Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmien toteutuminen vuonna 2021

MliDno-2022-863

Valmistelija

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi
  • Nina Gynther, terveystarkastaja, Nina.Gynther@mikkeli.fi
  • Lasse Lähde, terveystarkastaja, lasse.lahde@mikkeli.fi
  • Marko Nyyssönen, terveystarkastaja, Marko.Nyyssonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ympäristölautakunta hyväksyi ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman vuodelle 2021 Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen toiminta-alueelle kokouksessaan 16.12.2020. Valvontasuunnitelma käsittää ympäristöterveydenhuollon kaikki osa-alueet eli elintarvikevalvonnan, terveydensuojelun, tupakkavalvonnan ja eläinlääkintähuollon. Valvontasuunnitelman toteutumista tulee arvioida vuosittain ympäristöterveydenhuollosta vastaavassa monijäsenisessä toimielimessä. Valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi lähetetään tiedoksi Itä- Suomen aluehallintoviranomaiselle 31.3.2022 mennessä VYHA-järjestelmän kautta.

Valvontasuunnitelma jakautuu toimialoittain erillisiin liitteisiin. Valvontasuunnitelman toteutumisen toteutumaraportit on laadittu erikseen elintarvikevalvonnalle, terveydensuojeluvalvonnalle, tupakkavalvonnalle sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmalle.

Koronapandemia vaikutti jonkin verran vuoteen 2021, mutta kulunut vuosi ei ollut yhtä poikkeuksellinen kuin vuosi 2020. Ympäristöterveydenhuolto pystyi vastaamaan sille asetetuista tehtävistä ja tavoitteista olosuhteet huomioiden kohtuullisen hyvin.

Suunnitelmallisen valvonnan tarkastuksia siirtyi koronapandemian vuoksi vuodelle 2021 ja vuoden 2021 tarkastustavoitteeseen ei päästy. Terveystarkastajien resurssit putosivat 0,5 htv eläköitymisen vuoksi. Myös elintarvikelainuudistus vei paljon työaikaa. Koronatilanteen vuoksi kaikkia tarkastuksia ei tehty paikan päällä kohteessa, vaan etänä.

Vuonna 2021 aloitettiin LaatuNet-laadunhallintajärjestelmän perusteellisempi käyttö ja sisäiset auditoinnit terveysvalvonnassa. Auditointeja tehtiin neljä. Terveysvalvonnan toiminta oli pääosin vaatimusten mukaista.

Juomaveden jakeluun liittyviä häiriötilanteita tai epidemioita ei ole ollut. Loppuvuodesta oli yksi laajempi norovirus-ruokamyrkytysepidemia.

Eläinlääkintähuollossa on ollut lähes koko vuoden valtakunnallisesta eläinlääkäripulasta johtuva resurssivaje. Hakijapulan vuoksi yksi vakituinen kaupungineläinlääkärin virka on ollut täyttämättä. Resurssivaje on lisännyt praktikkoeläinlääkäreiden työnkuormitusta sekä toiminnan haavoittuvuutta. 

Eläinlääkäripalvelujen saatavuus ja laatu ovat haasteista huolimatta ollut pääosin suunnitelman mukaista. Kiireetöntä ja kiireellistä eläinlääkäriapua on pystytty tarjoamaan kohtuullisessa ajassa. Pieneläinkäynnit vastaanotoilla ovat kasvaneet merkittävästi.

Harjoittelijoille on pyritty tarjoamaan mahdollisuuksia saada suoritettua opintoihinsa kuuluvan harjoittelun sekä opinnäytetyön. Harjoittelijoita on ollut terveysvalvonnassa, ympäristöterveydenhuollossa ja eläinlääkintähuollossa.  

Toteutuneet terveysvalvonnan tarkastukset (suunnitelmallinen valvonta) ja eläinlääkintähuollon suoritteet vuonna 2021

  TP TA TP TA TP  
  2019 2020 2020 2021 2021 Toteuma-%

Terveysvalvonnan suunnitelman
mukaiset tarkastukset

417 750 259 940 383 41
Eläinlääkintähuollon virkatehtävät
ja sairasmatkat

1897 

1900  1878  1900  1975  104
Vastaanotolla hoidetut pieneläimet 6529 5500 6167 5500 7806 142

 

Vuoden 2021 toiminta on kuvattu tarkemmin erillisissä toteutumaraporteissa, jotka on laadittu erikseen elintarvikevalvonnalle, terveydensuojeluvalvonnalle, tupakkavalvonnalle sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy annetun selvityksen koskien ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmien toteutumista vuonna 2021.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kirjaamo, aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.