Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 394 Perustettavat ja lakkautettavat virat 2023

MliDno-2022-5487

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi
  • Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Vuoden 2023 henkilöstösuunnitelmaan liittyen palvelualueet esittävät perustettavaksi 1.1.2023 lukien kuusi (6) virkaa, kahta (2) virkaa esitetään lakkautettavaksi.

Otavian liikelaitokselle on vuonna 2022 perustettu yksi opinto-ohjaajan virka. Opiskelijoiden määrän kasvaessa on tarpeen lisätä opinto-ohjauksen resurssia. Virkojen perustaminen liittyy oppivelvollisuuden laajentumiseen. Oppivelvollisella on oikeus saada riittävästi oppilaanohjausta tai opinto-ohjausta sekä muuta ohjausta oppivelvollisuuslain 10 § säädettyjen hakuvelvoitteidensa täyttämiseksi. Tarve opinto-ohjaukseen on sekä nettilukion että kansanopiston perusopetuksen osalta. Lisäksi opetussuunnitelma velvoittaa huolehtimaan opiskelijan tuesta välittömästi ja tuen määrä on oltava riittävää. Lukiolain uudistuksen myötä tuli velvoittavaksi, että jokaiselle tehdään yksilöllinen ylioppilaskirjoitussuunnitelma ja jatko-opintosuunnitelma. Otavian liikelaitoksen perustettavien opinto-ohjaajien virkojen (3) suuremmat palkkakustannukset johtuvat sopimusalamuutoksesta. Sopimusala on jatkossa kunnallinen opetusalan virkaehtosopimus (OVTES). Henkilöstömäärä ei kasva nettilukion osalta.

Kansanopistoon perustetaan kaksi kansanopiston opettajan virkaa. Toinen viroista perustetaan vastaamaan maahanmuuttajille suunnatun kieli- ja kotoutumiskoulutuksen sekä yleissivistävän koulutuksen järjestämisestä. Tavoitteena luoda jatkumo kielikoulutuksesta perusopetuksen alkuvaiheen koulutukseen ja perusopetukseen sekä lukion valmistavaan koulutukseen ja lukiokoulutukseen. Tämä edellyttää määräaikaisena olevien opettajien tehtävien täyttämistä vähintään yhden osalta toistaiseksi voimassa olevaksi. Viran perustaminen ei lisää henkilöstömäärää, mutta aiheuttaa yhden kuukauden palkkakustannuksen lisäyksen. Maahanmuuttajien määrän mahdollinen lisääntyminen tulee näkymään henkilöstöresurssin lisäyksenä erityisesti opetushenkilöstön ja opetuksen tukihenkilöiden osalta. Kansanopistoon perustetaan myös toinen kansanopiston opettajan virka. Perusopetuslaki velvoittaa aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman kautta siihen, että aikuisten perusopetuksen opintojen ohjauksesta vastaa oppilaitoksessa opinto-ohjaaja.

Kaupungin kotoutumispalvelut on tällä hetkellä organisoitu osaksi sosiaalipalveluita, joita Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän (ESSOTE) tuottaa Mikkelin kaupungille. Kotouttamiskoordinaattorin virka on perustettava, koska voimaanpanolain § 18 mukaan kotouttaminen ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtävää, joten pääasiallisuusperiaate (henkilön tosiasiallisista työtehtävistä vähintään puolet on kunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä) ei tule sovellettavaksi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sosiaalihuolto ei voi enää 2023 jälkeen hoitaa esimerkiksi kotoutumislain mukaisten alkukartoitusten tai kotoutumissuunnitelmien toimeenpanoa.  Tästä syystä tulee kotouttaminen hallinnollisesti, organisatorisesti ja henkilöstöresurssien osalta järjestää kaupungin omana toimintana.

Perustettavien virkojen kustannusvaikutus on 104 115 euroa vuodessa.

Lakkautettavaksi esitetään rakennuttamispäällikön virka sekä kirjaston palvelupäällikön virka. Rakennuttamispäällikön viran lakkauttaminen on osa tavoiteorganisaation toteuttamista ja Patu ohjelman henkilöstösäästöjä. Palvelupäällikön virka vapautuu 1.12.2022 lukien ja lakkautetaan 1.1.2023 lukien. Kustannussäästöä syntyy lakkautettavan ja uuden työsopimussuhteisen informaatikon toimen tehtäväkohtaisen palkan erotuksesta. Henkilöstömäärä ei kasva. Informaatikon työaika on 100 % Lumme-kirjastokimpalle tehtävää työtä, jolloin Mikkelin seutukirjaston osuus palkkakustannuksista sivukuluineen on n. 39 % (Lumme-kirjastojen yhteiset kulut jyvitetään asukaslukujen mukaan).

Lakkautettavien virkojen kustannussäästö on 43 500 euroa.

Kooste perustettavista ja lakkautettavista viroista ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä perustettavat uudet virat vuodelle 2023 ja lakkauttaa tarpeettomat virat 1.1.2023 lukien.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 1.11.2022 klo 9.00.

Merkitään, että pykälät 394-403 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.