Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Täydennyshakemus betonijätteen hyödyntämistä koskevaan ympäristölupaan; Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy, Mikkeli (lisäpykälä)

MliDno-2021-4475

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marita Savo, ympäristötarkastaja, Marita.Savo@mikkeli.fi

Kuvaus

Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy on jättänyt 29.10.2021 ympäristölautakunnalle ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristölupahakemuksen betonimurskeen sijoittamiseksi Lepolan kallioalueen varastokenttärakenteeseen korvaamaan neitseellistä maa-ainesta Mikkelin Ristiinaan kiinteistölle 491-537-4-36.

Lisäksi haetaan ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiselle mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Lepolan kallioalueella tullaan lähitulevaisuudessa ottamaan maa- ja kiviainesta 7.12.2017 § 44 myönnetyn maa-aines- ja ympäristöluvan mukaisesti. Kohteeseen on suunniteltu rakennettavaksi alueella tapahtuvaa toimintaa tukeva varastokenttä. Varastokentän rakentamisessa on tarkoitus hyödyntää murskattua betonijätettä 7 000 m3ktr (12 000 tn).

Hakemuksen johdosta laadittu ehdotus ympäristöluvaksi on liitteenä.

Ympäristöluvan käsittelystä peritään 1 350 € (3 htp) Mikkelin kaupungin ympäristölautakunnan 30.1.2019 § 11 hyväksymän ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksan 2 §, 3 § ja 5 § mukaisesti.

Päätös viedään valtakunnalliseen YLVA-tietojärjestelmään.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan päätöspöytäkirjan ja myöntää Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy:lle päätöspöytäkirjan ja sen lupamääräysten mukaisen ympäristöluvan betonimurskeen hyödyntämiselle Lepolan kallioalueen varastokenttärakenteessa Mikkelin Ristiinassa kiinteistöllä 491-537-4-36. 

 

 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Tanja Hartonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 16.50.

Valmistelija

  • Marita Savo, ympäristötarkastaja, Marita.Savo@mikkeli.fi

Kuvaus

Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy on jättänyt ympäristölautakunnalle 18.2.2022 päivätyn täydennyshakemuksen hyväksyttäväksi. Hakemus koskee betonijätteen sijoittamiseen liittyvää ympäristölupapäätöstä 15.12.2021 § 127 Mikkelin Ristiinaan ns. Lepolan kallioalueella tilalla Lepola 491-537-4-36. Täydennys koskee tarkennusta hyödynnettävän betonijätteen laadusta siten, että se saa sisältää myös tiilijätettä.

Valtioneuvoston asetuksessa 843/2017 eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa (ns. MARA-asetus) betonimurskeella tarkoitetaan jätettä, joka on valmistettu puretuista betonirakenteista tai uudisrakentamisen tai betoniteollisuuden betonijätteistä murskaamalla. Kevytbetoni- ja kevytsorajätteellä tarkoitetaan vastaavilla tavoilla syntynyttä mursketta. MARA-asetuksen mukaan betonijäte saa sisältää enintään 30 painoprosenttia tiili- ja kaakelijätettä. Em. asetus mahdollistaa pelkän tiilijätteenkin hyödyntämisen maarakenteessa.

Hakemuksessa todetaan, että hyödynnettävän betonimurskeen kelpoisuus tutkitaan purkukohdekohtaisesti. Tiili- ja kaakelijätteen osuus betonimurskeesta arvioidaan aistinvaraisesti purku-urakoitsijan toimesta. Hyödynnettävästä betonimurskeesta otetaan edustava kokoomanäyte sertifioidun ympäristönäytteenottajan toimesta. Kokoomanäyte edustaa koko näytteistettävää erää ja sisältää tällöin myös erässä mahdollisesti esiintyvää tiili- ja kaakelijätteen. Kokoomanäytteestä tutkitaan MARA-asetuksen mukaiset betonimursketta koskevat liukoisuudet ja haitta-aineiden (PAH-yhdisteet, PCB-yhdisteet, öljyhiilivedyt) kokonaispitoisuudet.

Hakija on liittänyt mukaan ympäristöluvan 15.12.2021 § 127 lupamääräyksessä 4 vaaditun täydennetyn pintavesien tarkkailusuunnitelman. Liitteenä.

Alueelta tulevien hulevesien tarkkailusuunnitelmaa on täsmennetty ja täydennetty kartalle merkittyjen näytteenottopisteiden sijainnilla ja tutkittavilla parametreillä.

Sijoitusalueen vesien laatua tarkkaillaan kerran ennen varastokentän rakentamista (ns. nollanäytteenotto), vuosittain rakentamisen aikana, rakentamisen jälkeisenä vuotena, sekä viisi vuotta rakentamisen jälkeen.

Ojiin sijoittuvista tarkkailupisteistä (rakennettavan varastoalueen ylä- ja alapuolelta) tarkkailua toteutetaan kevään valumakautena huhtikuussa. Iso-Matkuslammesta tarkkailua totetutetaan talvikerrostuneisuuden aikana helmi-maaliskuussa.

Näytteistä määritetään akkreditoidussa laboratoriossa seuraavat parametrit:

-pH, kiintoaine, sähkönjohtavuus, kloridi, sulfaatti, liukoiset metallit (VNa:n 843/2017 mukaiset + Fe), happipitoisuus, kemiallinen hapenkulutus (CODMn), kokonaistyppi ja kokonaisfosfori.

Lisäksi näytteenoton yhteydessä mitataan näytelämpötila sekä arvioidaan veden laatua (väri, sameus, haju) aistinvaraisesti. Nämä ja muut kentällä tehdyt havainnot merkitään näytteenottopöytäkirjaan.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy ympäristölupahakemusta koskevan täydennyksen tiilijätteen osalta sekä betoni- ja tiilijätteen hyödyntämiseen liittyvän päivitetyn vesistötarkkailuohjelman. Maarakentamisessa käytettävän kiviainesjätteen tulee täyttää Valtioneuvoston asetuksessa 843/2017 eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa mukaiset vaatimukset jätteen laadun ja haitta-ainepitoisuuksien osalta.

Päätös

Asia päätettiin siirtää seuraavaan kokoukseen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.