Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle Lehtomaan louhinta-alueen maa-aines- ja ympäristölupaa koskevasta valituksesta, Mikkeli

MliDno-2021-2768

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Luttinen, ympäristötarkastaja, Anne.Luttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

TMK Vantaa Oy on jättänyt 19.4.2021 Mikkelin seudun ympäristölautakunnalle maa-aineslain (MAL, 555/1981) 4 §:n mukaisen maa-aineslupahakemuksen ja ympäristönsuojelulain (YSL, 527/2014) 27 §:n mukaisen ympäristölupahakemuksen Mikkelin kaupungin Alamaan kylässä sijaitsevalle tilalle Lehtomaa (491-423-1-50).

Maa-aineslupaa haetaan kymmeneksi vuodeksi 100 000 m3ktr kokonaisottomäärälle (kalliokiviaines). Ympäristölupaa haetaan kalliokiven louhintaan sekä kiviaineksen murskaukseen. Ottamisalueen pinta-ala on 1,7 ha. Kyseessä on avaamaton maa-ainesten ottamisalue.

Ehdotus maa-aines- ja ympäristöluvaksi on liitteenä.

Lupapäätöksestä peritään Mikkelin seudun ympäristölautakunnan hyväksymän maa-aineslain mukaisten viranomaistehtävien maksutaksan (Mikkelin seudun ympäristölautakunta 22.1.2020 § 5) ja ympäristönsuojelun maksutaksan (Mikkelin seudun ympäristölautakunta 30.1.2019 § 11) mukaisesti yhteensä 3630 euroa.

Maa-aineslupapäätös viedään valtakunnalliseen NOTTO -järjestelmään ja ympäristölupapäätös valtakunnalliseen YLVA -tietojärjestelmään.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan päätöspöytäkirjan ja myöntää sen lupamääräysten mukaisen maa-ainesluvan ja ympäristöluvan TMK Vantaa Oy:lle Mikkelin kaupungin Alamaan kylässä sijaitsevalle tilalle Lehtomaa (491-423-1-50).

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anne Luttinen, ympäristötarkastaja, Anne.Luttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vaasan hallinto-oikeus pyytää Mikkelin seudun ympäristölautakunnalta lausuntoa ja vastinetta ympäristölautakunnan päätöksestä 13.10.2021 (§ 104) tehdystä valituksesta. Päätös koski maa-aineslain mukaista lupaa maa- ja kiviaineksen ottamiseen sekä ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa kallion louhintaan ja murskaukseen tilalle Lehtomaa (491-423-1-50).

Ottoalue sijaitsee Mikkelin kaupungin Alamaan kylässä. Alue sijaitsee kantatie 72 itäpuolella ja lähin valtion yleinen tie on Alamaantie. Maakunta-kaavassa toiminta-alueeseen ei kohdistu merkintöjä. Toiminta-alueella ei ole voimassa olevaa yleis- tai asemakaavaa, eikä aluetta ole luokiteltu pohjavesialueeksi. Alue on maa- ja metsätalousaluetta. Maa-aines- ja ympäristölupaa haettiin 10 vuoden ajalle. Suunnitelman mukaan Lehtomaan maa-ainesalueelta on tarkoitus ottaa noin 100 000 m3ktr maa-aineksia. Haettavan ottoalueen pinta-ala on 1,7 ha. Lähin asuttu kiinteistö sijaitsee kaakon suunnassa noin 330 metrin päässä toiminta-alueen rajasta. Muut lähimmät asuinkiinteistöt ovat noin 500 metrin päässä suunnitellusta ottoalueesta. Ottoaluetta lähimpänä vesistönä on Alainen järvi, joka sijaitsee noin 440 metrin etäisyydellä ottoalueesta kaakkoon.

Maa-aines- ja ympäristöluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituksessa vaaditaan ympäristölupapäätöksen kumoamista. Vaatimuksen perusteluina esitetään, että lupahakemuksen vireilläolon tiedottaminen on ollut puutteellista. Lisäksi valituksen laatijat toteavat, että luvan hakija ei ole esittänyt lupahakemuksessa kattavaa riskien kartoitusta eikä selvitystä toiminnan ympäristövaikutuksista. Lisäksi valituksessa vedotaan toiminnan vaikutuksista teiden kuntoon ja liikenneturvallisuuteen. Valituksen on allekirjoittanut kaksi henkilöä.

