Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 12.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 141 Korpijärvi, Ylänne ym. ja Otavan rantaosayleiskaavojen muutos / Pekkala ja Simpukkaranta

MliDno-2021-2353

Valmistelija

  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 4. päivänä lokakuuta 2021 päivätyn rantaosayleiskaavan muutosehdotuksen kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Insinööritoimisto Alpo Leinonen Oy maaomistajan aloitteesta.

Kaavamuutos koskee Korpijärvi, Ylänne, osa Puulavettä ym. alueen rantaosayleiskaavaa sekä Otavan osayleiskaavaa tiloja Pekkala 491–464-1-17 ja Simpukkaranta 491-464-5-1.

Korpijärvi, Ylänne, osa Puulavettä ym. alueen rantaosayleiskaava on hyväksytty 22.7.2010. Suunnittelualueet sijaitsevat: Pekkalan tila 491-464-1-17 Likolammen ranta-alueella ja Simpukkaranta 491-464-5-1 Korpijärven rannassa osoitteessa Hiekkointie 6.

Kaavamuutos on tullut vireille 9.6.2021 päivätyllä kirjeellä, jonka liitteenä on ollut osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 9.6.2021 – 9.8.2021.

Määräaikaan mennessä OAS:sta saatiin 2 lausuntoa ja kaksi mielipidettä.

Pelastuslaitoksella ei ollut huomautettavaa.

Etelä-Savon ELY- keskus lausunnossa 21.8.2021 toteaa muun muassa, että lähialueen maanomistajaosallisten vaikutusmahdollisuudet ja – keinot on syytä kuvata esitettyä tarkemmin ja myös vaikutukset kaavan mukaisten rakennuspaikkojen käyttöön kohdistuvat vaikutukset.

Rakennuspaikan siirto ei ole ongelmaton; siirtoon on ensisijaisesti esitettävä maankäyttöön liittyvät syyt. Simpukkarannan tilalla olevat varasto ja aitta eivät ole muodostanut lomarakennuspaikkaa.

Vastine: OAS:aan on lisätty keinot maanomistajaosallisten vaikutusmahdollisuudet ja -keinot.

Lausuntopyynnön mukana olevassa selostuksessa on selvitetty tarkemmin nämäkin asiat.

Pekkalan tilalla yleiskaavassa oleva siirrettävä rakennuspaikka sijaitsee pienehkön Likolammen rannalla, johon ei ole tieyhteyttä ja joka on ainoa Pekkalan tilan rakennuspaikka Likolammen rannalla. Rakennuspaikka liittyy viereiseen maa- ja metsätalousalueeseen. Likolammen ranta-alueella on pysyvä asunto ja lomarakennuksia, lähin likimain vastapäätä siirrettävää rakennuspaikkaa. Maankäytöllisenä perusteena rakennuspaikan siirtoon voidaan pitää: Simpukkarannan tila on Korpijärven rannalla, jossa loma- ja pysyvää asutusta. Tilalla olevat rakennukset ovat olleet paikallaan jo kymmeniä vuosia ja aluetta on käytetty Pekkalan tilan virkistys- ja lomapaikkana, koska Pekkalan tilalla ei ole ollut rantaa muihin lähialueen vesistöihin.

Tilan 491-464-41 omistaja on ilmoittanut mielipiteenään 19.7.2021, että puoltaa hanketta.

Tilan 491-421-5-48 omistaja vastustaa rakennusoikeuden siirtoa muun muassa sen vuoksi, että siirtoon ei ole mitään luonnonsuojeluun liittyvää eikä yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa, joka puoltaisi siirtoa. Hiekkoinlahden rantarakennuspaikkojen määrä on jo ylitetty v. 2021 eikä rakentamatonta rantaviivaa ei jää alueelle lainkaan.

Vastine: Naapuritilalla on n. 40 metrin etäisyydellä rantaviivasta lomarakennus ja lisäksi talousrakennuksia. Kuten kaavamuutoksen selostuksessa on todettu, siirron syynä olisi saada rakennuspaikka suuremman vesistön rannalle paikkaan, jota tila on pitänyt virkistyspaikkanaan vuosikymmeniä ja rakentanut alueelle varaston ja aittarakennuksen. Maanomistaja on ollut pitkiä aikoja ulkomailla työssä, joten hänellä ei ole ollut tilaisuutta seurata ja valvoa yleiskaavan sisältöä ja sitä, että Simpukkarannan tilalle ei ole merkitty rakennuspaikka, vaikka se tilan omistajan mukaan on ollut aina heidän ensisijainen rantarakennuspaikkansa. Tilalla ei ole muissa lähialueen vesistöissä rantaa. Lähialueella on rakentamattomia ranta-alueita Hiekkoinlahden länsi- ja itärannalla. Simpukkarannan tilan länsipuolella on hyvin hoidettu venevalkama-alue WC-tiloineen ja nuotiopaikkoineen. Alueella on rantaviivaa noin 60 metriä ja sitä käyttää lähialueen tilat ja maanomistajat sekä osaskunnan osakkaat. Alue toimii lähialueen asukkaiden ja osakaskunnan virkistysalueena. Tarvittaessa rakennuspaikkaan voidaan liittää Simpukkarannan pohjoispuolella oleva Pekkalan tilaan kuuluva noin 0,11 ha:n suuruinen, teiden rajaama määräala. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Korpijärvi, Ylänne, osa Puulavettä ym. alueen rantaosayleiskaava sekä Otavan osayleiskaavan muutoksen / Pekkala 491–464-1-17 ja Simpukkaranta 491-464-5-1, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.