Kaupunkikehityslautakunta, kokous 25.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Ristiinan päiväkodin tilaratkaisut

MliDno-2021-897

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkiympäristölautakunta on käsitellyt asiaa 15.6.2021 ja kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontuu torstaina 17.6.2021, jonka jälkeen ko. lautakuntien kannanotto lisätään pykälään.  

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Esitys annetaan kokouksessa.

Päätös

Esittelijä antoi seuraavan esityksen

Kaupunginhallitus päättää, että se hyväksyy hankesuunnitelman vaihtoehdon 3B mukaisesti, jolloin Ihastjärven koulu siirretään Ristiinaan päiväkotikäyttöön ja esiopetus jatkaa koulukeskuksella.

Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Pekonen esitti Pekka Pöyryn ja Kirsi Olkkosen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Valmistelussa on kuultava Ihastjärven asukkaita sekä pyydettävä lausunto Pitäjän aluejohtokunnalta. Päätöksenteon pohjaksi on laadittava maaseutuvaikutusten arviointi koskien Ihastjärven koulurakennuksen liikunta- ja kokoontumistiloja. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee käsitellä Ihastjärven koulukiinteistön jatkokäyttöä koskeva kuntalaisaloite ennen kuin hankesuunnitelma tulee uudelleen kaupunkiympäristölautakunnan ratkaistavaksi. Jos Ihastjärven koulun siirto osoittautuu tarkempien selvitysten ja riskienarvioinnin jälkeen mahdottomaksi Ristiinan päiväkodiksi, rakennetaan Ristiinaan uusi päiväkoti ja esiopetus säilyy koulukeskuksella.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi  ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Petri Pekosen esitystä asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Jyrki Koivikko, Armi Salo-Oksa, Minna Pöntinen, Mali Soininen, Arto Seppälä, Jukka Pöyry), 4 ei ääntä (Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Jarno Strengell, Kirsi Olkkonen) ja 1 poissa (Soile Kuitunen). Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Merkitään, että Pekka Pöyry, Petri Pekonen ja Kirsi Olkkonen jättivät eriävän mielipiteen, saman sisältöinen kuin esitys. 

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti Arto Seppälän kannatamana päätökseksi vaihtoehtoa 2B: Uudisrakennuksena siirrettävä Ihastjärven koulu, Helmitalo ja Keltainen tupa jäisivät pihapiiriin, koululta eskarit siirtyisivät tähän tilaan 1. kohtuu nopeasti remontoitavissa ja siirrettävissä peltoalueelle 2 pystyttäisiin olemaan nykyisissä tiloissa pienin remontein/kunnostuksin kunnes päästäisiin siirtymään uuteen 3 esiopetuksen ruokailu siirtyisi myöhemmäksi se on nyt 9.45 -> jatkossa olisi 11. Eskaripäivän pituus on klo 9-13, niin saataisiin hiukan inhimillistettyä lasten päivää 4. kaikki päiväkodin yksiköt saadaan saman katon alle: parantaa koko henkilöstön toimintaa (esimiestehtävät, keittiöhenkilökunta, siivoajat, terapeutit, opettajat ja hoitajat) 5. mahdollistaisi työntekijöiden yhteiskäytön aamuisin ja iltapäivisin, näin syntyisi henkilöstömenoissa säästöjä. Nyt voi olla 4-5 paikassa työntekijöitä hoitamassa esim. seitsemää lasta, kun normitilanteessa tuossa olisi vain yhden työntekijän lapset. Henkilökunnan välinen yhteistyö mahdollistuu luontevammin ja paremmin 6. esimiehen tuki/apu työntekijöille olisi lähempänä ja saman katon alla 7. nyt on 2-v esiopetuskokeilu menossa ja vahvasti näyttää siltä, että siitä tulee pysyvä ratkaisu, niin myös viskarit (5-6-v) olisivat läheisyydessä ja yhteistyö esikoulun kanssa olisi joustavaa 8. lasten siirtyminen uuteen ryhmään tapahtuisi matalammalla kynnyksellä, esim. viskareista eskariin (jos eskaritkin olisivat samassa rakennuksessa) kun tilat ja työntekijät olisivat ennestään tuttuja 9. eskareiden apu (leikkivierailuja ja pikkuesityksiä pienemmille) 10 kaikki eskarit samassa talossa (nyt kahdessa eri paikassa, joudutaan hankkimaan välineitä kahteen paikkaan) -> materiaalit, opetusvälineistö yhdessä paikassa 11. tiedonkulku ja yhteenkuuluvuuden tunne ”kaikki samaa porukkaa” 12. koululla olevista esiopetustiloista tulisi kirjastolle heidän kaivattua lisätilaa. Rakennusvalvonta ja yhteispalvelupiste saisi myös kunnolliset tilat. Sisäänkäyntikin kirjastolle olisi valmiina kuin myös eteistilat 13. Ei lähdetä enää remontoimaan nykyistä tilaa. 14. työntekijöiden ja perheiden mielipiteet otettava huomioon.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tahty esittelijän esityksestä poikkeava, kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jarno Strengellin esitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin, ja suoritetussa äänestyksessä  annettiin 8 jaa ääntä (Jyrki Koivikko, Pekka Pöyry, Armi Salo-Oksa, Minna Pöntinen, Jukka Pöyry, Mali Soininen, Petri Pekonen, Kirsi Olkkonen) ja 3 ei ääntä (Soile Kuitunen, Jarno Strengell, Arto Seppälä).

