Kaupunkikehityslautakunta, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2021, kaupunkikehityslautakunta

MliDno-2022-820

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Mari Komulainen, controller, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Toimintakertomus on osa kuntalain määrittelemää tilinpäätöstä. Toimintakertomuksessa annetaan tiedot kunnan toiminnan kehittymisestä koskevista tärkeistä seikoista. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen. Talouspalveluille on toimitettu valtuustotason toimintakertomus. Liitteenä olevassa toimintakertomuksessa on laajemmat kuvaukset kunkin tulosalueen toiminnasta. 

Toimintakertomuksen rakenne: 

  • palvelusuunnitelman toteutuminen 

  • talouden toteutuminen ja olennaiset poikkeamat 

  • valtuustoon nähden sitovien tavoitteiden raportointi 

 
Kaupunkikehityslautakunnan alaisten tulosalueiden kaupunkikehitys, kaupunkiympäristö, rakennusvalvonta ja maaseututoimen toimintatuotot olivat yhteensä 43 458 617 euroa. Toimintatuotot alittuivat kokonaisuudessaan 28 883 euroa muutetusta talousarviosta. Valmistus omaan käyttöön ylittyi puolestaan 203 339 euroa. Toimintakulut alittuivat suhteessa muutettuun talousarvioon 3 272 863 euroa. Toimintakatteeksi muodostui 1 524 319 euroa, joka on lähes 3,5 miljoonaa parempi kuin muutetussa talousaviossa. 

Lokakuun seurannan yhteydessä palvelualueen käyttötalouteen tehtiin määrärahamuutoksia. Maaseututoimen tuloihin ja vastaavasti menoihin tehtiin samansuuruinen muutos arvioidun valtionkorvauksen mukaan. Tämän lisäksi tuottoihin tehtiin muutoksia vuokratulojen, joukkoliikenteen tuottojen, pysäköintipalveluiden, metsätulojen, hulevesimaksujen sekä rakennusvalvonnan tuottojen osalta. 

Investoinnit 

Kaupunkikehityslautakunnan vastuulla olevien infra-aluepalveluiden ja tilapalveluiden (tilapalveluissa vuonna 2021 valmistuneista investointihankkeista kaksi hanketta 11:sta ylitti hankkeelle varatut määrärahat. 85 % hankkeista alitti hankkeelle varatut määrärahat.) investointien kokonaismenot eivät ylittyneet. Hankkeiden välisiä määrärahasiirtoja on tehty vuoden aikana. Sekä hankkeiden väliset määrärahasiirrot, että tulojen muutokset on käsitelty kaupunginvaltuustossa (§ 185 / 13.12.2021). Tarkempi selvitys näistä on toimintakertomuksen investointiosassa. 

Kaupunginvaltuustolle esitetään vielä hyväksyttäväksi menojen määrärahaylitykset (yli 5 %) ja tulojen alitukset vuodelta 2021 seuraavasti: 

Menojen ylitykset: 

  • Asuntolan 4. krs peruskorjaus / Otavan opisto, menoylitys 41.000 euroa 

  • Mikaelin kunnostus, menoylitys 24.000 euroa 

  • Lentoasema (sis. Valtion investointituen), menoylitys 21.000 euroa 

  • Kaihun ja Urpolanjokilaakson matkailualueen kehittäminen, menoylitys 27.000 euroa 

  • Padel-kentän pohjat, menoylitys 2.000 euroa 

 
Menojen ylitykset ovat yhteensä 115 000 euroa. Nämä investointien määrärahojen ylitykset voidaan kattaa muiden projektien määrärahoista. Rakennusinvestoinnit alittuvat kokonaisuudessaan noin 5,7 miljoonalla ja Kiinteiden rakenteiden ja laitteiden osalta noin 240.000 eurolla. 

Tulojen vähennykset: 

  • Maa- ja vesialueiden myynti, tuloalitus -62.000 euroa 

  • Rantakylän huoltorakennus, vakuutusyhtiön osuus kustannuksista selvityksen alla, tuloalitus -113.000 euroa 

  • Lentoasema (sis. Valtion investointituen), hankkeen valmistuminen siirtyi vuodelle 2022, tuloalitus -270.000 euroa 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy vuoden 2021 toimintakertomuksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi huomioiden investointien menojen ylitykset ja tulojen vähennykset. 

Kaupunkikehityslautakunta valtuuttaa palvelualueen ja talouspalvelut tekemään toimintakertomukseen tarvittaessa teknisiä korjauksia. Mahdollisesti tehdyt korjaukset tuodaan tiedoksi lautakunnalle kaupunginhallituksen 28.3.2022 tilinpäätöskäsittelyn jälkeen

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.