Kaupunkikehityslautakunta, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Jääkärinkatu 7-9 kuntoarvio

MliDno-2022-810

Valmistelija

  • Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki omistaa kiinteistön osoitteessa Yrittäjänkatu 7-9, 50130 Mikkeli. Rakennus on tehty vuonna 1982 ja siinä toimii mm. Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen toimipiste. Lisäksi rakennuksessa on ulkopuolisia vuokralaisia mm. hydrauliikkatarvikkeiden myymälä sekä pienempiä varastotiloja.

Rakennus koostuu maan tasalla olevasta 1. kerroksesta ja 2. kerroksesta. Kantavina rakenteina toimivat pääasiassa betonirakenteiset pilarit ja palkit. Ulkoseinärakenteet ovat puurunkoisia, julkisivuverhouksena on pelti ja sisäverhouksena ainakin osassa tiloja kuitusementtilevy. Tilojen väliseinät ovat osittain tiilimuurattuja ja osittain kevytrakenteisia. Alapohjarakenne on maanvastainen betonilaatta alapuolisella lämmöneristyksellä. Välipohjarakenne on massiivibetonirakenteinen.

Rakennuksen vuokratulot ovat noin 100 000 euroa ja ylläpitokulut noin 12 000 euroa vuodessa. Vuokratuloista 44 500 euroa on sisäistä vuokraa ruoka- ja puhtauspalveluilta sekä vesilaitokselta.

Rakennuksessa sijaitsevissa ruoka- ja puhtauspalvelujen tiloissa, 2. kerroksen toimistotiloissa, havaittiin syksyllä 2021 hajua, jonka epäiltiin viittaavan mikrobivaurioon. Joillakin tilojen käyttäjillä on myös ollut olosuhde- ja viihtyvyyshaittoja sekä oireilua, joka saattaa liittyä sisäilmaan.

Ruoka- ja puhtauspalvelujen tiloissa tehtiin sisäilma- ja rakennetekninen kuntotutkimus loppuvuodesta 2021. Toimeksiannon tavoitteena oli tarkastella kohteena olevia tiloja, rakenteita ja teknisiä järjestelmiä sisäilmanlaadullisesta näkökulmasta.

Tutkimuksissa havaittiin 1. kerroksen varastotilassa kosteusvaurioon viittaavaa hajua ja kemialliseen lähteeseen viittaavaa hajua. Hajun lähdettä ei saatu selvitettyä tutkimuksen yhteydessä. Mikäli hajun lähdettä halutaan selvittää tarkemmin, on tiloissa tehtävä lisätutkimuksia.  Tutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella 1. kerroksen varastotilasta saattaa olla ilmayhteyksiä yläkerran tiloihin taloteknisten läpivientien ja kantavien rakenteiden liitoskohtien kautta. 1. kerroksen ulkoseinärakenteessa on yksittäisiä epätiiveyskohtia, joista sadeveden on mahdollista päästä rakenteeseen. Aistinvaraisissa tarkasteluissa varastotilan ulkoseinärakenteesta otetuissa materiaalinäytteissä ei havaittu viitteitä kosteus- tai mikrobivaurioitumisesta.

Varastotilan yläpuolella sijaitsevissa toimistotiloissa on havaittu poikkeavaa, samantyyppistä hajua kuin 1. kerroksen varastotilassa, erityisesti aamuisin ennen tilojen tuuletusta. Tutkimusten yhteydessä havaittiin, että 2. kerroksen käytävän päädyssä on palo-ovi, jonka kautta kulkeutuu tilojen käyttäjien kertoman perusteella ajoittain hajuja viereisistä tuotantotiloista toimistotiloihin. 2. kerroksen käytävällä havaittiin lisäksi noin 1–2 m2 laajuinen vaurio lattiapintamateriaalina olevassa muovimatossa ja alusrakenteena olevassa tasoitteessa. Sosiaalitiloissa olevien suihkujen vesieristeenä olevat muovimatot ovat havaintojen perusteella saavuttaneet teknisen käyttöikänsä.

Tuloilmakanavistosta otetusta pölynkoostumusnäytteessä havaittiin ulkoilman epäpuhtauksia.

Mikäli rakennuksen käyttöä toimistotiloina halutaan jatkaa, suositellaan rakennukseen tehtäväksi seuraavat toimenpiteet:

  • IV-järjestelmän tarkempi tutkimus ja ilmavirtausten ohjaukseen liittyvä selvitystyö sekä suunnittelu.
  • 2. kerroksen käytävän vaurioituneen lattiapintamateriaalin uusiminen; myös vaurioituneet tasoitteet on poistettava puhtaaseen betoniin saakka.
  • Mikäli tuotantotilojen/1. kerroksen varastotilojen ja 2. kerroksen toimistotilojen välisiä ilmavirtauksia ei saada hallintaan ilmanvaihtojärjestelmän avulla, voidaan ilmavirtauksia pyrkiä hallitsemaan rakenteiden tiivistyskorjausten avulla.
  • 2. kerroksen sosiaalitilojen vedeneristysmateriaalien uusiminen.
  • IV-järjestelmän nuohous erillisten IV-järjestelmään liittyvien selvitysten perusteella.


Rakennuksen korjaamisesta ei ole teetetty kustannusarviota. Samaan aikaan muun selvitystyön kanssa kartoitetaan myös muita tilavaihtoehtoja kaupungille omalle toiminnalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että rakennukseen tehdään tarvittavat sisäilma- ja kuntotutkimukset rakennuksen kunnon ja sisäilmaolosuhteiden selvittämiseksi. Tutkimustuloksien perusteella arvioidaan rakennuksen peruskorjauksen kustannukset, jotta lautakunta voi päättää rakennuksen jatkokäytön.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17.54-18.00.

Tiedoksi

Ruoka- ja puhtauspalvelu/Mia Hassinen, talonrakennuspalvelut/Mari Pöyry

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.