueen muihin kouluihin. Samalla kolme koulua yhdistyy hallinnollisesti. Tällä ennakoidaan tulevaa Itäistä uutta alakoulua. Vapautuva Launialan koulu muutetaan päiväkodiksi. Siihen sijoitetaan Tikanpellon, Peitsarin, Launialan ja Oravanpesän päiväkodit sekä Untuvikot ja Peipposet ryhmäperhepäiväkodit. Tällä järjestelyllä ei tarvitse rakentaa kahta uutta päiväkotia.

    Rakenteellisten ratkaisujen vesittyminen muodostaa todellisen ja vakavan uhkakuvan sivistykseen ja kulttuurin kohdistuvista laadullisista sisältöleikkauksista tulevalla valtuuskaudella koko kaupungin alueella.

Tiedoksi

Sivistystoimi/Seija Manninen, varhaiskasvatus/Pirjo Vartiainen

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.