Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Valtuustoaloite Torikokous

MliDno-2021-1857

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Eero Aho ym. esittivät 26.4.2021 valtuustoaloitteenaan otsikko asiasta seuraavaa:

"Mikkelin päätöksentekoon on koko vaalikauden ajan vaadittu lisää avoimuutta. Useissa yhteyksissä on myös väitetty, ettei kuntalaisten ääni ja mielipiteet kuulu valtuustosaliin saakka. Väitteet ovat hyvin valitettavia ja surullisia. Kuntalaisten edun eteenhän valtuusto kokoontuu päätöksiä tekemään.

Valtuuston kokoukset on jo useamman vuoden ajan ns. striimattu nettiin ja tallenteita on voinut katsoa myös jälkeenpäin. Mielenkiinto näitä livelähetyksiä kohtaan on kuitenkin ollut varsin vaatimatonta. Valtuustosalin parvi on myös ollut lähes poikkeuksetta autio, eikä kaikille avoimia valtuuston kokouksia ole saavuttu seuraamaan.

Meidän valtuutettujen on tehtävä kaikkemme, jotta luottamus päätöksentekoon ja päätöksenteon avoimuuteen säilyy. Luottamuksen vaalimiseksi ja edelleen lisäämiseksi on ryhdyttävä toimiin.

Mikkelin tori on valittu yhdeksi Suomen kauneimmista toreista ja se onkin yksi modernin kaupunkikeskustamme tärkeimpiä kohtaamispaikkoja. Torimyynnin lisäksi torilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia ympäri vuoden. Kesällä toria elävöittävät mm. kulttuuri- ja liikuntatapahtumat, miksi ei jatkossa myös Mikkelin kaupunginvaltuuston kokoukset.

Hyväksyessään tämän valtuustoaloitteen valtuusto vaatii, että kesäkauden alkaessa ja koronatilanteen hellittäessä torin esiintymislava otetaan hyötykäyttöön valtuuston kokouksen puhujakorokkeena ja valtuuston kokous pidetään maankuululla Mikkelin torilla.

Torikokouksen myötä Mikkeli saa varmasti myönteistä kansallista, ehkäpä jopa kansainvälistä julkisuutta. Päätöksentekoa tuskin voi viedä lähemmäksi kuntalaisia kuin jalkautumalla torin pinnalle kansan pariin. Tervetuloa seuraamaan Mikkelin kaupunginvaltuuston kokousta raikkaaseen ulkoilmaan!

Mikkelissä 26.4.2021

Eero Aho,
Marja Kauppi, Armi Salo-Oksa, Pertti Ruotsalainen,
Ulla Yli-Karro,  Mali Soininen,  Paavo Puhakka"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen konserni- ja elinvoimapalveluiden palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään elokuun 2021 loppuun mennessä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 101 § 1 momentin mukaan valtuuston kokoukset ovat julkisia, jollei kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jollei valtuusto muuten painavan syyn vuoksi jossakin asiassa toisin päätä. Edelleen saman pykälän 4 momentin mukaan yleisöllä on oltava mahdollisuus seurata toimielimen julkista kokousta myös siltä osin kuin kokoukseen osallistutaan sähköisesti.

Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksia voi seurata valtuustosalin yleisölehterillä tai yleisölle varatuilla paikoilla salin takaosassa. Lisäksi kokoukset ovat nähtävissä suorana tai tallenteena kaupungin kaupungin verkkosivujen kautta. Lisäksi kokouksia voi seurata reaaliajassa Twitterissä aihetunnisteella #mlivaltuusto. 

Katselukertoja valtuustokokousten striimeillä ja niiden tallenteilla on vuoden 2021 aikana ollut kaikkiaan 6650. Livelähetystä on seurattu keskimäärin 90 katselukertaa/kokous. Tämän perusteella voidaan arvoida, että livestriimin osuus on noin kymmenesosa kaikista valtuustokokousten seuraamisista. 

Aloitteessa esitetään päätöksenteon avoimuuden ja luottamuksen lisäämiseksi valtuustokokouksen järjestämistä siten, että kuntalaisilla olisi mahdollisuus matalalla kynnyksellä saapua seuraamaan kokousta. Paikaksi esitetään Mikkelin toria.

Valtuustokokouksen järjestäminen ulkotilassa asettaa omia haasteita, erityisesti esitystekniikan ja äänentoiston rakentaminen sekä sääolosuhteet. Varautuminen sateiseen ja koleaan säähän, vaikka kokous järjestettäisiin kesä- tai elokuussa, edellyttää erillisen ison katoksen rakentamista torille. Ulkotiloissa järjestettävä kokous lisää kokouskustannuksia, arviolta noin 5.000 euroa.

Edellä esitetyillä perusteilla, jos valtuustokokous halutaan järjestää aloitteessa esitetyllä tavalla, tarkoituksenmukaisempi paikka, vuodenajasta riippumatta, järjestää kokous olisi esim. Kauppakeskus Stellan Tähtitori. Tämäkin järjestely lisäisi kokouskustannuksia, mutta ei kuitenkaan olennaisesti, arviolta alle 1.000 euroa.

Hallintopalveluiden näkökulmasta kaupunginvaltuuston kokous on järjestettävissä muussakin julkisessa tilassa, mm. kauppakeskus tai tori, kuin kaupunginvaltuustosalissa, edellyttäen, ettei esityslistalla ole asioita, jotka kuntalain 101 §:n tulisi käsitellä suljetuin ovin. Kaupunginvaltuusto voi päättää kokouspaikasta päättäessään omasta kokousaikataulusta (hallintosääntö 136 §). Asiassa tulee kuitenkin huomioida, että jos kokous järjestetään kaupungin ulkopuolisissa tiloissa, tulee siitä neuvotella etukäteen tilan vuokraajan kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi konserni- ja elinvoimapalveluiden palvelualueen vastauksen valtuutettu Eero Ahon ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.