Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Vaalijalan kuntayhtymän jakautuminen sote-uudistuksen johdosta ja lausuntopyyntö uuden kuntayhtymän perustamisesta

MliDno-2022-677

Valmistelija

  • Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vaalijala on kuntayhtymä, jonka omistavat 33 savolaista kuntaa. Mikkeli kaupunki on yksi Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnista. Vaalijala toimii kehitysvammalain mukaisena Savon erityishuoltopiirinä. Vaalijala tuottaa mm. kuntoutus-, asumis- ja asiantuntijapalveluita kaiken ikäisille erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Lisäksi kuntayhtymä järjestää perusopetusta Sateenkaaren erityiskoulussa.

Perusopetus on tarkoitettu Vaalijalassa pysyvästi oleville sekä kuntoutusjaksoilla oleville perusopetusikäisille oppilaille. Sateenkaaren erityiskoulu sijaitsee Pieksämäellä. Vaalijalan toiminnasta sote-palveluiden osuus siirtyy uudelle hyvinvointialueelle 1.1.2023 ja kuntayhtymän toiminta nykymuodossaan lakkaa. Perusopetusta tarjoavaa Sateenkaaren erityiskoulua ei voida siirtää hyvinvointialueelle, koska nykyinen lainsäädäntö ei tätä mahdollista. Tästä johtuen Vaalijalan omistajakuntien tulee ratkaista Sateenkaaren erityiskoulun tulevaisuus, jotta jatkossakin Vaalijalassa asuvien tai siellä kuntoutuksessa olevien oppilaiden perusopetus pystytään järjestämään.

Pääosa Vaalijalan toiminnasta liittyy sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja siltä osin toiminta on siirtymässä Etelä-Savon hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Nykyinen Vaalijalan valtakunnallinen kuntoutustoiminta tulee jatkumaan Nenonpellossa. Palvelujen myyntitulot Etelä-Savon hyvinvointialueelle tulevat Vaalijalan antaman selvityksen mukaan olemaan noin 35 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on noin kaksinkertainen Vaalijalan Etelä-Savon palvelutoimintaan nähden.  Koska Sateenkaaren koulu, joka on osa nykyistä Vaalijalan kuntayhtymää, ei ole sosiaali- ja terveyspalvelua, koulun toimintaa ei voida siirtää uudelle hyvinvointialueelle. Parhaillaan konsulttiyritys BDO selvittää Vaalijalalle miten kuntayhtymän ei-sote osuus tulee irrottaa siitä osasta, joka on siirtymässä hyvinvointialueelle.

Pieksämäen kaupunki pyytää Vaalijalan jäsenkuntien alustavaa näkemystä halukkuudesta liittyä Sateenkaaren koulua ylläpitävän perustettavan uuden vapaaehtoisen kuntayhtymän jäsenkunnaksi. Lausuntoa pyydetään 28.2.2022 mennessä. Alustavasti on arvioitu, että uuteen kuntayhtymään siirtyisi varoja ja nykyisen kuntayhtymän peruspääomia yhteensä noin 4,5 miljoonan euron edestä.  Vuosittaiset toimintamenot perustettavassa kuntayhtymässä on arvioitu olevan noin 1,5 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupunki on aiemmissa neuvotteluissa Vaalijalan kuntakokouksessa tuonut esille, ettei kaupunki kannata uuden kuntayhtymän perustamista koska kuntayhtymä on hallinnollisesti raskas organisointitapa. Yksi vaihtoehto voisi olla, että Pieksämäen kaupunki sijaintikuntana tuottaisi jatkossa palvelut ja laskuttaisi aiheutuneet kustannukset käyttäjäkunnilta.

Lisäksi Mikkelin kaupunki kiinnittää huomiota siihen, että siltä osin, kun kyseessä ei ole toiminnan siirtymisestä hyvinvointialueelle osana soteuudistusta, on tarpeen selvittää miten Nenonpellon toimintaan liittyvät varat puretaan ja palautetaan jäsenkunnille. Peruspääomien osalta Kuopion kaupunki on Vaalijalan suurin omistaja 19,5 prosentin osuudella ja Mikkelin kaupunki toiseksi isoin 12,4 prosentilla. Jatkovalmisteluissa on varmistettava, että kaikkia jäsenkuntia kohdellaan tasapuolisesti, mikäli uusi vapaaehtoinen kuntayhtymä perustetaan ja siihen siirretään varoja. Näyttää selvältä, etteivät kaikki jäsenkunnat ole tulossa mukaan tähän uuteen kuntayhtymään.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus antaa yllä olevan lausunnon Pieksämäen kaupungille.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Heli Kauppinen esitti, että Mikkelin kaupunki arvioi alustavasti, että sen on perusteltua liittyä uuden kuntayhtymän jäsenkunnaksi. Koska kukaan ei kannattanut Heli Kauppisen esitystä, se raukesi.

Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että Heli Kauppinen jätti asiasta eriävän mielipiteen. 

Eriävä mielipide

  • Heli Kauppisen eriävä mielipide:

    Sateenkaaren erityiskoululla on merkittävä tehtävä vaativaa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja Nuorten opetuksessa ja kuntoutuksessa. Koulunasiantuntijat antavat tärkeää tukea myös Mikkelin päiväkoteihin ja perusasteen ja toisen asteen kouluihin, mikä vähentää painetta siirtää oppilaita erityiskouluun. Koska tällä hetkellä ei lain mukaan ole mahdollista, että hyvinvointialue toimisi perusopetuksen järjestäjänä, on tärkeää, että Sateenkaarenkoulun toiminnan turvaamiseksi valmisteltaisiin ja perustettaisiin kevyesti hallinnoitu kuntayhtymä, jossa myös Mikkeli olisi mukana. Yhtymän jäsenenä kaupungilla olisi mahdollisuus vaikuttaa kouluun liittyviin päätöksiin ja näin myös valvoa mikkeliläisten erityislasten etuja.

Tiedoksi

Pieksämäki/kirjaamo@pieksamaki.fi

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.