Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Hanhilammen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelma

MliDno-2021-4225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vuonna 1996 perustettu Hanhilammen Natura 2000- alue sijaitsee Kalevankankaalla, Mikkelin keskusta-alueen läheisyydessä. Natura 2000- alue on myös luonnonsuojelualue, johon kuuluu pienvesiä, harjumetsiä, lehtomaisia alueita sekä luhtainen suo. Suojelualueen omistaa Mikkelin kaupunki ja se muodostuu kahdesta yksityismaan luonnonsuojelualueesta, jotka on perustettu vuosina 1981 ja 1986. Natura 2000 -verkostoon kuuluminen edellyttää alueen luontotyyppien ja luonnonvaraisten eliölajien suotuisan suojelutason säilyttämistä tai sen palauttamista luonnonsuojelulain (1096/96)5§:n mukaisesti. Alueilla ei saa heikentää merkittävästi niitä luontoarvoja, joiden vuoksi alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Myöskään luonnonsuojelualueen lähialueilla ei saa tehdä sellaisia toimia, jotka heikentävät luonnonsuojelualueen luontoarvoja.

Luonnonsuojelualueiden käyttöä säätelee luonnonsuojelulaki ja luonnonsuojelulakia valvovana viranomaisena toimii elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan alueille, joille laki tai alueen perustamispäätös sen velvoittaa laatimaan. HKS laaditaan tarvittaessa myös muille alueille suojelupäätöksen perusteena olevien luontoarvojen säilyttämiseksi. Natura 2000 -alueet ovat yksi esimerkki aluekokonaisuudesta, jolle HKS voidaan laatia. HKS:n tulee kysymykseen myös kohteissa, joilla virkistyskäyttö on runsasta, tai jos alueeseen kohdistuu muita merkittäviä käyttöpaineita. Hanhilammen alue on keskeinen osa Kalevankankaan suosittua virkistysaluetta, ja alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Alueella kulkee vuonna 2019 uudistettu luontopolku, talvisin hiihtolatu sekä kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitetut monikäyttöreitit, jotka kulkevat osan matkaa alueen sisällä. Erityisesti harjualueen läpi kulkee myös kevyttä liikennettä itä-länsisuunnassa.

Vuoteen 2036 ulottuvan Hanhilammen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman (HKS) päivittäminen aloitettiin vuonna 2020 osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-ohjelmaa. Vuonna 2016 ELY-keskus on laatinut yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa Natura 2000 -alueiden hoidon ja käytön yleissuunnitelman, joka kattaa kaikki ELY-keskuksen toimialueella sijaitsevat Natura 2000 -alueet. Yleissuunnitelmassa arvioidaan Natura 2000 -alueiden suojelutavoitteita turvaavien ja edistävien suunnitelmien tarve sekä Natura 2000 -alueiden tila-arviointien (NATA) tilanne ja laatimistarve. Yleissuunnitelman mukaan Hanhilammen Natura 2000 -alueelle tulee laatia HKS viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämä HKS on laadittu erityisesti luontoarvojen ja virkistyskäytön yhteensovittamiseksi Etelä-Savon ELY-keskuksen ja Mikkelin kaupungin yhteistyönä. Suunnitelma on ollut yleisesti nähtävillä ja käyttö- ja hoitosuunnitelman laatimisesta on järjestetty kuntalaisille avoin webinaari syyskuussa 2021. Alueelle on tehty aiemmat HKS:t vuonna 1986 sekä luonnos vuonna 2005. Näitä suunnitelmia on käytetty tämän uuden suunnitelman pohjana.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy liitteenä olevan Hanhilammen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman ja hoito- ja käyttösuunnitelmaan liittyvät toimenpiteet ja lähettää ne edelleen Mikkelin kaupunginhallitukselle hyväksyttäviksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vuonna 1996 perustettu Hanhilammen Natura 2000- alue sijaitsee Kalevankankaalla, Mikkelin keskusta-alueen läheisyydessä. Natura 2000- alue on myös luonnonsuojelualue, johon kuuluu pienvesiä, harjumetsiä, lehtomaisia alueita sekä luhtainen suo. Suojelualueen omistaa Mikkelin kaupunki ja se muodostuu kahdesta yksityismaan luonnonsuojelualueesta, jotka on perustettu vuosina 1981 ja 1986. 

Hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan alueille, joille laki tai alueen perustamispäätös sen velvoittaa laatimaan. Hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan tarvittaessa myös muille alueille suojelupäätöksen perusteena olevien luontoarvojen säilyttämiseksi. Natura 2000 -alueet ovat yksi esimerkki aluekokonaisuudesta, jolle hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan. Hoito- ja käyttösuunnitelma tulee kysymykseen myös kohteissa, joilla virkistyskäyttö on runsasta, tai jos alueeseen kohdistuu muita merkittäviä käyttöpaineita. Hanhilammen alue on keskeinen osa Kalevankankaan suosittua virkistysaluetta, ja alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Alueella kulkee vuonna 2019 uudistettu luontopolku, talvisin hiihtolatu sekä kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu monikäyttöreitti, joka kulkee osan matkaa luonnonsuojelualueen sisällä. Erityisesti harjualueen poikki kulkee myös kevyttä liikennettä itä-länsisuunnassa.

Vuoteen 2036 ulottuvan Hanhilammen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman päivittäminen aloitettiin vuonna 2020 osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-ohjelmaa. Tämä hoito- ja käyttösuunnitelma on laadittu erityisesti luontoarvojen ja virkistyskäytön yhteensovittamiseksi Etelä-Savon Ely-keskuksen ja Mikkelin kaupungin yhteistyönä. Suunnitelma on ollut yleisesti nähtävillä ja käyttö- ja hoitosuunnitelman laatimisesta on järjestetty kuntalaisille avoin webinaari syyskuussa 2021. Alueelle on tehty aiemmat hoito- ja käyttösuunnitelmat vuosina 1986 ja 2005. Näitä suunnitelmia on käytetty tämän uuden suunnitelman pohjana. Mikkelin seudun ympäristölautakunta on hyväksynyt Hanhilammen hoito- ja käyttösuunnitelman kokouksessaan 17.11.2021 (§ 120). Hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksyy viime kädessä Etelä-Savon ely-keskus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen Hanhilammen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmaksi vuosille 2022-2036 ja lähettää käyttö- ja hoitosuunnitelman vahvistettavaksi Etelä-Savon Ely-keskukseen. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon Ely-keskus/kirjaamo

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.