Valmistelija
Pirjo Vartiainen, varhaiskasvatusjohtaja, Pirjo.Vartiainen@sivistys.mikkeli.fi
Kuvaus
Mikkelin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22.6.2020 § 231 Talous- ja tulevaisuusohjelmasta (Tatu), jota valmisteltiin touko-kesäkuussa kaupunginhallituksen johdolla. Valmistelutyötä tehtiin eri valmisteluryhmissä.
Tatu-ohjelman tuloksena on tehty listaus niistä asioista, joiden avulla ja joita toteuttamalla Mikkelin kaupunki vastaa nyt ja tulevaisuudessa sille annettuun palvelutehtävään siten, että talous on kestävällä pohjalla. Valmisteluryhmät valmistelivat säästö- ja sopeutustoimenpiteitä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä toteutettavaksi.
Varhaiskasvatuksen Tatu-alatyöryhmä valmisteli muun muassa vuorohoidon ja laajennetun varhaiskasvatuksen keskittämistä.
Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa on ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen tarve vähentynyt reilussa neljässä vuodessa noin 40 lapsella. Laajennettua varhaiskasvatusta tarjotaan tarpeeseen nähden laajasti ja toimintoja olisi syytä keskittää.
Saksalan päiväkodin (avoinna klo 5.00-23.00) tiloihin mahtuu lapsia melko vähän, suhteessa laajennetun aukiolon tarpeeseen Mikkelissä yleensä. Jotta kaikki laajennettua aukioloa tarvitsevat lapset saadaan sijoittumaan hyvin, on suunnitelmana muuttaa Naisvuoren päiväkoti Saksalan päiväkodin kriteereillä auki olevaksi päiväkodiksi eli klo 5.00-23.00 jo elokuusta 2021 alkaen. Vastaavasti Saksalan päiväkoti muuttuisi päiväaikaan toimivaksi päiväkodiksi eli klo 6.30-17.00. Ajatuksena olisi myös, että Kalevankankankaan päiväkoti muuttuisi päiväaikaan toimivaksi eli klo 6.30-17.00. Lisäksi jatkettaisiin Lähemäen päiväkodin aukioloaikaa tunnilla klo 20:een saakka. Päiväkoti Vilttihattuun on mahtunut jo tänä syksynä laajennettua aukioloa tarvitsevien perheiden lapsia.
Toiminnan keskittämisen säästö henkilöstön osalta on noin 150 000 euroa vuositasolla.
Päiväkotien henkilöstöä on kuultu: Saksalan 29.9., Naisvuoren 1.10., Kalevankankaan 13.10. ja Lähemäen henkilöstöä 4.11.2020.
Huoltajia on kuultu: Saksalan 6.10., Naisvuoren 8.10. sekä 4.11. ja Kalevankankaan huoltajia 27.10.2020. Huoltajien kuulemismuistiot ovat liitteenä.
Asiasta on tehty lapsivaikutusten arviointi, joka on liitteenä. Lapsivaikutusten arviointia varten on muun muassa lapsille tehty kysely. Kyselyssä heiltä kysyttiin: Onko sinusta/teistä kiva tulla tänne hoitoon? Mikä täällä päiväkodissa on kivointa? Miltä sinusta tuntuisi, jos nyt vaihtaisit toiseen päiväkotiin hoitoon?
Kyselyissä Saksalan ja Naisvuoren päiväkotien yli 3-vuotiaista lapsista, suuri osa oli sitä mieltä, että nykyiseen päiväkotiin on kiva tulla. Osan lasten mielestä toiseen päiväkotiin siirtyminen ei tuntunut kivalta vaihtoehdolta. Toisaalta kuitenkin oli myös useita lapsia, joiden mielestä toiseen päiväkotiin siirtymisen ajatus tuntui hyvältä.
