Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Akordin hakeminen valtio-osuuden palauttamista koskevassa asiassa

MliDno-2019-847

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Kuvaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi 18.12.2019 Mikkelin kaupunkia koskevan päätöksen perusteettoman edun palauttamista. Päätös koski käytännössä Otavan Opiston nettilukion opiskelijamäärien perusteella maksettujen valtionosuuksien palauttamista vuosilta 2013 - 2017. Takaisinperittävä määrä on yhteensä noin 15,6 miljoonaa euroa. Perusteettoman edun palautusta koskevaan päätökseen tyytymättömän tulee jättää oikaisuvaatimus OKM:lle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Mikkelin kaupunginhallitus päättää jättää opetus- ja kulttuuriministeriölle päätöksen liitteenä olevan oikaisuvaatimuksen asiassa OKM/5/591/2019.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi 18.12.2019 Mikkelin kaupunkia koskevan päätöksen perusteettoman edun palauttamista. Päätös koski käytännössä Otavan Opiston nettilukion opiskelijamäärien perusteella maksettujen valtionosuuksien palauttamista vuosilta 2013 - 2017. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.3.2020 jättää päätöksestä oikaisuvaatimuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. OKM antoi päätöksen oikaisuvaatimuksen johdosta 16.6.2020. Ministeriö päätti, että takaisin perittävää summa kohtuullistetaan 2,4 miljoonalla eurolla - muilta osin OKM hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Mikkelin kaupungilta takaisin perittävä määrä on kohtuullistamisen jälkeen noin 13,2 miljoonaa euroa. OKM:n antamasta päätöksestä voi jättää valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle. Kun OKM pääosin hylkäsi kaupungin tekemän oikaisuvaatimuksen, voidaan valituksen tekemistä hallinto-oikeudelle pitää perusteltuna. Valitusperusteet olisivat suurimmalta osin samat kuin kaupungin tekemässä oikaisuvaatimuksessa. OKM:n päätöksen ajankohdasta ja kaupunginhallituksen kokousaikataulusta johtuen valituskirjelmää ei ehditty valmistella kaupunginhallituksen kokoukseen. Tästä johtuen valituskirjelmä esitetään tehtäväksi viranhaltijoiden toimesta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että OKM:n päätöksestä VN/5826/2020 jätetään valitus hallinto-oikeuteen. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtaja Timo Halosen allekirjoittamaan valituskirjelmän.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi 18.12.2019 Mikkelin kaupunkia koskevan päätöksen perusteettoman edun palauttamista. Päätös koski käytännössä Otavan Opiston nettilukion opiskelijamäärien perusteella maksettujen valtionosuuksien palauttamista vuosilta 2013 - 2017. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.3.2020 jättää päätöksestä oikaisuvaatimuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. OKM antoi päätöksen oikaisuvaatimuksen johdosta 16.6.2020. Ministeriö päätti, että takaisin perittävää summa kohtuullistetaan 2,4 miljoonalla eurolla - muilta osin OKM hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Mikkelin kaupungilta takaisin perittävä määrä on kohtuullistamisen jälkeen noin 13,2 miljoonaa euroa. OKM:n antamasta päätöksestä voi jättää valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle. Kaupunki on jättänyt asiasta valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle. OKM on antanut valitukseen lausunnon, johon kaupunki voi antaa vastineensa.

Liitteenä Vastine Itä-Suomen hallinto-oikeudelle 

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liitteenä olevan vastineen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle opetus- ja kulttuuriministeriön antamaan lausuntoon (9.7.2020, 01589/20/1206) koskien Mikkelin kaupungin tekemää valitusta opetus- ja kulttuuriministeriön tekemästä päätöksestä Mikkelin kaupungin oikaisuvaatimukseen VN/5826/2020.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tarja Poikolainen, kaupunginlakimies, tarja.poikolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Itä-Suomen hallinto-oikeus on 17.9.2021 antanut päätöksensä Mikkelin kaupungin 3.7.2020 tekemään valitukseen Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavan Opiston nettilukiokoulutuksen valtionosuuksien takaisinperintäasiassa.  Mikkelin kaupungin valitus koski opetus- ja kulttuuriministeriön 16.6.2020 tekemää päätöstä oikaisuvaatimuksesta VN/ 5826/2020.

