Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 402 Suomenniemen koulun lakkaaminen ja yhdistäminen Ristiinan yhtenäiskouluun

MliDno-2022-85

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Suomenniemen koulun tulevaisuutta on käsitelty useassa palveluverkkoselvityksessä viime vuosien aikana.

Vuonna 2018 valmistuneessa ja kaupunginvaltuustossa käsitellyssä palveluverkkoselvityksessä linjattiin, että Suomenniemen koulurakennukseen keskitettäisiin Kilikello-päiväkoti sekä alkuopetuksen 1-3 -luokat ja alueen 4-6 -luokat ohjattaisiin Ristiinan yhtenäiskouluun. Tämä ratkaisu olisi edellyttänyt koulukiinteistön remonttia. Remontin suunnitelma (hinta noin 350 000 euroa) on tehty, mutta asia ei edennyt päätöksenteossa.

Kaupunginhallituksen keväällä 2020 nimittämässä Tatu-työryhmässä (Talous ja tulevaisuus) esitettiin Suomenniemen koulun lakkauttamista ja yhdistämistä Ristiinan yhtenäiskouluun, koska koulun oppilasmäärä on niin pieni ja oppilaat mahtuvat hyvin Ristiinan yhtenäiskoulun opetusryhmiin. Vuonna 2022 kaupunginhallituksen nimittämä Patu (Palvelut ja tulevaisuus) -työryhmä on edelleen edellyttänyt säästöratkaisuja mm. Suomenniemen koulun osalta. Kaupunginhallituksen myöntämästä talousarvioraamista Suomenniemen koulun kulut on vähennetty.

Suomenniemen koulun lakkaamisesta ja yhdistymisestä Ristiinan yhtenäiskouluun arvioitu kustannussäästö on noin 214 000 euroa vuodessa (lisääntyvät kuljetuskulut on tässä huomioitu). Koulukuljetukset vaativat huolellisen suunnittelun (tänä lukuvuonna koulun 17 oppilaasta 14 on koulukuljetusten piirissä). Kuljetukset hoidetaan lakisääteisesti myös siinä tapauksessa, jos oppilaat siirtyvät Ristiinan yhtenäiskouluun.

Liitteenä lapsivaikutusten arvio sekä muistio Suomenniemen koululla 6.10.2022 järjestetystä kuulemistilaisuudesta.

Henkilöstön kuuleminen tapahtuu 18.10.2022.

Liitteenä adressi Suomenniemen koulun ja kirjaston puolesta. Adressin on allekirjoittanut 437 henkilöä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Suomenniemen koulu lakkautetaan ja yhdistetään Ristiinan yhtenäiskouluun 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Antti Pakarinen esitti Riikka Nikulaisen ja Hanne Vainion kannattamana, että kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Suomenniemen koulua ei lakkauteta. Pienestä oppilasmäärästä huolimatta se on pitkien etäisyyksien takia tarpeellinen osa Mikkelin kouluverkkoa. Koulurakennuksella on myös muuta käyttöä, kuten liikuntasalin iltakäyttö sekä päiväkodin/esiopetuksen liikuntoiminnot. Näin ollen kiinteistökulujen säästövaikutus ei käytännössä realisoituisi kaupungille ainakaan lyhyellä aikavälillä. Lisäksi koulun lakkauttamisen kerrannaisvaikutukset heikentäisivät alueen elinvoimaa merkittävästi.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi,​ että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten,​ että ne,​ jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät jaa ja ne,​ jotka kannattavat Antti Pakarisen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 jaa ääntä (Jenni Oksanen, Olli Marjalaakso, Olli Ylönen) ja 8 ei ääntä (Antti Pakarinen, Leena Kontinen, Tiina Elkharam, Hanne Vainio, Riikka Nikulainen, Toni Kanerva, Jaana Strandman, Petri Tikkanen).

Puheenjohtaja totesi,​ että Antti Pakarisen esitys on tullut kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseksi.  

Merkitään, että Olli Marjalaakso ja Jenni Oksanen jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

Olli Marjalaakson ja Jenni Oksasen eriävä mielipide:

Yhdenvertaiset mahdollisuudet ja oikeudet kaikille mikkeliläisille lapsille hyvään opetukseen ja oman ikäisiin luokkatovereihin peruskoulussa kaikilla luokka-asteilla ovat keskeisiä ohjaavia tekijöitä päätöksenteossa.

Lisäksi kiinnitämme huomiota vastuulliseen ja ryhdikkääseen päätöksentekoon kaupunginhallituksen aiemmin linjaamien periaatteiden mukaisesti (PaTu-ohjelma ja talousarvioraami 2022). Päätöksiä on tehtävä myös kestävän talouden hoitamisen näkökulmasta.

Lopuksi toteamme, että Suomenniemen koulun oppilasalueelta jo 7 oppilasta 24 oppilaasta käy peruskouluaan muissa kouluissa (Ristiina ja Mäntyharju). Ennusteista voi nähdä, ettei tulevaisuudessakaan oppilasmäärä ole merkittävästi kasvamassa (vuosina 2023-2030 max. 22 oppilasta).

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se lakkauttaa Suomenniemen koulun ja yhdistää sen Ristiinan yhtenäiskouluun 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 1.11.2022 klo 9.00.

Merkitään, että pykälät 394-403 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.