Varhaiskasvatuksen laatu kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on arvioitu tasaisesti hyväksi vuosina 2019 ja 2020 suoritettujen arviointien mukaan. Näin ollen lapsivaikutusten arvioinnissa sekä Nykytila 0:ssa että Ratkaisuvaihtoehto 1:ssä oppimisen edellytykset, varhaiskasvatusympäristön turvallisuus ja terveys ovat hyvät. Molemmissa vaihtoehdoissa myös lasten fyysinen hyvinvointi toteutuu. Sosiaalinen ja psyykkinen hyvinvointi saattaa kuitenkin joillakin lapsilla ainakin aluksi heikentyä, jos lapsi siirtyy tutusta varhaiskasvatusympäristöstä uuteen ympäristöön, jossa uutta ovat toimintakulttuuri, varhaiskasvattajat sekä kaverit. Siinä tapauksessa, jos siirrytään isompana ryhmänä toiseen päiväkotiin, kuten Saksalan päiväkodin kohdalla tapahtuisi, säilyisivät lapsilla osittain samat kaverit.
Muutoksessa osalla perheistä lähipäiväkoti vaihtuisi kauemmasksi. Nykytilanteessakaan kaikilla perheillä ei ole mahdollista saada paikkaa lähipäiväkodista. Lapsen päivän ja matkan (noin 2,5 km) pituus kasvaa niillä Naisvuoren ja Kalevankankaan perheillä, jotka asuvat lähellä päiväkotia. Vanhemmilla on huoli päiväkotiin kuljettamisesta, jos perheellä on yksi auto tai ei autoa ollenkaan käytettävissä.
Naisvuoren erityistä tukea tarvitsevien lasten päiväkotipaikkaan ei kaavailla muutosta, vaan tällä hetkellä erityistä tukea tarvitsevien lasten paikat on tarkoitus säilyttää edelleen päiväkodin pienryhmässä. Osalla lapsia voi koulupolun mukainen esiopetus- ja varhaiskasvatuspaikka muuttua. Toisaalta taas muutoksen myötä osa lapsista voi siirtyä lähipäiväkotiin, joka on mahdollisesti lapsen koulupolun mukainen. Vilttihattuun siirtyvät lapset, jotka ovat käyttäneet Vilttihattua ja jotakin toista päiväkotia, kahden päiväkodin sijaan tulisi mahdollisuuksien mukaan yksi päiväkoti.
Esitetty muutosvaihtoehto vaikuttaisi tällä hetkellä noin 100 lapseen ja heidän perheeseensä, kun lapset joutuisivat vaihtamaan yksiköstä toiseen. Ihmissuhteet ja ympäristö vaihtuisivat ja olisi totuttava uuden yksikön ja uusien ihmisten tapaan toimia. Tämä olisi niin sanottu kertaluonteinen muutos, joka koskisi tällä hetkellä näissä yksiköissä olevia lapsia ja heidän perheitään.
Tällä hetkellä eri yksiköissä saattaa olla iltaisin esimerkiksi 1-2 lasta ja yksi työntekijä heidän kanssaan. Ajanjaksolla 1.9.-14.10.2020 klo 18.30 tarkasteltiin lasten määriä Saksalan, Naisvuoren, Kalevankankaan ja Lähemäen päiväkodeissa seitsemänä iltana, yhtenä päivänä viikossa eri viikonpäivinä. Tarkasteltuna jaksona ei eri päiväkodeissa ollut yhteensä seitsemänä iltana yhtään lasta. Kahdeksana iltana oli yksi lapsi ja yksi työntekijä. Viitenä iltana oli kaksi lasta ja yksi työntekijä. Yhtenä iltana yhdessä yksikössä oli kolme lasta ja kahtena iltana neljä lasta ja kaksi työntekijää. Viitenä iltana on 5-7 lasta ja 1-3 työntekijää. Keskitettäessä toimintoja, sen lisäksi, että henkilöstöresurssia voitaisiin kohdentaa oikein, olisi lisäksi mahdollista useamman lapsen leikkiä ja toimia myös iltaisin yhdessä.