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että rakennuttaja Saija Himanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että Soile Kuitunen oli pois kokouksesta tämän pykälän aikana klo 15.00 - 15.23.

Valmistelija

  • Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ristiinan päiväkodin hankesuunnittelutyöryhmä on jatkanut päiväkotihankkeen valmistelua kaupunginhallituksen 21.6.2021 § 271 päätöksen mukaisesti. Sisäilmaongelmainen Ristiinan päiväkoti on ollut tarkoitus korvata siirtämällä Ihastjärven koulurakennus Ristiinaan ja muuntamalla se päiväkodiksi. Hankkeelle on varattu talousarviossa yhteensä 2,3 M€ vuosille 2022-2023.

Teknisten selvitysten jälkeen hankkeelle on laskettu tarkennettu kustannusarvio, jossa on voitu huomioida päiväkotitoimintaa varten tarvittavat tilamuutokset, rakenneosien siirrettävyys sekä talotekniikkajärjestelmien hyödynnettävyys. Päivitetyn kustannusarvion mukaan rakennuksen siirtäminen maksaisi noin 0,55 M€. Rakennuksen muutostyöt uudessa kohteessa päiväkotikäyttöön soveltuvaksi kustantaisi noin 1,92 M€. Kaikkia 100 lasta ei saada mahtumaan Ihastjärven koulun kiinteisöön, vaan rakennusta tulee laajentaa noin 367 m2, joka kustantaa 1,52 M€. Laajennuksen tarpeeseen vaikuttaa koululla olevan liikuntasalin poisjääminen siirrettävästä kokonaisuudesta (211 m2)

Yhteensä Ihastjärven koulun siirtäminen ja muutos päiväkodiksi maksaisi tämän kustannusarvion mukaan noin 4 M€. Vastaavanlaisen 100 lapsen päiväkodin rakentaminen uudisrakennuksena maksaisi tämän kustannusarvion mukaan noin 4,6 M€. 

Uuden päiväkodin sijoittaminen Ristiinan nykyisen päiväkodin läheisyyteen vaatii kaavamuutoksen tai poikkeamisluvan. Ristiinan asemakaavan kuulemisvaiheessa on tullut lausuntoja, joten asiaa ei voida ratkaista poikkeamisluvalla. Tämä vaikuttaa sekä päiväkodin rakentamisen aikatauluun että rakennuksen sijaintiin.

Päiväkotoitoiminnan osittainen siirtäminen väistötiloihin on aloitettu ja se saadaan päätökseen alkuvuodesta 2022. Päiväkotia varten ei ole tarvittu lisätiloja, vaan eniten oireilevien ryhmien toiminta on saatu sijoitettu olemassa oleviin koulukeskuksella sijaitsevaan esiopetuksen tilaan ja vuonna 2018 valmistuneeseen päiväkodin uudisosaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Ihastjärven koulua ei siirretä Ristiinaan ja muuteta päiväkotikäyttöön. Hankkeen päivitetyn kustannusarvion mukaan koulun käyttötarkoituksen muutostyöt tulevat suhteellisesti liian kalliiksi. Ristiinan päiväkoti toteutetaan kevytrakenteisena uudisrakennuksena talousarviomäärärahojen puitteissa. Kevytrakenteinen päiväkoti tarkoittaa tässä tapauksessa valmiista tilaelementeistä koostuvaa rankarunkoista alle 1200 kerrosneliön päiväkotia, joka ei vaadi väestönsuojaa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jouko Kervinen esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi seuraavin evästyksin:

Ihastjärven koulun siirrosta luovutaan edellyttäen, että koululle on lähivuosille sellaista käyttöä, joka ei johda rakennuksen tasearvon alaskirjaukseen. Käytön tulee olla kaupungille siten edullista, että kustannukset ovat enintään joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Toisena vaihtoehtona tutkitaan mahdollisuudet käyttää rakennusta päivähoidon tai alakoulutuksen väliaikaisessa käytössä, mikäli nykyisille tiloille tarvitaan väistötiloja.

Kolmantena vaihtoehtona on selvittää joko paikallisten tai valtakunnallisten koulutustoimijoiden kiinnostus tiloille.

Ristiinan päiväkodin osalta tehdään selvitykset eri vaihtoehdoista kustannusarvioineen (nykyisten tilojen minimikunnostus tai peruskorjaus), muiden kaupungin hallinnassa olevien tilojen käyttö, väliaikaisten kevyiden tilojen hankinta, yksityisen toimijan käyttö ym.

Mahdollisen uuden päiväkodin rakentamiseen palataan myöhemmin.

Pertti Karhunen kannatti Jouko Kervisen esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jouko Kervisen esitystä asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 5 jaa ääntä (Anni Panula-Ontto-Suuronen, Marita Hokkanen, Leena Kontinen, Hannu Tullinen, Katja Kohvakka) ja 8 ei ääntä (Jaakko Väänänen, Jukka Härkönen, Katriina Noponen, Jouko Kervinen, Perttu Noponen, Saara Isoaho, Pertti Karhunen, Katariina Asikainen).

Puheenjohtaja totesi, että Jouko Kervisen esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun on tullut kaupunkikehityslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että Jaana Vartiainen ilmoitti olevansa esteellinen (intressijäävi) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin. Hänen tilalleen kokoukseen saapui varajäsen Katja Kohvakka tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Merkitään muutos käsittelyjärjestykseen, jonka mukaan tämä pykälä käsiteltiin pykälän 2 jälkeen.

Merkitään, että kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, varhaiskasvatus/Taina Halinen, talonrakennuspalvelut/Saija Himanen

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.