Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Hankekatselmus 2022

MliDno-2022-1004

Valmistelija

  • Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntien osoittama kehittämisrahoitus on osa julkisen sektorin lukuisiin alueen kehittämishankkeisiin kanavoimaa kehittämispanostusta. Kuntien rahoitusosuus EU-hankkeissa vaihtelee 5 %:n ja 40 %:n välillä hankkeiden kokonaiskustannuksista. Merkittävin osuus hankerahoituksesta tulee EU:n rakennerahasto-ohjelmien kautta.

Hankkeilla edistetään Mikkelin kaupungin voimassa olevan strategian mukaisesti uusien työpaikkojen syntymistä, työvoiman osaamisen kehittämistä, elinkeinojen kasvua, asukkaiden hyvinvointia sekä tätä kautta kaupungin veto-, pito- ja elinvoimaa. Mikkelissä mm. osa korkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoiminnan perusrakenteista ylläpidetään hankevaroin. Lisäksi kuntien kehittämisrahoituksilla tuetaan tarpeen  mukaan mm. kuntien omaa palvelutuotantoa tukevaa ja kehittävää toimintaa ja hankkeita.

Mikkelin kaupunkiseudulla kuntien hankerahoitus tulee pääosin Mikkelin kaupungin varaamasta kehittämismäärärahasta, joka vuonna 2022 on 726.700 sekä Mikkelin seudun kuntien sekä Juvan kunnan yhdessä kartuttamasta seudun kehityshankerahastosta, johon vuosittain kerätään noin 800.000 euroa. Mikkelin kaupungin ja Mikkelin seudun kehittämispanostusten suuntausta tarkastellaan kokonaisuutena. Kehittämishankkeiden rahoitusta on pyritty jakamaan kaupungin ja seudun kesken alueellisen vaikuttavuuden ja erikoistumisalojen mukaan. Näin esimerkiksi aluekehitystoiminnan sekä maaseudun kehittämiseen ja talousalueen yritystoiminnan kehittämiseen laajasti vaikuttavien hankkeiden kuntarahoitusta on painotettu seudun vastuulle. Lisäksi seudun kehittämisrahoitusta on tarpeen mukaan suunnattu myös kuntien palvelurakenteen kehittämiseen tähtääviin hankkeisiin. Osassa hankkeita rahoitusvastuuta voidaan jakaa molemmille. Seudun kehityshankerahaston käytöstä päättää seudun kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti seutuvaliokunta ja rahoituspäätökset tehdään koskemaan koko hankekautta.  Kaupungin osalta kehittämishankkeisiin osallistumisesta ja osoitettavan rahoituksen suuruudesta päättää vuosittain hankekohtaisesti kaupunginhallitus.

Mikkelin kaupungin ja Mikkelin seudun rahoittamien hankkeiden kokonaistilanne ja rahoituksen jakautuminen eri hankkeille 2.3.2022 tilanteessa

Kaupunginhallituksen alaisesta kehittämismäärärahasta rahoitettuja tai rahoituspäätöstä odottavia kehittämishankkeita on 2.3.2022 tilanteessa yhteensä 18 kpl. Hankkeiden yhteisvolyymi ilman Veej’jakajan -ohjelmarahoitusta ja EEN-verkostohankkeen kokonaisbudjettia on niiden toteutusaikana vuosina 2017-2024 yhteensä 8.480.318 € ja johon on (pl. Veej’jakaja ja EEN) kuntarahoituksena käytetty yhteensä 1.420.321 €. Tällöin kaikkien hankkeiden kaupunginhallituksen alaisella kehittämisrahalla kattamaksi kuntarahoitusprosentiksi muodostuu noin 17 % hankkeiden kokonaiskustannuksista.

Hankkeiden strategianmukaisuus on toteutunut hyvin. Hankkeista yli 87,5 % kytkeytyy suoraan joko kehittämisalustojen, matkailun tai alueen korkeakoulutoimintojen kehittämiseen. Samoin hankkeisiin osoitettu kuntarahoitus jakaantuu tasaisesti em. strategisiin painopisteisiin huomioiden kunkin osa-alueen tämänhetkinen hankevolyymi. Rahoitettavista hankkeista Veej’jakajan -ohjelmarahoitus ja EEN-verkostohanke on jätetty em. tarkastelun ulkopuolelle niiden muihin hankkeisiin poikkeavasta luonteesta johtuen.

Seurantaan mukaan otettujen hankkeiden osalta ja toimijoittain tarkasteltuna voidaan todeta, että kaupungin kehitysyhtiö Miksei Oy on sekä hankevolyymiltaan (2.590.115 €) että hankkeiden lukumäärän osalta (7 kpl) merkittävin kaupunginhallituksen kehittämisrahalla rahoittamien hankkeiden toteuttaja.

Mikkelin seudulla on kokousajankohtana yhteensä 34 vuosina 2017-2023 toteutettavaa hanketta tai toimintoa, joita rahoitetaan Mikkelin seudun kehityshankerahastosta ja jossa Mikkelin kaupungin rahoitusosuus rahastosta on noin ¾ -osaa. Seudun rahoittaman hankekokonaisuuden yhteisvolyymi ilman Itä-Suomen Kala-leader -ohjelmarahoitusta on 9.695.083 € ja johon seudun kuntien kuntarahoitusta on osoitettu yhteensä 1.666.870 €, joka on noin 17 % hankkeiden kokonaiskustannuksista.

Seudun rahoittamissa hankkeissa pääpaino on seudullisten tai maakunnallisten yrityskehityshankkeiden, matkailuun ja vapaa-aikaan sekä monipaikkaisuuteen liittyvien kehittämistoimien sekä bio- ja kiertotalouteen liittyvien hankkeiden toteutuksessa.

Toimijoista seudullisten hankkeiden toteuttajana merkittävin on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. 71 % seudun hankevolyymista (6.893.771 €) kohdentuu Miksein hallinnoimiin hankkeisiin ja myös kappalemääräisesti niitä on selvä enemmistö, yhteensä 18 hanketta.

Edelleen käynnissä olevien hankkeiden vuoden 2022 kuntarahoitukset sekä mahdollisten uusien käynnistyvien hankkeiden kuntarahoitukset tuodaan päätettäväksi huhti-toukokuussa kun uusi EURA-järjestelmä on auennut hankehakuja varten ja kaupungin PATU-prosessi on viety päätökseen ja sen vaikutukset esim. kaupunginhallituksen alaisen määrärahaan ja se suuruuteen on tiedossa.

Strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen selostaa hanketilannetta kokouksessa. Samassa yhteydessä käydään läpi mm. osana strategisten toimenpideohjelmien valmistelua tehty yhteenveto kehittämisalustoille kohdentuneesta kehittämisrahoituksesta vuosina 2015-2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle.

Merkitään, että strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.