Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 393 Henkilöstösuunnitelma 2021

MliDno-2020-2208

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Närhinen, vs. valvontaeläinlääkäri, Maria.Narhinen@mikkeli.fi
Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007) edellyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimista. Lain mukaan kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on tuottaa vaadittavat palvelut laadukkaasti siten, että tehtävässä on oikeanlainen osaaja oikealla paikalla oikeaa työtä tekemässä. Huolellinen henkilöstösuunnittelu on avain kestävään ja kustannustehokkaaseen toimintaan ja se toimii myös välineenä talousarvion laadinnassa.

Henkilöstösuunnitelma kaudelle 2021 – 2023 on valmisteltu yhteistyössä palvelualueiden kanssa. Liitteenä olevassa henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa kuvataan tavoiteorganisaation toteuttamista suunnittelukaudella sekä tavoiteltavien henkilöstöresurssien että osaamisen suhteen. Mikkelin kaupungin taloudellinen tilanne on heikko ja taloutta tasapainotetaan lukuisin eri keinoin. Talouden tasapainottaminen vaatii riittäviä muutoksia palvelujen tuottamistavoissa, palveluverkossa ja resurssien käytössä. Henkilöstömäärää pyritään vähentämään parantamalla palvelutuotannon tuottavuutta ja tehokkuutta, kehittämällä prosesseja, työnjakoa, osaamista ja työhyvinvointia sekä ottamalla käyttöön sähköisiä palveluja. Henkilöstösuunnitelmassa on kuvattu kaupunkirakenneselvitykseen, palvelusuunnitelmaan ja Tatu-ohjelmaan sisältyvät henkilöstötavoitteet. Vuoden 2021 loppuun mennessä tavoitellaan 120 henkilötyövuoden vähennystä verrattuna tilanteeseen 31.12.2018. Tavoite on saavutettavissa. Tatu-ohjelmaan sisältyvä 40 henkilötyövuoden lisävähennys voidaan saavuttaa vain mikäli ohjelmaan sisältyvät rakenteelliset muutokset toteutetaan. Tatu-ohjelman henkilöstöä koskevat kehittämistoimenpiteet ovat jo käynnistyneet syksyllä 2020.

Henkilöstösuunnitelmassa käsitellään myös henkilöstön työhyvinvointia ja työkyvyn johtamista, työterveyshuolta ja osaamisen kehittämistä. Henkilöstön työhyvinvoinnin edistäminen ja sairauspoissaolojen hallinta on keskeistä myös talouden näkökulmasta. Henkilöstösuunnittelun tulee olla strategiasidonnaista siten, että kaupungilla on optimaaliset henkilöstörakenteet ja -mitoitukset. Myös työtehtävien ja työaikojen hyvällä suunnittelulla pyritään palvelujen tehokkaaseen ja tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen. Tavoitteena on strateginen osaamisen ennakointi ja osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen. Osaamisen kehittämisosion liitteenä on koulutussuunnitelma. Koulutussuunnittelulla edistetään henkilöstön osaamisen kehittämistä, varautumista muutoksiin, tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä ohjataan osaamisen kehittämistä myös vähemmän koulutusta saaneille. Koulutussuunnitelman laadinnan merkitys korostuu myös taloudellisesta näkökulmasta (mm. laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä 1136/2013). Henkilöstöpalvelut hakee vuosittain tammikuussa työllisyysrahastosta edellisen vuoden koulutussuunnitelman ja sen toteuman (koulutusten toteuman) perusteella koulutuskorvausta.

Uusia virkoja ja työsuhteisten tehtävien tarve on pitänyt arvioida nykyisessä tilanteessa erittäin kriittisesti. Luettelo perustettavista ja lakkautettavista viroista on pykälän liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, vs. valvontaeläinlääkäri, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

YT-neuvottelukunta hyväksyy omalta osaltaan henkilöstösuunnitelman ja siihen liittyvät asiakirjat ja esittää henkilöstösuunnitelman hyväksymistä kaupunginhallitukselle.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Merkitään tiedoksi.

Merkitään, että kaupunginjohtaja Timo Halonen esitti YT-neuvottelukunnalle kaupunginjohtajan talousarvio esityksen vuodelle 2021.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Maria Närhinen, vs. valvontaeläinlääkäri, Maria.Narhinen@mikkeli.fi
  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevat perustettavat virat ja lakkautettavat virat sekä esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan henkilöstö- ja koulutussuunnitelman vuosille 2021- 2023. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Maria Närhinen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.