Kaupunkikehityslautakunta, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Oikaisuvaatimus hankintapäätöksestä, Moisiontie 5-11 ja Annilanrannan asemakaavojen kulttuuriympäristöselvitys

MliDno-2022-1060

Valmistelija

  • Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi
  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki järjesti tarjouskilpailun koskien Moisiontie 5–11 ja Annilanrannan asemakaavojen kulttuuriympäristöselvitystä. Kyseessä oleva hankinta alittaa hankintalain 25 §:n mukaisen kansallisen kynnysarvon palveluhankintarajan 60 000 euroa tavaroille, palveluille ja suunnittelukilpailuille. Hankinnan tarjouspyyntö nro 410523 julkaistiin Cloudia pienhankinta -järjestelmässä 11.8.2022. Tarjousten jättöaika päättyi tarjouspyynnön mukaisesti 12.9.2022 klo 15.00. Määräaikaan mennessä tarjouksia jätettiin yhteensä kaksi kappaletta. Tarjoukset jättivät Tengbom Oy ja Saatsi Arkkitehdit Oy. 
    
Hankinnan valintaperuste oli pisteytys, jossa laatupisteiden painoarvo oli 30 % ja hintapisteiden 70 %. Maksimimäärä hintapisteitä annetaan arvoltaan halvimman kokonaishinnan tarjoukselle. Laatu- ja hintapisteet lasketaan yhteen ja korkeimman pistemäärän saanut tarjous voittaa. Tarjousten vertailutaulukko oli päätöksen liitteenä. Pisteytyksessä korkeimmat pisteet sai Tengbom Oy:n tarjous.  Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen toimintasäännön kohdan 4.1 mukaiseen toimivallan nojalla maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs teki asiassa päätöksen tilata selvitys Tengbom Oy:ltä. 

Saatsi Arkkitehdit Oy toimitti oikaisuvaatimuksen hankintaa koskevasta maankäyttöjohtajan päätöksestä 21.9.2022. Oikaisuvaatimus on tehty säädetyn määräajan kuluessa. Siinä vaaditaan, että Tengbom Oy:n tarjous on hylättävä ja toiseksi tulleen Saatsi Arkkitehdit Oy:n tarjous tulee hyväksyä, ja sen pohjalta hankinta tulee tehdä siltä. Oikaisuvaatimuksen tekijä ilmoitti, että kyse on hankintalain mukaisesta hankintaoikaisusta.

Oikaisuvaatimuksen perusteluissa Saatsi Arkkitehdit Oy toteaa, että Tengbom Oy on antanut hankintalain 81 § 10 kohdassa tarkoitettua olennaista väärää tietoa ilmoittaessaan henkilöstönsä kokemukseen ja pätevyyteen liittyviä valintaan vaikuttavia tietoja. Oikaisuvaatimuksessa viitataan Tengbom Oy:n työryhmän jäseneen, joka vastaa valokuvauksesta ja toimii avustajana. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että tämän henkilön kokemuksesta annetut tiedot ovat virheellisiä.

Tarjouskilpailua laadittaessa kaupunki konsultoi alueellisen ELY-keskuksen kulttuurihistorian asiantuntijaa määritellessään vaadittavaa kokemustasoa. Tarjouskilpailussa ei määritetty, montako henkilöä selvitystyö vaatii, ja vastaavia selvityksiä on aiemmin laadittu yhden asiantuntijan toimesta.  Tarjouspyynnössä edellytettiin vähintään kolmen vuoden kokemusta vastaavista selvityksistä. Tengbom Oy:n työryhmään kuului kolme henkilöä, joista kaksi olivat asiantuntijaroolissa ja yksi oli merkitty avustajaksi ja valokuvaajaksi. Saatsi Arkkitehdit Oy:n työryhmässä oli viisi jäsentä. Hankintapäätöksen liitteenä on vertailutaulukko, josta käy ilmi, miten laatupisteytys on suoritettu. Siinä on pisteytetty ne henkilöt, jotka vastaavat selvityksen laatimisesta ja varmistettu, että he omaavat riittävän kokemuksen työn menestyksellistä suorittamista varten.  Työryhmässä voi olla muitakin jäseniä kuten avustajia tai valokuvaajia. Tarjouspyynnössä näille henkilöille ei asetettu erityisiä vaatimuksia ja näin ollen niistä ei jaettu tarjousten vertailuun vaikuttavia pisteitä. 

Oikaisuvaatimusta on perusteltu vain sillä, että voittaneen tarjoajan työryhmään nimeämän yhden henkilön työkokemuksesta annetut tiedot ovat virheellisiä. Kun tällaisen vain avustavia tehtäviä suorittavan henkilön työkokemukselle ei tarjouspyynnössä ole asetettu vaatimuksia eikä hänen työkokemuksellaan ole ollut vaikutusta tarjouksen pisteytykseen, ei mahdollisesti virheellisillä tiedoilla ole ollut vaikutusta hankintapäätökseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä esitetyillä perusteilla, ettei maankäyttöjohtajan päätöstä Moisiontie 5–11 ja Annilanrannan asemakaavojen kulttuuriympäristöselvityksen laatijan valinnasta ole syytä muuttaa ja hylkää Saatsi Arkkitehdit Oy:n oikaisuvaatimuksen päätöksestä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tengbom Oy, Saatsi Arkkitehdit Oy, hankintapalvelut