Kaupunginhallitus, kokous 7.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 528 Kaupunginhallituksen lausunto korkeimmalle hallinto-oikeudelle, Saimaan rantayleiskaavan muutos, Valkolan kylä, tila Iida 491-469-1-87

MliDno-2018-2287

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Ahonen, kaavoitusinsinööri, Jari.Ahonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelu lähettää otsikossa mainitun 18 päivänä kesäkuuta 2019 päivätyn rantayleiskaavan muutosehdotuksen kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Insinööritoimisto Alpo Leinonen Oy maaomistajan aloitteesta.

Kaava-alue sijaitsee Saimaan Ukonveden länsirannalla noin 10 km Mikkelin keskustasta etelään Valkolan kylässä ja käsittää tilan Iida 491-469-1-87. 

Kaavan tavoitteena on muuttaa olevan yleiskaavan mukainen maa-ja metsätalousalue loma-rakennuksen rakennuspaikaksi (RA). 

Tilalle Iida 491-469-1-87on haettu poikkeamislupaa, mutta sitä ei ole myönnetty, koska tila on merkitty voimassa olevaan yleiskaavaan maa- ja metsätalousalueeksi (M-1). Näin ollen tilan rakentamisoikeus on tutkittava ja selvitettävä yleiskaavan muutoksella.

Tila Iida RN:o 1:87 omistajien tavoitteena on saada kauppakirjalla 29.1.1951 rakennuspaikaksi pidätetty alue rakennuspaikaksi. Tilan koko on 3000 m2. Maanomistajien  mielestä Saimaan rantayleiskaavan laatimis- ja hyväksymisvaiheessa on tapahtunut selvä virhe. Maanomistajien mielestä tilan Iida alue olisi Saimaan rantayleiskaavassa pitänyt hyväksyä emätilaksi ja merkitä lomarakennuspaikaksi.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 15.11.2018.—15.1.2019 välisen ajan.

Kaupunkisuunnittelupalvelujen toimesta lähetettiin 24.10.2018 päivätty kaavaluonnos asiakirjoineen sekä kirjelmä, jonka mukaan asianosaisille varattiin 30 pv aikaa esittää lausuntonsa ja mielipiteensä kaavahankkeesta.

Kaavaluonnos käsitti 10 tilan alueen Valkolan kylän alueella. Alueen ja naapurialueiden maanomistajia ja muitakin osallisia kuultiin kaupunkisuunnittelun toimesta.  Mielipiteissä ja muistutuksissa esitettiin muutosta puoltavia ja vastustavia mielipiteitä, joten esitetyllä kaavamuutoksella ei olisi päästy yhteisiin tavoitteisiin. Näin ollen yleiskaavan muutos on rajattu koskemaan yksinomaan Iidan tilan 491–469-1-87 aluetta.

Luonnoksesta on antanut lausuntonsa Etelä-Savon ELY- keskus, joka esitti, että OAS:sta käy riittävällä tavalla selville suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet, muuta ei pysty tarkemmin arvioimaan kaavaluonnosta kaavaselostuksen puutteen vuoksi.

Kaavanlaatija on laatinut vastineet annettuihin mielipiteisiin. Yhteenveto muistutuksista ja kaavan laatijan vastineet ovat kaavaselostuksen liitteenä 3.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Saimaan rantayleiskaavan muutosehdotuksen Valkolan kylä tila Iida koskien tilaa Iida 491-469-1-87, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta,  Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon maakuntaliitolta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jari Ahonen, kaavoitusinsinööri, Jari.Ahonen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti Saimaan rantayleiskaavan muutosehdotuksen Valkolan kylä tila Iida koskien tilaa Iida 491-469-1-87, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon maakuntaliitolta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jenni Oksanen, jenni.oksanen@jci.fi

Kuvaus

Kaavamuutosehdotus oli julkisesti nähtävillä 22.8. - 23.9.2019. Lausunnot saatiin Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta. Heillä ei ollut huomautettavaa.

