Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 400 Otavan kirjaston lakkauttaminen

MliDno-2022-85

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto teki kokouksessaan 28.3.2022 periaatteellisen linjauksen Otavan ja Suomenniemen kirjaston lakkauttamisesta Palvelut ja tulevaisuus -ohjelman esityksen mukaisesti. Jokaisesta palvelurakenteeseen vaikuttavasta muutoksesta tehdään toimivaltaisen toimielimen erilliset hallinnolliset päätökset kuntalain ja Mikkelin kaupungin hallintosäännön edellyttämällä tavalla.

Otavan kirjaston lakkauttamisesta on kuntalaisille järjestetty virallinen kuulemistilaisuus 11.10.2022 Otavan kirjastossa.

Otavan kirjasto toimii koulun yhteydessä kaupungin omistamassa kiinteistössä. Palveluaukioloaikaa on kolmena päivänä viikossa yhteensä 16 tuntia viikossa. Omatoimitekniikka mahdollistaa tilojen ja kokoelmien käytön ma-su klo 9-20. Kirjastossa työskentelee 1 kirjastonhoitaja, jonka kanssa kuuleminen on järjestetty 14.10.2022. Henkilöstösäästöä ei kirjastonhoitajan osalta kirjaston lakkauttamisesta koidu – Patu-säästöinä kirjaston henkilöstöä vähennetään 2,5 htv. Säästö toteutuu eläköitymisten kautta ja riippumatta toimipisteiden lakkauttamisesta.  

Vuoden 2021 tilipäätöslukujen mukaan vuositasolla kokonaissäästö kirjastopalveluille olisi noin 32 000 €, koska henkilöstökuluista, noin 24 000 €, ei tule säästöä enää Patu-säästöjen (2,5 htv) lisäksi. Valtaosa kuluista on kaupungin sisäisiä kuluja: sisäiset kulut yhteensä noin 27 800 € - joista suurimpana sisäiset vuokrat, 21 600 €. Ulkoiset kulut olivat yhteensä noin 4 300 €, joista suurimpana menoeränä printtilehdet (sanoma- ja aikakauslehdet) noin 3 800 € ja ICT-kulut, noin 1 900 €.

Kaupungin sisäisten kustannuksien osalta summa olisi suurempi jatkossa, koska vuokrakulut nousevat – koko vuoden Otavan kirjastotilan vuokra v. 2023 hinnoittelulla on noin 28 200 €  (TP 2021 vuokrat 21 800 €). Varsinaisesti kiinteistösäästö toteutuu, kun tiloihin saadaan toinen vuokralainen.

Vuoden 2023 osalta säästöjä tulisi vain 7 kuukauden osalta, koska kirjaston lakkauttamista ei ole mahdollista toteuttaa heti vuoden alusta.  Säästö 7 kuukauden toimintakuluista yhteensä noin 20 600 €: sisäiset vuokrat +leasingvuokrat 16 600 €, palveluiden ostot 3 500 €, aineet, tarvikkeet ja tavarat säästö 500 €. Lakkauttamisesta syntyy kuluja, jotka vähentävät syntyvää säästöä v. 2023: arvio lakkauttamisen kustannuksista 4 000 € (siirtolava, kaluston ja jäljelle jäävän aineiston poistamiseen liittyvät kustannukset). Säästöarvio kirjastopalveluiden osalta TAE 2023 seitsemän kuukauden ajalta olisi siten 16 600 €.

Vaihtoehtoinen säästö

Kirjastopalvelut voi toteuttaa vaaditun euromääräisen Patu-säästön 50 000 € lakkauttamatta Otavan ja Suomenniemen kirjastoja. Otavan osalta vaihtoehtoinen malli tarkoittaa riisuttua palvelumallia, jossa on yksi palveluaukiolopäivä viikossa. Palveluaukiolopäivä tarkoittaa, että kirjastossa on silloin töissä kirjastonhoitaja/kirjastovirkailija. Yksi työntekijäkäynti viikossa tarvitaan aineistokuljetusten vuoksi. Aineistokuljetukset ovat osa Lumme-kirjastojen kuljetuksia, jotka (kilpailutettuna palveluna) tuottaa Posti.