Vuorohoidon tarve on vähentynyt viime vuosina ja laajennettua varhaiskasvatusta tarjotaan tällä hetkellä tarpeeseen nähden kovin laajasti ja toimintaa olisi syytä keskittää. Pelkästään Kalevankankaan muuttaminen päiväaikaan toimivaksi ei riitä, vaan lisäksi olisi tehtävä myös muut vuorohoidon ja laajennetun varhaiskasvatuksen keskittämisen muutokset, jotta kaikki lapset mahtuisivat tarpeensa mukaiseen varhaiskasvatukseen.
Vuorohoitoa ja laajennettua varhaiskasvatusta keskitettäessä olisi hyvällä muutoksen suunnittelulla ja ennakoimisella varhaiskasvatuksen ammattilaisten mahdollista luoda yhdessä vanhempien kanssa turvallinen muutoksen polku päiväkodista toiseen siirryttäessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vuorohoidon ja laajennetun varhaiskasvatuksen keskittämistä siten, että Kalevankankaan ja Saksalan päiväkotien aukioloaika muutettaisiin klo 6.30-17.00 väliselle ajalle, Lähemäen päiväkodin aukioloaikaa jatkettaisiin tunnilla klo 20:een ja Naisvuoren aukioloaika muutettaisiin klo 5-23.00 väliselle ajalle.
Päätös
Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Tikkanen esitti Hanne Vainion ja Juha Hakkaraisen kannattamana ”Esitän, että Saksalan, Naisvuoren ja Lähemäen päiväkodit säilyvät nykyisellään laajennetun aukioloaikojen päiväkoteina seuraavasti: Saksala 5-23, Naisvuori 6-22 ja Lähemäki 5.30-19.”
Julistettuaan keskustelun päättyneeksi, puheenjohtaja totesi, että Petri Tikkanen on tehnyt esittelijän esityksestä poikkeavan kannatetun esityksen, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän tekemää esitystä äänestävät Jaa ja ne, jotka kannattavat Petri Tikkasen esitystä äänestävät Ei. Selonteko keskustelusta ja äänestysesityksestä hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin kuusi (6) Jaa-ääntä (Taina Harmoinen, Eero Aho, Janne Strengell, Jenni Kolmisoppi, Kirsi Pokkinen ja Harri Haavikko), neljä (4) Ei-ääntä (Petri Tikkanen, Hanne Vainio, Juha Hakkarainen ja Vesa Nessling) ja yksi tyhjä-ääni (Saara Vauhkonen).
Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on äänestetty kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseksi.
Merkitään, että Petri Tikkanen, Juha Hakkarainen ja Hanne Vainio jättivät asiasta eriävät mielipiteet.
Eriävä mielipide
Petri Tikkasen eriävä mielipide:
Esitän, että Saksalan, Naisvuoren ja Lähemäen päiväkodit säilyvät nykyisellään laajennetun aukioloaikojen päiväkoteina seuraavasti: Saksala 5-23, Naisvuori 6-22 ja Lähemäki 5.30-19
Juha Hakkaraisen ja Hanne Vainion eriävä mielipide:
Esitämme, että Saksalan, Naisvuoren ja Lähemäen päiväkotien aukioloajat säilyvät nykyisellään laajennetun aukioloaikojen päiväkoteina. Saksala 5-23, Naisvuori 6-22 ja Lähemäki 5.30-19. Laadukkaat perheitä lähellä olevat varhaiskasvatuspalvelut luovat Mikkelin elinvoimaisuuden pohjan. Saksalan laajennettu aukiolo palvelee teollisuudessa, kaupan alalla, kuljetus alalla ja terveydenhuollossa vuorotyötä tekeviä vanhempia. Lapsen etu on saada olla tutussa hoitopaikassa. Toimivaa ei pidä rikkoa.