Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 395 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2023-2025

MliDno-2022-5212

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi
  • Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007) edellyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimista. Lain mukaan kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on tuottaa vaadittavat palvelut laadukkaasti siten, että tehtävässä on oikeanlainen osaaja oikealla paikalla oikeaa työtä tekemässä. Huolellinen henkilöstösuunnittelu on avain kestävään ja kustannustehokkaaseen toimintaan ja se toimii myös välineenä talousarvion laadinnassa.

Henkilöstösuunnittelun avulla huolehditaan palvelutuotannon edellyttämän henkilöstön määrästä ja rakenteesta, turvataan riittävä osaaminen, ennakoidaan henkilöstökustannuksia sekä määritellään keinoja, joilla henkilöstövoimavaroja kehitetään ja johdetaan. Henkilöstösuunnittelun ydintä ovat henkilöstön määrän, laadun ja kohdentumisen määrittely tulevaisuuden tarpeita varten. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmalla luodaan pohjaa myös henkilöstön kehittämiselle.

Mikkelin kaupungin henkilöstö- ja koulutussuunnittelu pohjautuu nykytilan lisäksi sekä keväällä 2022 laadittuun Patu-toimenpideohjelmaan että soveltuvin osin vuoden 2022 henkilöstösuunnitelman yhteydessä hyväksyttyyn tavoiteorganisaatioon. Vuoden 2023 henkilöstösuunnitelman painopisteenä on huomioida ja toteuttaa Patu-toimenpideohjelman ja hyvinvointialueen perustamisen vaikutukset henkilöstöön ja organisaatioon. Näiden vaikutukset ovat vuosina 2022- 2023 yhteensä noin 240 henkilötyövuotta. Patu:ssa mainitussa organisaation kehittämisessä (Organisaatiouudistus, elinvoima- ja organisaatioselvitys) otettiin aikalisä, koska uusi kaupunginjohtaja halutaan mukaan organisaatiotyöhön. Tämän työn vaikutukset huomioidaan vuoden 2024 laadittavassa henkilöstösuunnitelmassa ja tavoiteorganisaatiossa. Lisäksi vuonna 2023 suunnitellaan muut palveluverkossa tapahtuvat muutokset, joiden vaikutukset organisaation ja henkilöstöön huomioidaan tuleville vuosille.

Vuoden 2023 osaamisen kehittämisen painopistealueet ovat työkyvyn johtaminen, esihenkilöosaaminen, organisaatiokulttuurin ja prosessien kehittäminen, digitalisaation tehokkaampi hyödyntäminen sekä työhyvinvointi ja työn tuottavauus.

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2023-25 tarkkoine tavoitteineen ja toimenpiteineen on laadittu vain vuodelle 2023 ja alustavat näkymät seuraaville vuosille. Pidemmän tähtäimen suunnitelma on alustava ja vaatii toteutuakseen myös uudistetun palveluverkko- ja palvelutasopäätöksen. Vuodesta 2024 (vuodet 2024-2026) alkaen pidemmän ajan tavoitteena on noin 80 htv:n vähennys.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy liitteenä olevan henkilöstö-​ ja koulutussuunnitelman vuosille 2023-2025.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 1.11.2022 klo 9.00.

Merkitään, että pykälät 394-403 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.