Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Kaupunginhallituksen lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta annetun lain ja kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttamisesta

MliDno-2022-925

Valmistelija

  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Työllistymistä edistävää moniammatillista yhteispalvelua (myöhemmin TYP) on toteutettu Mikkelissä vuodesta 2004 lähtien. Vuodesta 2019 lähtien Mikkelin kaupunki on ollut osallisena koko maakunnan kattavaan TYP-verkostoon (Etelä-Savon TYP-verkosto), jota on johtanut  Etelä-Savon maakuntaliitossa toimiva TYP-johtaja. Sosiaalihuoltolain alaisiin palveluihin liittyvät palveluohjaajat ovat olleet palkkasuhteessa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymään. Tämän lisäksi TYP-työhön on kohdistettu Etelä-Savon TE-toimistosta kuntakokeiluun siirrettyä henkilötyöpanosta.

Hallituksen esitys laista työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta mahdollistaa TYP-työn toteuttamisen olemassa olevan käytännön mukaisesti jatkossakin, koska Mikkelin seudun kunnat ovat mukana kuntakokeilussa. Mikkelin kaupungin edun mukaista on kuitenkin ottaa liitteenä oleva TYP-johtajien lausuma asiasta huomioon. Tulevien palvelurakenteiden kannalta tulisi mieluummin mahdollistaa kuntien osallistuminen TYP-toimintaan kuin sulkea pois. Erityisesti tällä on merkitystä tilanteessa, jossa mahdollinen tuleva työvoimapalvelualue kattaa kuntia, jotka eivät ole olleet mukana kuntakokeiluissa, mutta joille olisi ollut asiakastyön tavoitteiden osalta ollut perusteltua olla osana TYP-toimintaa.

Mikkelin kaupunki pitää kuitenkin tärkeänä, ettei kyseinen laki tuo itsessään lisävelvotteita ja sitä kautta resurssivaateita vaan on luonteeltaan mahdollistava. Tällöin jokainen toimijaverkosto voi katsoa, onko kunnan mahdollista tuoda TYP-verkostoon asiakkaita hyödyttävää palvelua/osaamista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus puoltaa lausunnossaan TYP-johtajien lausumaa hallituksen esityksestä laiksi työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta edellyttäen, että kunnille ei tule lisävelvotteita/resurssivaateita.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.