Asian diaarinumero on Vaasan hallinto-oikeudessa 21361/2021.

Valitus, joka on päivätty 15.11.2021, on liitteenä. Liitettä ei julkaista kaupungin tietoverkossa (www.mikkeli.fi) henkilötietolain (523/1999) perusteella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta katsoo, että niillä, joita asia koskee, on ollut riittävät mahdollisuudet tulla kuulluksi lupahakemusta käsiteltäessä. Hakemuksesta on kuulutettu Mikkelin kaupungin verkkosivulla ja osoitteessa www.julkipano.fi  1.7.-8.8.2021 välisenä aikana. Kuuleminen on suoritettu yleisen käytännön mukaisesti arvioimalla toiminnan vaikutusalueen laajuus, minkä perusteella toiminnan vaikutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen (33 kpl) haltijoille on lähetetty tieto lupahakemuksen vireilläolosta kirjeenä. Kahden kiinteistön (1:42 ja 1:26) osalta kuulemisaikaa jatkettiin, koska kiinteistöjen omistajatiedot saatiin myöhemmin. Kuulutuksessa on ollut maininta, että myös muut kuin asianosaiset voivat esittää mielipiteitään asiasta. Asiakirjat ovat olleet nähtävillä kuulutusaikana myös Mikkelin seudun ympäristöpalvelut -yksikössä.

Ympäristölautakunta katsoo, että hakemuksen liitteenä toimitetut perusselvitykset (meluselvitys, meluntorjuntakeinot ja luontoselvitys) ovat olleet riittäviä toiminnan ympäristövaikutuksia arvioitaessa. Meluselvityksen (Meluselvitys, Suomen GPS-Mittaus Oy, 14.6.2021) mukaan Lehtomaan maa-ainesalueen toiminnasta ei aiheudu Valtioneuvoston asetuksen 800/2010 mukaisten päiväajan sallittujen keskiäänitasojen ylittäviä melutasoja, kun käytetään meluselvityksessä esitettyjä melusuojauskeinoja. Melunleviämismallissa on huomioitu alueen eteläosaan suunniteltu meluvalli. Ottoalueelta on teetetty luontoselvitys, jonka mukaan ottoalueella ei ole sellaisia luontoarvoja, jotka olisivat luvan myöntämisen esteenä.

Valituksessa vaadittua ympäristövaikutusten arviointimenettelyä sovelletaan YVA-asetuksen 6 §:n hankeluettelon 2b) -kohdan perusteella kiven ottoon, kun louhinta-alueen pinta-ala on yli 25 hehtaaria tai otettava ainesmäärä on vähintään 200 000 kiintokuutiometriä vuodessa. Lehtomaan ottamisalueen pinta-ala on 1,7 hehtaaria ja otettava kiviainesmäärä koko luvan voimassaolemassaolon (kymmenen vuotta) aikana on 100 000 kiintokuutiometriä. Vuosittaisen ottomärän on arvioitu olevan 25 000 tn ja enintään 75 000 tn mikä on hankkeena selvästi alle hankeluettelossa annettujen kokorajojen.

Harkittaessa vaikutusten merkittävyyttä yksittäistapauksessa otetaan huomioon hankkeen ominaisuudet ja sijainti sekä vaikutusten luonne ja tarkastellaan erityisesti niitä tekijöitä, joita luetellaan YVA-asetuksen 7 §:ssä. Kiviaineksen louhinnasta, murskauksesta ja seulonnasta ei hankkeen koon vuoksi synny hankeluettelon hankkeiden vaikutuksiin verrattavia melu-, pöly- tai tärinähaittoja asutukselle tai loma-asutukselle. Ympäristölautakunta katsoo, että toimintaan ei ole sovellettava ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

Maa-ainesluvat myönnetään yleensä 10 vuodeksi, joissain tapauksissa 15 tai 20 vuodeksi. Maa-ainesluvan lupamääräyksessä 2 on annettu määräys kalliokiviaineksen enimmäisottomäärästä (100 000 m3-ktr) luvan voimassaoloaikana. Maa-ainesluvassa ei anneta määräyksiä vuosittaisista kiviaineksen ottomääristä.

Ottoaluetta lähimpänä vesistönä on Alainen järvi, joka sijaitsee noin 440 metrin etäisyydellä ottoalueesta kaakkoon. Maa-ainesten ottoalueen etäisyyttä Alaisen järveen pidetään tavanomaisena eikä sitä ole pidetty esteenä luvan myöntämiselle.