Muistutuksia jätettiin kolme kappaletta. Vastineet niihin löytyvät kaavaselostuksen liitteestä 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Saimaan rantayleiskaavan muutoksen koskien Valkolan kylän tilaa Iida 491-469-1-87.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jukka Pöyry esitti, ettei kaavamuutosta hyväksytä. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

Lisäksi keskustelun aikana esittelijä muutti esitystään siten, että kaavanlaatijan kaavaehdotuksesta antamiin muistutusten vastineisiin (Liite 4) tehdään seuraavat korjaukset/täydennykset: 

Alkuperäinen: Liite 4, sivu 2 osa kappaleesta 1.2 Kaavanlaatijan vastine: 
”1.2 Muistuttajien tilan omistajat: Tilan omistivat poikkeamislupaa (v. 2009–2010) haettaessa kaksi henkilöä (pariskunta).  He antoivat suostumuksen poikkeuslupaan ehdolla, että tieyhteys heidän tilalleen järjestetään Iidan tilan takarajalle. Tie siirrettiin ja sen paikka on yksityistielain mukaisessa toimituksessa vahvistettu nykyiselle paikalleen. Uusi tien paikka näkyy kaavamuutoksen kartalla. Tämä oli hyvä toimenpide myös Iidan tilan osalta, koska lomarakennuksen paikka tulisi entisen tien päällä. Muistuttajien pariskunta/ perhe on tehnyt v.2000 keskinäisillä kaupoilla järjestänyt omistuksiaan niin, että aikaisemmat omistajat omistavat tilastaan 7/20 ja 3/20 (yhteensä puolet) ja heidän poikansa 5/20 ja pojan vaimo 5/20 (yhteensä puolet). Kysymyksessä on samat henkilöt ja heidän perheensä silloin poikkeamisluvan hakemisen aikana ja nyt. …  ”

Muutetaan muotoon:
”1.2 Muistuttajien tilan omistus: Tilan omisti poikkeamislupaa (v. 2009–2010) haettaessa perikunta. Perikunnan puolesta annettiin suostumus poikkeuslupaan.  Tilan omistavat muistuttajat, kaksi pariskuntaa, jotka ovat v.2010 ostaneet perikunnaltaan ko. tilan. Nämä pariskunnat omistavat tilasta puolet ja puolet eli koko tilan.  Poikkeamislupaan suostumuksensa antanut perikunnan jäsen on osaomistajana muistuttajien tilassa. "

Alkuperäinen: Liite 4, sivu 4, osa kappaleesta 3. Kaavanlaatijan vastine: 
”…Rakennuspaikan takaosassa on muistuttajien rakennuspaikalle johtava tie, joka on siirretty muistuttajien pyynnöstä keskeltä Idan tilaa. tien siirtäminen oli aikanaan ehtona, että muistuttajat eivät vastustaneet Iidan tilalle haettua asuin-/lomarakennukselle haettua poikkeamislupahakemusta. …”

Muutetaan muotoon: 
”… Rakennuspaikan takaosassa on muistuttajien rakennuspaikalle johtava tie, joka on siirretty Iidan tilan pohjoispuolella olevan tilan omistajan hakemuksen perusteella yksityistielain mukaisessa toimituksessa v. 2017 keskeltä Idan tilaa. Muistutuksen tekijät eivät ole vastustaneet tien siirtoa. Tien siirto mahdollistaa rakennusten sijoittamisen Iidan tilalle huomattavasti paremmin kuin, että rasitetie olisi kulkenut keskeltä Iidan tilaa. …”

Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko esittelijän muutettu esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Merkitään, että yleiskaavoittaja Jenni Oksanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Saimaan rantayleiskaavan muutoksen koskien Valkolan kylän tilaa Iida 491-469-1-87.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Naapuritilan omistajat ovat tehneet valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 9.12.2019 § 135, jolla on hyväksytty Saimaan rantaosayleiskaavan muutos Valkolan kylän tilan Iida 491-469-1-87 osalta. Hallinto-oikeus on kehottanut kaupunginhallitusta antamaan lausuntonsa asian johdosta. Määräaikaa lausunnon antamiselle on pyynnöstä jatkettu 30.3.2020 saakka.

Kaupunginhallitus viittaa kaupunginvaltuuston päätökseen ja kaikkiin sen perusteena olleisiin lausuntoihin sekä kaavamuutoksen luonnos- ja ehdotusvaiheessa jätettyihin mielipiteisiin ja niistä annettuihin vastineisiin.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa seuraavaa.

Poikkeamisluvalla v. 2010 ei ole voitu ratkaista Iidan tilan 491–469-1-87 rakentamista, vaan se tulee tutkia kaavalla, kuten kaupunki on lausunnossaan 17.3.2010 todennut. Ely-keskuksen kielteinen päätös poikkeamislupahakemukseen ja hallinto-oikeuden päätös pysyttää ely-keskuksen päätös perustuivat siihen, että asiaa ei voinut ratkaista poikkeamislupamenettelyssä, vaan se vaati kaavamuutoksen. Noilla päätöksillä ei siis ole ratkaistu sitä, onko yleiskaavan muuttaminen mahdollista.

