Kaupunkikehityslautakunta, kokous 25.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Lausunto, Tirkkosen tasoristeyksen poisto ja maantien 15270 lakkauttaminen, Mikkeli - Väylävirasto

MliDno-2021-4164

Valmistelija

  • Pekka Kammonen, vt. kaupungininsinööri, Pekka.Kammonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Väylävirasto pyytää Mikkelin kaupungin lausuntoa tiesuunnitelman ”Tirkkosen tasoristeyksen poisto ja maantien 15270 lakkauttaminen, Mikkeli” - suunnitelmasta. Liitteenä olevassa lausuntopyynnössä on esitetty lausunnossa huomioitavat käsittelyä ja sisältöä koskevat asiat sekä muut lausunnossa ilmoitettavat asiat.

Petäikkö sijaitsee Mikkelin kaupungin pohjoisosassa. Suunnittelukohde sijaitsee maantiellä 15720 (Petäiköntie), joka kulkee välillä kantatie 72 (Pieksämäentie) ja maantie 4605 (Naarajärventie). Tirkkosen tasoristeys sijaitsee noin 1,8 km kantatiestä 72 pohjoiseen.

Tiejärjestelyt on esitetty tiesuunnitelman suunnitelmakartoilla 3T-1 ja 3T-2. Nykyinen maantie 15720 (Petäiköntie) lakkautetaan ja nykyinen Tirkkosen tasoristeys poistetaan käytöstä. Nykytilassa maantie 15720 on noin 7 m leveä sorapäällysteinen tie. Poistettavan tasoristeyksen molemmille puolille perustetaan yksityistiet Y1 ja Y2 lakkautettavan maantien tilalle. Yksityisteiden linjaukset noudattelevat nykyisen maantien linjausta, tasausta ja poikkileikkausta. Uusi tieyhteys Y3 esitetään rakennettavaksi Petäiköntien ja Eteläkankaantien väliin. Tien keskilinja esitetään kulkemaan raiteen itäpuolelle. Väylä palvelee myös radan peruskunnossapidon huoltotienä. Yksityistie Y3 esitetään rakennettavaksi 4,5 m leveänä metsäautotienä. Tien päällysrakenteena esitetään Metsätieohjeiston mukaista päällysrakenneluokkaa 4, rakennekerrokset 0,35 m. Tietä pitkin ei pystytä liikennöimään kelirikkoaikana.

Yhdystie 4605 (Naarajärventie) junarata alitetaan Kantalan alikulkusillan kohdalla. Kuorma-autot joutuvat tällä hetkellä käyttämään Petäiköntietä, koska eivät mahdu kulkemaan Kantalan alikulkusillasta. Alikulkusilta ei enää vastaa nykyisiä puukuljetusten tarpeita. Tiesuunnitelmassa esitetään, että yhdystien 4605 tasausta madalletaan alikulkusillan kohdalla niin, että saavutetaan vapaan tilan korkeus vähintään 4,5 m (liikennemerkki 4,4 m). 4,5 metrin vapaan tilan korkeus täyttää tieliikennelain mukaiset ajoneuvot.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 100 000 €. Kustannusarvio koostuu nykyisen tasoristeyksen purkamisesta (20 000 €), Kantalan alikulkuun tehtävistä muutoksista (tasauksen alentaminen 30 000 €) ja metsäautotien Y3 rakentamisesta (50 000 €). Hankkeen kustannuksista vastaa Väylävirasto.

Rakennettavat yksityistiet sekä maantienä lakkaavat ja yksityistieksi muuttuvat tieosat luovutetaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen määräämänä ajankohtana tieosakkaille tai kiinteistön omistajalle sen jälkeen, kun tieosakkaista ja kunnossapidosta osakkaiden kesken on maantietoimituksessa päätetty ja toimitusta koskevan muutoksenhaun estämättä.


Kaupungin lausunto

Väylävirasto on julkaissut liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain 27 §:n 2 momentin sekä hallintolain 62 a §:n mukaisesti tietoverkossaan kuulutuksen, joka koskee ”Tirkkosen tasoristeyksen poisto ja maantien 15270 lakkauttaminen, Mikkeli” tiesuunnitelman nähtäville asettamista. Väylävirasto on saattanut asian tiedoksi julkisesti kuuluttamalla vähintään 30 päivän ajan siten, kuin julkisesta kuulutuksesta säädetään hallintolaissa. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä julkaisuajankohdasta. Tiesuunnitelma on ollut julkisesti nähtävillä 9.11.2021 - 8.12.2021 välisen ajan Väyläviraston verkkosivuilla osoitteessa www.vayla.fi/kuulutukset. Kaupunki on julkaisut Väyläviraston pyynnöstä tietoverkossaan (sähköinen ilmoitustaulu) ilmoituksen kuuluttamisesta (LjMTL 27 § 3 mom). Väylävirasto ilmoittaa, että ei ole saanut yhtään muistutusta koskien otsikon mukaista suunnitelmaa.

Tiesuunnitelmassa on otettu huomioon vuonna 2011 laaditun Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmatavoitteiden toteutuminen Mikkelin kaupungin alueella.

Tiesuunnitelma on ympäristöministeriön 12.12.2016 vahvistaman Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaavan mukainen. Suunnittelualueella ei ole yleis-, asema- eikä ranta-asemakaavaa.

Kaupungilla ei ole huomauttamista suunnitelmassa esitetyn maantien 15270 (Petäiköntie) lakkauttamiseen ja muuttamiseen yksityistieksi. Kaupunki ei ota vastattavakseen yksityiseksi tieksi muuttuvan Petäiköntien tienpitoa.

Rakennettavat yksityistiet sekä maantienä lakkaavat ja yksityistieksi muuttuvat tieosat luovutetaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen määräämänä ajankohtana tieosakkaille tai kiinteistön omistajalle sen jälkeen, kun tieosakkaista ja kunnossapidosta osakkaiden kesken on maantietoimituksessa päätetty ja toimitusta koskevan muutoksenhaun estämättä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta antaa ” Tirkkosen tasoristeyksen poisto ja maantien 15270 lakkauttaminen, Mikkeli” -suunnitelmasta esityksen mukaisen lausunnon Väylävirastolle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Väylävirasto, asumisen ja toimintaympäristön palvelualue/Pekka Kammonen

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.