Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2021

MliDno-2021-921

Valmistelija

  • Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ympäristönsuojelulain (527/2014) ja -asetuksen (713/2014) mukaan kuntien on laadittava ympäristöluvan varaisten ja rekisteröintimenettelyn piirissä olevien kohteiden valvonnasta valvontasuunnitelma, joka sisältää periaatteet valvonnan järjestämisestä ja kohdentamisesta ja kohdentamisen perusteena olevan riskinarvioinnin perusteet. Lisäksi kuntien tulee laatia yksityiskohtaisempi valvontaohjelma, jonka laatimismenettely kuvataan valvontasuunnitelmassa. Valvontaohjelma on laitoskohtainen suunnitelma vuosittain toteutettavasta valvonnasta ja se toimii valvontamaksun perusteena.

Ympäristöpalvelut on laatinut vuodesta 2014 lähtien vuosittain uuden ympäristönsuojelulain mukaisen valvontasuunnitelman ja –ohjelman. Valvontaohjelmaan on sisällytetty myös jätelain mukainen säännöllinen valvonta, merenkulun ympäristönsuojelun valvonta (huvivenesatamat) ja maa-aineslain mukaiset valvontakohteet. Vuoden 2021 valvontasuunnitelmaan sisältyi yhteensä 70 ympäristölupakohteen, 30 maa-aineskohteen ja 24 rekisteröintimenettelyn piiriin kuuluvan kohteen tarkastusta. 

Vuonna 2021 valvontaohjelmassa olevien kohteiden tarkastuksia tehtiin yhteensä 105. Maa-aineskohteiden tarkastuksia tehtiin 32 kpl, ympäristölupakohteiden tarkastuksia 45 ja muita valvontaohjelmaan kuuluvien kohteiden tarkastuksia 28. Valvontaohjelmaan kuuluu myös jätelain 100 §:n tarkoittamat kohteet ja merenkulun ympäristönsuojelusta annetun lain (2009/1672) mukaiset huvivenesatamat. Ympäristölupakohteiden tarkastuksia tehtiin vuonna 2021 jonkin verran suunniteltua vähemmän. Syynä on mm. useiden eläinsuojakohteiden tarkastuksen siirto koronapandemiaan liittyen, ja kallionlouhintakohteiden tarkastusten toteuttamatta jättäminen niiden kohteiden osalta, joilla ei ole ollut toimintaa vuonna 2021. Muilta osin valvontasuunnitelman voidaan todeta toteutuneen pääsääntöisesti suunnitelman mukaisesti. 

Tarkempi valvontasuunnitelman toteutuminen on esitetty liitteenä olevassa taulukossa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta merkitsee tiedoksi ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman toteutumisen vuodelta 2020.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.