Mikkelin kaupunki vaati ensisijaisesti, että opetus- ja kulttuuriministeriön päätös on kumottava ja asia palautettava ministeriölle uudelleen käsiteltäväksi. Toissijaisesti päätöstä on muutettava siten, että valtionosuuden palautusvelvoite kohdistuu ainoastaan sisäoppilaitosopiskelijoista ja aikuisten lukiokoulutuksen opiskelijoista maksettavaan valtionosuuksien erotukseen (vuodet 2013-2015) tai vähintään siten, että takaisinperittävää määrää kohtuullistetaan merkittävästi.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Mikkelin kaupungin tekemän valituksen. Päätöksen perustelujen mukaan Mikkelin kaupungin selvitys ministeriössä käydyistä keskusteluista perustuu yksittäisten henkilöiden muistikuviin keskustelujen sisällöstä. Käytyjen keskustelujen ja kaupungin mahdollisesti saaman ohjeistuksen todentaminen on esitetyn perusteella mahdotonta. Niille ei siten voida antaa asiassa olennaista merkitystä.

Virheellistä ohjeistusta ja kanssakäymistä OPH:n ja OKM:n viranhaltijoiden kanssa ei hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ole voitu näyttää toteen, minkä vuoksi niille ei ole annettu asian ratkaisemisessa olennaista merkitystä.

Hallinto-oikeuden päätöksen arvioinnin jälkeen on löydetty lisädokumentaatiota, kuten sähköpostiviestejä ja keskustelumuistioita, joiden perusteella pystytään täydentämään se puutteellisuus, joka asiassa on ollut hallinto-oikeusvaiheessa. Lisänäytön perusteella valitusluvan hakeminen korkeimmasta hallinto-oikeudesta on perusteltua.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan ja kaupunginlakimiehen valmistelemaan valituslupahakemuksen ja valituksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että sivistysjohtaja Virpi Siekkinen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että Satu Taavitsainen saapui takaisin kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.20.

Valmistelija

  • Tarja Poikolainen, kaupunginlakimies, tarja.poikolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Korkeimman hallinto-oikeuden annettua 18.1.2022 kielteisen päätöksen H62/2022 (Dn:o 23297/03.04.04.04.01/2021) Mikkelin kaupungin tekemään valituslupahakemukseen lukio-opetuksen valtionosuuden palauttamista koskevassa asiassa, on asia oikeudellisesti ratkaistu Itä-Suomen hallinto-oikeuden 17.9.2021 antamalla lopullisella lainvoimaisella päätöksellä nro 21/0102/1 (Dn:o 01589/20/1206), jonka mukaan kaupungin tekemä valitus opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksestä VN/5826/2020 on hylätty.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksessä VN/5826/2020 ministeriö on päättänyt kohtuullistaa perusteettomana etuna takaisinperittävää 15 648 033,00 euron valtionosuutta yhteensä 2 400 000,00 eurolla. Koska opetus- ja kulttuuriministeriö oli jo päätöksessään OKM/5/591/2019 päättänyt olla perimättä perusteettomasta edusta kertynyttä korkoa, Mikkelin kaupungin valtiolle palautettavan perusteettoman edun määräksi jää yhteensä 13 248 033,00 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä saadun tiedon mukaan valtionosuuksien palauttamista koskeva prosessi on heidän osaltaan loppuun käsitelty eikä ministeriöllä ole toimivaltaa lainvoimaisia päätöksiä muuttaa. Ministeriön toimivallassa on enää mahdollisesta takaisinmaksuaikataulusta sopiminen. Mikkelin kaupungilla on kuitenkin mahdollista vielä hakea asiassa akordia valtiolta, ensisijaisesti valtiovarainministeriöltä ja toissijaisesti valtioneuvostolta. Akordi tarkoittaa sopimuksellista velkojen tai saatavien anteeksiantoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki hakee akordia valtiolta lukio-opetuksen valtionosuuden palauttamista koskevassa asiassa. Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan laatimaan ja allekirjoittamaan kirjelmän.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Satu Taavitsainen esitti, että kaupunginhallitus tilaa ulkopuoliselta KPMG:ltä sisäisen tarkastuksen Otavan Opiston valtionosuuksien tilanteesta kaupungin omassa toiminnassa. Koska kukaan ei kannattanut Satu Taavitsaisen esitystä, se raukesi. 

Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.