Iidan tilan alue on voimassa olevassa rantayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M-1). Tila tai silloinen määräala on kiistatta aikanaan kauppakirjalla 29.1.1951 tarkoitettu pidättää myyjälle jääväksi rakennuspaikaksi. Valkolan tilasta on sen jälkeen muodostettu 16 rakennuspaikka, mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että puheena oleva Iidan tilan alue on tarkoitettu jo vuonna 1951 rakentamista varten. Aluetta ei ole tarkoitettu, eikä myöskään koskaan käytetty virkistys- taikka muuna lähialueen vapaana ranta-alueena. Valkolan kantatilan ranta-alueelle on rakennettu sekä omakoti- että lomarakennuksia.

Iidan tilan pidättäminen kauppakirjalla 29.1.1951 rakennuspaikaksi tarkoittaa sitä, että siitä on muodostunut emätila, vaikka lohkominen aikaisemman omistajan (syntynyt vuonna 1909 ja määrätty holhoukseen 1971) toimesta on paikkakunnalta pois muuttamisen sekä erilaisten muidenkin syiden vuoksi jäänyt hakematta. Omistaja ei ole myöskään kyennyt huolehtimaan eduistaan siinä vaiheessa, kun alueelle on tehty rantaosayleiskaava. Mikäli omistaja olisi tuolloin vaatinut tilan merkitsemistä rakennuspaikaksi, vakiintuneen käytännön ja maanomistajien tasapuolisen kohtelun perusteella tällainen merkintä olisi todennäköisesti tehty.

Tämän vuoksi maanomistajien yhdenvertaisuus ja tasapuolinen kohtelu edellyttää sitä, että Iidan tilalle osoitetaan rakennuspaikka rantayleiskaavan muutoksella, vaikka rakennustiheydeksi Valkolan tilan ranta-alueella muodostuisi yli 11 rakennuspaikkaa muunnetulla ja todellisella rantakilometrillä. Ely-keskus katsoo lausunnossaan 26.9.2019 kaavamuutosehdotuksesta, että kyseistä vuonna 1951 myytyä määräalaa eli nykyistä tilaa Iida 1-87, vaikkei sitä kiinteistötoimituksella ollut aiemmin erotettukaan, voidaan kaavoitusmenettelyssä perustellusti pitää nk. emätilana.

Iidan tila koko on 0,3 hehtaaria ja se on loivaa, puustoista kangasmaastoa ja soveltuu hyvin kaavamuutoksen mukaiseen rakentamiseen sekä muutoinkin täyttää muodostumisajankohtansa ja voimassa olevan rakennusjärjestyksen asettamat vaatimukset.

Iidan tila on rantayleiskaavan mukaan Valkolan kylän alueella oleva ainoa rakentamaton ranta lukuun ottamatta noin 270 metriä siitä pohjoiseen olevaan tilaan 491–469-1-88 kuuluvaa pientä niemeä, jota muun muassa rantarakennuspaikkojen takana oleva tila 491–469-1-3 voisi käyttää. Valkolan kantatilan 491–469-1-82 rannassa, noin 550 metriä pohjoiseen Iidan tilasta, on myös vapaata rantaa noin 80 metriä.

Voidaan todeta, ettei alueella ole ollut tarvetta vapaan rannan käytölle, koska kaikilla lähialueen rakennuspaikoilla on omaa rantaa. Tämän vuoksi Iidan tilan aluetta ei ole käytetty virkistys- tai muuna vapaana rantana, eikä sellaista tarvetta ole edes tiedossakaan. Rantayleiskaavassa on osoitettu venevalkama-alue tilan valituksen tekijöiden omistaman tilan 491–469-1-7 eteläpuolelle.

Kaavamuutoksen luonnosvaiheessa esitettiin muutosta Valkolan kylän 10 tilan alueelle. Siitä saatiin sekä puoltavia että vastustavia mielipiteitä, joten esitetyllä muutoksella ei olisi päästy yhteisiin tavoitteisiin. Näin ollen muutos rajattiin koskemaan yksinomaan Iidan tilaa.

Mikkelin kaupunki katsoo, että Saimaan rantayleiskaavan muutos koskien Iidan tilaa 491–469-1-87 on laadittu ja sen käsittely on tapahtunut voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain sekä hallintolain- ja asetuksen mukaisesti sekä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkien alueen maanomistajien ja -haltijoiden suhteen sekä luonnonolosuhteet huomioiden. Kaavamuutoksella myös korjataan virhe, joka on tapahtunut Saimaan rantayleiskaavan laatimisen yhteydessä, jolloin Iidan emätilan alue oli merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi (M-1) alueeksi.