Suojaetäisyyden lähimpiin häiriintyviin kohteisiin (vapaa-ajan asunto ja piha-alue) on arvioitu olevan riittävä (330 m). Valtioneuvoston asetuksen 800/2010 mukaan kivenlouhinta ja kivenmurskaamo on sijoitettava siten, että melua tai pölyä aiheuttavan toiminnon etäisyys asumiseen tai loma-asumiseen käytettävään rakennukseen tai välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan oleskeluun tarkoitettuun piha-alueeseen tai muuhun häiriölle alttiiseen kohteeseen on vähintään 300 metriä. Lisäksi lupamääräyksiin on liitetty laaja toiminta-aikarajoitus kesän ajaksi (1.6.-31.8.), jolla vähennetään vapaa-ajan- ja asuinkohteille aiheutuvaa kesäaikaista haittaa.

Ympäristölupapäätöksen määräyksissä 1 ja 2 annetaan toimintaa, suojaetäisyyttä, toiminta-aikoja ja meluntorjuntaa sekä melutasojen mittausta koskevat määräykset. Määräyksessä 3 annetaan pölypäästöjä ja niiden torjuntaa koskevat määräykset.

Lisäksi valituksessa pyydetään huomioimaan maa- ja kalliokiviainesten ottotoiminnan vaikutukset teiden kuntoon ja liikenneturvallisuuteen. Maa-ainesten ottotoiminnasta aiheutuva raskasliikenne ohjautuu alueelta rakennettavaa metsäautotietä pitkin pohjoisessa olevalle metsäautotielle ja sen kautta Alamaantielle (15220) ja siitä edelleen Hiirolantieltä kantatielle 72 (Pieksämäentie). Ottoalueen ja Alamaantien välisen kulkuyhteyden varressa ei ole asutusta. Alamaantielle tulevan metsäautotien liittymäkohdan ja kantatie 72:n välinen matka Alamaantietä pitkin on noin 3,5 kilometriä. Tämän reitin varrella, tien välittömässä läheisyydessä, sijaitsee viisi kiinteistöä, joissa on asuinrakennuksia. Liikennekäytössä olevan tien läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen sietovelvollisuuteen katsotaan yleensä kuuluvan liikenteestä tavanomaisesti aiheutuvat haitat ja näihin haittoihin puuttuminen ratkaistaan muussa menettelyssä kuin ympäristölupamenettelyssä, esimerkiksi tiesuunnittelussa. Ottaen huomioon maa-ainesten kokonaisottomäärän sekä sen, että yleiselle tielle kohdistuva liikennöinti ei ole jatkuvaa, ei maa-ainesten kuljetusten arvioida aiheuttavan eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 §:n mukaisen rasituksen kohtuuttomuutta.

Ottoalueelta yleiselle tielle johtava tie, kuten myös työmaatiet, ovat murskepintaisia. Pölyämistä torjutaan teiden säännöllisellä kunnostamisella ja kastelemalla.

Ympäristölautakunta viittaa yllä olevan lausunnon lisäksi yhteislupapäätöksen lupamääräyksiin ja luvan perusteluihin ja pyytää Vaasan hallinto-oikeutta hylkäämään tehdyn valituksen ja pitämään ympäristölautakunnan 13.10.2021 § 104 tekemän yhteislupapäätöksen voimassa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vaasan hallinto-oikeus: vaasa.hao@oikeus.fi

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ja/tai päätöksen asiankäsittelystä peritystä maksusta haetaan muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa ympäristönsuojelulain (527/2014) 191 §:n perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • valtion valvontaviranomainen ja vaikutusalueen edellä mainitun muun kunnan ympäristönsuojeluviranomainen,
  • muu asiassa yleistä etua valvovalla viranomainen.


Valitusaika
Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista valitusviranomaiselle.

Valituskirjelmän on oltava perillä valitusviranomaisella määräajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen virka-ajan päättymistä.

Valituskirjelmä liitteineen voidaan lähettää myös faksina tai sähköpostilla, jolloin valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Asianosaisen ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä päätöksen julkaisemisajankohdasta yleisessä tietoverkossa viranomaisen verkkosivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 65100 Vaasa
Puhelinnumero: 029 56 42780
Faksinumero: 029 56 42760
Sähköpostiosoite: vaasa.hao@oikeus.fi
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.