Kaupunkikehityslautakunta, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen maksut ja taksat vuodelle 2023

MliDno-2022-5219

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen maksut, taksat ja hinnoitteluperusteet vahvistetaan vuosittain vähintään kustannustason nousua vastaavaksi. Nyt esitetyt korotukset ovat suuruudeltaan max. 4 %, mikä vastaa nykyistä kustannustason nousua.

Maaomaisuuspalvelujen suorittamat rakennusten ja aitojen paikan merkitsemiset sekä pihan korkeuksien tarkastamiset on hinnoiteltu rakennusvalvontataksassa, joka käsitellään omana kohtanaan. Siitä tehty erillinen esitys on liitetty maaomaisuuspalvelujen maksuihin. Kiinteistötoimitustaksa käsitellään myös omana asiana.

Jätetaksa käsitellään myös omana asianaan, koska sen osalta muutoksenhaku poikkeaa muista palvelualueen taksoista ja maksuista.

Rakennusvalvonnan osalta vuoden 2022 taksaan ei tehty korotuksia, vain muutamia kohtia tarkistettiin. Merkittäviä korotuksia ei ole tehty muutamaan vuoteen, joten vuodelle 2023 maksuja on korotettu esityksen verran. Ilmoitusmenettelyn ja luvan voimassaolon jatkamisen hinta pidetään ennallaan, millä kannustetaan hakemaan luvat tai tekemään tarvittavat ilmoitukset viranomaiselle. Rakennusvalvonnan taksa jouduttaneen uudistamaan täydellisesti, kun vireillä oleva maankäyttö- ja rakennuslain korvaaminen uudella kaavoitus- ja rakentamislailla tulee voimaan. Todennäköisesti tämä tapahtuu vasta vuoden 2024 alussa. Silloin mm. erilliset rakennus- ja toimenpideluvat korvataan yhdellä lupatyypillä ja pienempien rakennushankkeiden lupavelvoitteet vähenevät merkittävästi, mutta toisaalta luvanvaraisiin hankkeisiin tulee uusia valvottavia asioita. 

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen työveloitusten hinnoitteluperiaatteet on vuosittain hyväksytty seuraavasti:

A. Työveloitusten sisäiseen laskutusperusteeseen kuuluvat:

  • tehollisen työajan hinta €/h (henkilökustannukset koko ajalta, myös matka-ajalta)
  • henkilösivukulut kunkin vuoden prosentin mukaan
  • kiinteät kulut n. 15 % (mm. tulosalueen hallinto-, ATK- ja huoneistomenot)
     

B. Työveloitusten ulkoiseen laskutusperusteeseen kuuluvat:

  • kohdan A kustannuksiin lisätään vähintään 20 % yleiskustannuslisä
  • työveloitusten perusteista voidaan poiketa tehtäessä vuosi-, urakka- yms. sopimuksia ja tarjouksia.
     

Em. hinnoitteluperiaatteet esitetään hyväksyttäväksi edelleen.

Lisäksi tulosalueet esittävät vahvistettavaksi muut maksut ja hinnoitteluperiaatteet liitteiden mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen vuoden 2023 maksut ja taksat liitteiden mukaisesti sekä työveloitusten hinnoitteluperusteet vuodelle 2023 esityksen mukaisesti.

Maksut, taksat ja työveloitusten hinnoitteluperusteet tulevat voimaan 1.1.2023.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palvelualueen tulosalueet ja -yksiköt