Edellä olevaan viitaten valittajat eivät ole esittäneet mitään sellaista, joka estäisi Saimaan rantayleiskaavan muutoksen toteuttamista kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymässä muodossa.

Valitus tulee hylätä perusteettomana. Vaatimus valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta on samoin perusteettomana hylättävä. Vaaditun korvauksen määrää ei ole vielä ilmoitettu, joten varataan oikeus ottaa siihen kantaa viranhaltijalausuntona, kun eritelty korvausvaatimus on esitetty.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Itä-Suomen hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 9.12.2019 § 135 tehdyn valituksen johdosta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi
  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Naapuritilan omistajat ovat tehneet valituslupahakemuksen ja valituksen korkeimmalle hallinto-oikeudelle Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä 111/2020/12.11.2020. Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt Mikkelin kaupunginhallitusta antamaan lausuntonsa asian johdosta. Määräaikaa lausunnon antamiselle on jatkettu 13.12.2021 saakka.

Kyse on Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 09.12.2019 § 135, jolla on hyväksytty Saimaan rantayleiskaavan muutos Valkolan kylän tilan Iida 491-469-1-87 osalta. 

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueella on valmisteltu seuraava lausunto annettavaksi valituslupahakemuksen ja valituksen johdosta.

Kaupunginhallitus viittaa kaupunginvaltuuston päätökseen ja kaikkiin sen perusteena olleisiin lausuntoihin, kaavamuutoksen luonnos- ja ehdotusvaiheessa jätettyihin mielipiteisiin ja niistä annettuihin vastineisiin sekä hallinto-oikeudelle annettuun lausuntoon. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa seuraavaa:

Kauppakirjassa 29.1.1951 tilan aikaisemmalle omistajalle (syntynyt 14.9.1909, määrätty holhoukseen 8.4.1971, kuollut 2.9.1994) pidätetty 3000 m² suuruinen määräala, johon kuuluu 50 metriä Saimaan rantaa, voidaan katsoa olleen tarkoitettu rantarakennuspaikaksi. Se sijoittuu 28.3.1930 rantarakennuspaikaksi lohkotun tilan Kaarela 491-469-1-7 viereen sen pohjoispuolelle. 

Emätilatarkastelussa poikkileikkausvuotena on yleensä vuosi 1959 tai 1969. Tilan Iida 1:87 pidättäminen kauppakirjassa 29.1.1951 rakennuspaikaksi tarkoittaa sitä, että siitä on muodostunut emätila, jolle kuuluu rantarakennusoikeus. Tätä kauppakirjan alkuperäistä tarkoitusta on maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun nimissä kunnioitettava. Se ei vanhene eikä sitä voi käyttää muiden maanomistajien hyväksi. Iidan tila oli siten virheellisesti merkitty 30.10.2000 hyväksytyssä Saimaan rantaosayleiskaavassa maa- ja metsätalousalueeksi. 

Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksessä 111/2020 Iidan tilaa on pidetty emätilana, jolle kuuluu rantarakennusoikeus. Hallinto-oikeus toteaa, että rakentamattomalle emätilalle voidaan osoittaa rakennuspaikka, mitä on sovellettu vakiintuneesti kaavoituskäytännössä. Periaatteen voidaan katsoa osaltaan toteuttavan maanomistajien omaisuuden suojaa turvaamalla kohtuullisen rakentamismahdollisuuden. Kuopion hallinto-oikeuden päätöksessä 10/0532/3 valitukseen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen tekemästä kielteisestä poikkeamislupapäätöksestä ei oteta samalla tavalla kantaa emätilaperiaatteeseen, vaan kielteinen päätös perustuu poikkeamisen edellytysten puuttumiseen. 

Kaavamuutoksen valmistelussa on huomioitu koko kyseinen alue ja naapureiden esittämät muistutukset toisin kuin valituksessa väitetään.

Mikkelin kaupunginhallitus esittää edellä mainituilla perusteilla, että korkein hallinto-oikeus ei myönnä asiassa valituslupaa tai toissijaisesti hylkää valituksen, jos valituslupa myönnetään.

Valittajien vaatimus päätöksen täytäntöönpanokiellosta ja oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee edellä esitetyn perusteella hylätä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä 9.12.2019 § 135 tehdyn valituslupahakemuksen ja valituksen johdosta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Korkein halliinto-oikeus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.