Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 393 Paikallinen sopimus kansalaisopiston tuntiopettajien matkakorvaukset

MliDno-2022-5505

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kunta-alan opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus 2022-2025 on voimassa 1.5.2022-30.4.2025.

Kansalaisopiston tuntiopettajien matkakorvausoikeuteen on tehty muutos työehtosopimuksessa OVTES F osio, liite 12 (voimaan 1.8.2022). Sopimusmääräyksen 19 § Matkakustannusten korvaukset mukaan kansalaisopiston tuntiopettajien matkakustannusten korvaus maksetaan aiemman kuuden (6) kilometrin sijaan kahdenkymmennen (20) kilometrin jälkeen.

Sopimusmuutos liittyy samaan aikaan voimaan tulleeseen määrävuosikorotukseen. Koska määrävuosikorotuksen sopimuskohtaa työntekijän näkökulmasta parannettiin, niin matkakustannusten korvaus sopimuskohtaa huononnettiin. Mikkelin kansalaisopistossa maksetaan viidelle tuntiopettajille määrävuosikorotuksia.

Sopimusmuutoksen kustannusvaikutus on käytännössä hyvin vähäinen, sillä määrävuosikorotuksen saaminen edellyttää opetusta vähintään 16 tuntia viikossa ja henkilöllä tulee olla tietyt määrävuodet opetusta kansalaisopistossa jo takana ennen kuin määrävuosikorotusta myönnetään.

Sen sijaan matkakorvaukseen tehty heikennys nostamalla omavastuuosuus aiemmasta 12 kilometristä 40 kilometriin edestakaisella matkalla on vaikutukseltaan tuntiopettajille merkittävä. Kansalaisopiston tuntiopettaja ei voi vähentää matkakuluja verotuksessa, joten saamatta jäävä korvaus on suoraa vähennystä hänen tuloistaan. Tämä voi heikentää henkilökunnan saatavuutta ja kohdistuu erityisesti laajan maaseutukaupunkimme keskustaajamien ulkopuolisille alueille opetuksellisesti, mikäli menetämme tämän muutoksen vuoksi henkilöstöä. Opiston yhtenä strategisena tavoitteena on huolehtia tarjonnan saavutettavuudesta ja siksi toimimme laajasti eri puolilla kaupunkia. Kurssien toteutumatta jääminen taajamien ulkopuolella kaventaa tarjontaa ja vähentää osallistujien määrää. Yksittäisten opettajien tulokertymän ja ostovoiman kannalta muutos olisi monen kohdalla erittäin suuri. Moni etenkin kauempaa opetukseen tuleva tuntiopettaja on jo ilmaissut harkitsevansa kriittisesti jatkoa Mikkelin kansalaisopistossa tämän lukuvuoden jälkeen, mikäli omavastuu olisi nousemassa. Kilometrikorvausten omavastuuosuuden nostaminen aiheuttaa entistä suurempia haasteita tuntiopettajien rekrytoinnissa, sillä jo nyt tuntiopettajien rekrytoimisessa on haasteita.

Julkinen liikenne ei palvele ilta- ja viikonloppuaikoina, jolloin opistolla on paljon toimintaa. Tämän vuoksi kustannuksia on korvattu oman auton käytön mukaan. Opettaja kuljettaa usein mukanaan myös opetukseen liittyvää materiaalia tai työvälineitä.

Tuntiopettajan heikennys matkakustannusten osalta on keskimäärin 12 kurssikerran mukaan aikaisempaan verrattuna lukukaudessa 154 euroa ja lukuvuodessa yli 300 euroa. Talousarvioraamissa on varauduttu maksamaan aiemman sopimuksen mukaiset kilometrikorvaukset.

Paikallisesti asiaa on neuvoteltu henkilöstöpalveluiden, kansalaisopiston rehtorin sekä OVTES sopimusalan pääluottamusmiehen kanssa ja päädytty esittämään kaupunginhallitukselle liitteenä olevaa paikallista virka- ja työehtosopimusta, joka olisi voimassa sopimuskauden 2022-2025 aikana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki hyväksyy paikallisen sopimuksen ja jatkaa kansalaisopiston tuntiopettajien matkakorvausten maksamista 1.8.2022 lukien edellisen OVTES 2021-2022 osio F liitteen 12 sopimuksen ehdoilla siten, että tuntiopettajalle maksetaan matkakustannusten korvaukset tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen kuitenkin enintään siltä osin kuin matka ylittää kuusi (6 ) kilometriä. Samoin perustein korvataan matka takaisin. Paikallinen virka- ja työehtosopimus on voimassa ajalla 1.8.2022-30.4.2025.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Petri Mattila selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että Petri Pekonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

 

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut, 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.