Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 385 Asemakaavan muutos 4. kaupunginosa (Kaukola) / Pankalampi I

MliDno-2018-806

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelupalvelut lähettää otsikossa mainitun 26. päivänä huhtikuuta 2018 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi. Osallistumis- ja arvointisuunnitelma koskee Mikkelin kaupungin 4. kaupunginosan (Kaukola) osaa korttelia 1 sekä niihin liittyviä katu- ja puistoalueita.

Kohde sijoittuu entisen vanhainkodin ja alueelle Pankalammen rannassa. Alueella on toiminut myös monikulttuurikeskus Mimosa, joka on siirtänyt toimintansa muualle. Rakennukset ovat tyhjillään ja niiden purkamista on selvitetty.

Kaupunki osallistui MONIKKO-hankkeeseen, joka tutki jaettua asumista, asukkaan roolia aktiivisena vaikuttajana ja niitä asuinyhteisöllisiä tekijöitä, joilla vahvistetaan naapuruston sisäisiä, positiiviseksi koettuja suhteita. Hankkeeseen kuului vanhainkodin alueen lisäksi terveyskeskuksen tontti. Hankkeessa painotettiin vanhusten asumista ja tutkittiin dementikoille sopivaa palvelukampusta. Hanke tehtiin yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa osana laajempaa kokonaisuutta, johon kuului kuusi pilottihanketta eri kunnissa/kaupungeissa, sen loppuraportti valmistui vuonna 2012.

Suunnitelmassa terveyskeskuksen puolelle oli osoitettu 14 000 k-m² ja vanhainkodin puolella nykyiset rakennukset oli säilytetty täydennettynä 4 500 k-m² uudisrakennusoikeutta. Yhteensä rakennusoikeutta oli 23 500 k-m².

Vuonna 2013 kaupunki tutki aluetta toistamiseen ja vertaili erilaisia mitoitusvaihtoehtoja päätyen n. 26 000 k-m² kokonaisrakennusoikeuteen. Tässä tarkastelussa vanhainkodin rakennukset oli purettu ja tavoitteena oli korkeatasoinen vanhusten yhteisöllinen asuminen. Pankalammen (terveyskeskus ja vanhainkodin alue) asemakaavamuutos laitettiin vireille 12.2.2013, ja sitä koskeva OAS toimitettiin osallisille.

Vuonna 2017 kaupunkisuunnittelu pyysi Ajak Oy:ltä päivitettyä suunnitelmaa vanhainkodin alueelle painottaen pieniä, alle tai noin 50 k-m² omakotitaloja yhdessä kerroksessa. Tavoite yhteisöllisyydestä säilytettiin, mutta ilman määrättyä käyttäjäryhmää ja vuoden 2013 suunnitelmassa olleista kerrostaloista luovuttiin. Tavoitteellinen rakennusoikeus kohteelle on n. 2 000 k-m². Ajak Oy:n suunnitelma on toiminut pohjana nyt käynnistettävälle asemakaavan muutokselle, ja koska kohteen rajaus eroaa vuoden 2013 tilanteesta, on hanke käynnistetty itsenäisenä prosessina.

Alueen arvioidut rakennusten purkukustannukset ovat noin 600 000 euroa ja arvioidut tontinmyyntitulot noin 400 000 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelin 1 osaa ja niihin liittyviä katu- ja puistoalueiden / Pankalampi I osallistumis- ja arviointisuunnitelman, asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Museovirasto, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että joukkoliikenneinsinööri Liisa Heikkinen poistui kokouksesta ennen tämän pykälän käsittelyä.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelupalvelut lähettää otsikossa mainitun 21. päivänä huhtikuuta 2020 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen aupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Kaava-alue käsittää Mikkelin kaupungin 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelin 23 sekä katu- ja puistoalueita.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 7.5-7.6.2018, siitä saatiin neljä lausuntoa. Etelä-Savon ELY-keskus toteaa, että esitetty rakentaminen soveltuu hyvin kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokkaalle alueelle. Museovirasto toteaa, että Kaavahankkeessa tulee tutkia alueen kulttuurihistoriallisesti huomionarvoisen rakennuskannan hyödyntämistä alueen kehittämisessä. Telian kanssa sovitaan erikseen alueen kaapeleista ja niiden siirtämisestä. Etelä-Savon pelastuslaitoksella ei ollut huomauttamista.