Otavan aineistokuluista säästetään jättämällä pois lähes kaikki lehtihankinnat – säästö noin 2 500 €. (Kirja-aineiston hankintakulut eivät ole toimipistekohtaisia, vaan kirja-aineiston hankintakulut on keskitetty pääkirjastolle). Muu säästö otetaan kirjastopalveluiden eri menokohdilta höyläten niin, että vaadittu kokonaissäästö 50 000 € toteutuu ja kirjastopalveluitten talousarvio vuodelle 2023 on raamissa, jos Otavan ja Suomenniemen kirjastot säilytetään.

Kokouksen liitteenä ovat seuraavat asiakirjat:

  • Adressi Otavan kirjaston säilyttämiseksi, adressin on allekirjoittanut 331 henkilöä
  • Kannanotto Otavan kirjastosta
  • Kooste palautteesta Otavan kirjaston lakkauttamisesta
  • Otavan kirjaston kuulemistilaisuuden muistio 11.10.2022
  • Raportti lomakevastauksista kirjastojen lakkauttamisesta

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää valtuuston linjaamana Patu-toimenpiteenä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Otavan kirjasto lakkautetaan 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Enrique Tessieri esitti Jenni Tissarin ja Marko Huuhilon kannattamana, että kirjastoa ei lakkauteta ja toiminta jatkaa entisellään.

Lisäksi Tanja Hartonen esitti Suvi Kähkönen-Valtolan, Nina Jussi-Pekan, Mikko Haverisen ja Anu Kokkosen kannattamana, että Otavan kirjasto säilytetään. Otavan kirjaston osalta otetaan vaihtoehdoksi riisuttu palvelumalli, jossa on yksi palveluaukiolopäivä viikossa. Palveluaukiolopäivä tarkoittaa, että kirjastossa on silloin töissä kirjastonhoitaja/kirjastovirkailija. Vaadittu kokonaissäästö 50 000 € toteutetaan ja kirjastopalveluitten talousarvio vuodelle 2023 on raamissa ja Otavan kirjasto säilytetään.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi,​ että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta kaksi poikkeavaa kannatettua esitystä ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten,​ että ensin äänestetään Enrique Tessierin ja Tanja Hartosen esityksistä. Ne jotka kannattavat Enrique Tessierin esitystä äänestävät jaa ja ne,​ jotka kannattavat Tanja Hartosen esitystä äänestävät ei ja sen jälkeen voittanut esitys asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 4 jaa ääntä (Enrique Tessieri, Jenni Tissari, Jukka Hynninen, Marko Huuhilo) ja 7 ei ääntä (Anu Kokkonen, Mikko Haverinen, Nina Jussi-Pekka, Sari Noponen, Suvi Kähkönen-Valtola, Tanja Hartonen, Veikko Elo). 

Puheenjohtaja totesi,​ että Tanja Hartosen esitys on voittanut ja se asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan siten, että ne jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa ja ne,​ jotka kannattavat Tanja Hartosen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 jaa ääni (Marko Huuhilo) ja 10 ei ääntä (Enrique Tessieri, Jenni Tissari, Jukka Hynninen, Anu Kokkonen, Mikko Haverinen, Nina Jussi-Pekka, Sari Noponen, Suvi Kähkönen-Valtola, Tanja Hartonen, Veikko Elo).

Puheenjohtaja totesi,​ että Tanja Hartosen esitys on tullut hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että kirjastopäällikkö Sylvia Stavén selosti asiaa hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnalle ja kertoi muun muassa lakkauttamisen vaikutuksista eri asiakasryhmien kirjastonkäyttöön ja kokoelmaan. Liite Otavan kirjaston lakkauttamisen vaikutusten arvioinnista liitetään pöytäkirjaan.

Valmistelija

  • Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se lakkauttaa Otavan kirjaston 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 1.11.2022 klo 9.00.

Merkitään, että pykälät 394-403 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.