Kaupunkikehityslautakunta, kokous 25.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Otavankatu välillä Pihlajatie – Sammonkatu ja Sammonkatu välillä Saattotie – Jääkärinkatu, yleissuunnitelma

MliDno-2022-251

Valmistelija

  • Antero Cederström, suunnittelupäällikkö, Antero.Cederstrom@mikkeli.fi

Kuvaus

Infra- ja viheraluepalvelut –yksikössä on valmistunut yleissuunnitelma Otavankatu välillä Pihlajatie – Sammonkatu ja Sammonkatu välillä Saattotie – Jääkärinkatu (piir.nro 14/20–1–14/20-6). Suunnittelun hankeryhmän osallisia ovat olleet suunnittelukonsultin lisäksi Mikkelin kaupungin infra- ja viheraluepalvelut sekä maankäyttö- ja kaupunkirakenne.

Hankkeen suunnittelualue rajautuu Otavankadulla lännestä Pihlajatien liittymän alueelle, idästä Sammonkadun liittymän alueelle ja Sammonkadulla pohjoisesta Saattotien liittymään, etelästä Jääkärinkadun liittymään. Hankeen päätavoitteena on kevyen liikenteen väylien parantaminen ja liikenneturvallisuuden parantaminen kevyen liikenteen väylillä. Lisäksi hankkeen alueelle on liikennevaloja, jotka ovat käyttöikänsä lopussa ja vaatisivat uusimista lähivuosina. Pihlajatien liittymäalueen alikulkujen nykyiset kulkutunnelit putkirakenteisena ovat ahtaat ja pimeät.

Yleissuunnitelman mukaan Otavankadun, Saattotien ja Sammonkadun liittymään toteutetaan yksikaistainen kiertoliittymä, joka korvaa nykyiset liikennevalot. Kiertoliittymän kiertosaarekkeen leveys on 17 metriä. Kiertoliittymän ulkohalkaisijan leveys on 31 metriä, josta ajorata on 7 metriä ja tarvittaessa yliajettava osuus 2 metriä. Liittymän haaroilla olevat nykyiset kaistajärjestelyt poistetaan. Ilmarisenkadun liittymä Otavankadulle katkaistaan moottoriajoneuvoliikenteeltä. Käännyttäessä Otavankadulta (Rantakylän suunnasta) Sammonkadulle kiertoliittymän poistumishaaralle on suunniteltu yliajettava kiveys, joka hidastaa ajonopeuksia, ja mahdollistaa raskaan liikenteen kääntymisen Sammonkadulle. Kiertoliittymän haaroille suunniteltujen suojateiden turvallisuutta lisätään kiertoliittymään poistumis- että tulosuunnilla ennen suojatietä rakennettavilla kiveyksillä sekä katuvalaistuksella. Olemassa oleva puusto Ilmarisenpuistossa ja Otavankadun varressa säilytetään.

Otavankadun ja Pihlajatien kolmihaaraliittymän liikennevalot poistetaan. Rantakylän suunnasta liittymään saapuville toteutetaan erilliset kaistat vasemmalle Pihlajatielle kääntyville ja suoraan keskustan suuntaan ajaville. Otavankadun ajosuunnat erotetaan toisistaan korotetuin saarekkein ja maalatuin sulkualuein. Pihlajatieltä Otavankadulle kääntyville toteutetaan erilliset kaistat.

Otavankadun pohjoispuolen jalankulku- ja pyörätie siirtyy Pihlajatien liittymän alueella erilliseksi väyläksi kadun varresta viheralueelle ja jatkaa Pihlajatien ali nykyistä puistoväylää takaisin Otavankadun reunaan. Rantakylän suuntaan mennessä jalankulku- ja pyörätien tasausta muutetaan Pihlajatien alikulun jälkeen siten, että pituuskaltevuus on enintään 5 %. Pihlajatien alikulku ja Otavankadun alikulku Pihlajatien liittymän itäpuolella uusitaan. Saattotien liittymän länsipuolella jalankulku- ja pyörätie siirtyy kadun varresta Otavankadun puurivistön taakse. Uusi kaksisuuntainen jalankulku- ja pyörätie levennetään viiteen metriin ja jalankulkijat ja pyöräilijät erotellaan omille rinnakkaisille väylille. Otavankadun katuvalaistus siirtyy kokonaisuudessaan Otavankadun ja Sariolankadun väliin kaksirivisenä. Jalankulku- ja pyörätie valaistaan erikseen niillä osuuksilla, joilla se kulkee viheralueella.

Kohteen kustannusarvio on yleissuunnitteluvaiheessa yhteensä 1 465 000 euroa. Kohteelle on mahdollista hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kunnille myöntämää Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman valtionavustusta. Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista.

Yleissuunnitelmasta on pidetty yleisötilaisuus 21.12.2021 Teams-yhteydellä. Tilaisuudessa hanke esiteltiin, ratkaisuista keskusteltiin ja mukana olleiden kysymyksiin vastatiin. Nähtävilläoloaika oli 2.12.2021 – 22.12.2021. Yleissuunnitelmasta on saatu nähtävillä olon aikana kolme palautetta.

Palaute 1

Palautteessa kiinnitetään huomiota Otavankadulta Kirjalan alueelle suuntautuvaan alusta- ja rengasmeluun ja toivotaan Otavankadun nopeusrajoituksen alentamista 50 km/h:sta 40 km/h:iin sekä matalan meluaidan rakentamista Otavankadun ja Sariolankadun väliin. Lisäksi toivotaan Sariolankadulle uutta päällystettä välille Sammonkatu – Louhenkatu ja Nuijamiestenkadun ja Sammonkadun risteykseen 30–40 km/h nopeusrajoitusta.

Palaute 2

Palautteessa toivotaan Otavankadun Pihlajatien liittymän kohdalla olevan metallikaiteen muuttamista melukaiteeksi ja ulottamista Sammonkadun liittymään asti.

Vastine 1 ja 2

Otavankadun liikenneympäristö ei tue nopeusrajoituksen alentamista Kirjalan kohdalla, Sammonkadulle asetetaan hankeen toteutuksen yhteydessä aluenopeusrajoitus 40 km/h. Sariolankadulla voidaan suorittaa melumittauksia asian myöhempään päätöksentekoon. Meluaidan rakentaminen vaatisi puuston kaatamista Otavankadun ja Sariolankadun välistä ja olisi kallis investointi.

Palaute 3

Palautteessa kannatetaan yleissuunnitelmaehdotusta etenkin Ilmarisenkadun sulkemista Otavankadulle moottoriajoneuvoliikenteeltä. Taloyhtiö toivoo itselleen lisäautopaikkoja Ilmarisenkadulle.  

Vastine 3

Katualueelle tai puistoon ei anneta yksityisille nimettyjä pysäköintipaikkoja. Pysäköinti voidaan sallia vain väliaikaiseen yleiseen käyttöön.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy Otavankatu välillä Pihlajatie – Sammonkatu ja Sammonkatu välillä Saattotie – Jääkärinkatu yleissuunnitelman.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.