Alue on kaupungin omistuksessa. Alueelle osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 2 770 k-m2 ja aluetehokkuus on noin 0,11 Kaavamuutosalue on merkitty kokonaisuudessaan Asuinpientalojen korttelialueeksi (AP). Alueelle sijoitetaan yhteensä 29 uutta pientalotonttia uudisrakentamista varten sekä näiden lisäksi ranta-alueen läheisyyteen sijoittuu pientalotontti, jolle sijoittuu nykyinen säästettävä ja asukkaiden yhteiskäyttöön osoitettava saunarakennus. Tontille osoitetaan lisäksi 30 kem2 rakennusoikeus uudelle talousrakennukselle.

Uusien pientalotonttien koko vaihtelee n. 300-500 m2:n välillä ja rakennusoikeus on enintään 80 kem2. Asukkaiden pysäköinti sijoitetaan kootusti pysäköintialueelle, joka sijaitsee alueen sisääntulokohdan yhteydessä. Pysäköintialueelle mahtuu noin 32 ap. Lisäksi pysäköintialueen viereen on varattu 7 autopaikkaa käsittävä pysäköintialue vieraspysäköinnille.

Alueelle on osoitettu 300 kem2 kokoinen maakellari.

AP-alueen uusilla pientalotonteilla sallitaan puolitoistakerroksiset pientalot, joiden koko on enintään 80 kem2. Rakennuksissa on harjakatot ja niiden julkisivut ovat puurakenteiset. Katot ovat harmaata konesaumattua peltiä ja kattokulma on 1: 1.5. Rakennusten väritystä ohjataan siten, että rakennukset ovat keskenään eri värisävyillä maalattuja. Tontit aidataan yleisten alueiden suuntaan betonimuurikivillä ja pensasaidoilla ja pientalotonttien suuntaan valkoisilla lauta-aidoilla, jotka varustetaan keskenään erilaisilla ja erivärisillä porteilla.

Rantaan sijoittuu jalankulun ja pyöräilyn reitti, jota reunustaa myös hulevesialue. Alueen poikki syntyy myös sisäinen jalankulun ja pyöräilyn reitti pihakatua pitkin. Nykyinen jalankulun ja pyöräilyn väylä alueen kaakkoisosassa säilytetään. Näiden välissä olevat uudet jalankulun ja pyöräilyn poikittaiset yhteydet yhdessä pihakatualueen kanssa luovat jalankulun ja pyöräilyn yhteyksistä koko alueen kattavan verkoston.

Kaavan myötä alueelle muodostuu uusi, tiivis ja yhteisöllinen asuinalue, jonka asukkaat käyttävät luontevasti hyväkseen läheisiä Pankalammen ympäristön ranta- ja viheralueita sekä alueen monipuolisia kulttuuripalveluita.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelia 23 koskevan ja siihen liittyvien katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutosehdotuksen (Pankalampi I), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Museovirasto, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, teleoperaattorit, rakennusvalvonta sekä infra-aluepalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen selosti asiaa kaupunkiympäristölautakunnalle.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelia 23 koskevan ja siihen liittyvien katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutosehdotuksen (Pankalampi I), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Museovirasto, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, teleoperaattorit, rakennusvalvonta sekä infra-aluepalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 23. päivänä marraskuuta 2020 päivätyn asemakaavan muutoksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 20.5-20.7.2020. Ehdotuksesta saatiin 4 lausuntoa. Etelä-Savon ELY keskus lausunnon pohjalta Pankalammen rannalla sijaitseva vanha saunarakennus on osoitettu suojelumerkinnällä ja kaavamateriaaliin on lisätty havainnekuva. Havainnemateriaalia oli pyytänyt myös Savonlinnan maakuntamuseo. Lausuntojen pohjalta kaavakarttaa, kaavamääräyksiä ja asemakaavan selostusta on päivitetty ja täydennetty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy asemakaavan muutoksen 4. kaupunginosa (Kaukola) korttelia 23 / Pankalampi I.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.