Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Mikkelin kaupungin poistosuunnitelman täydentäminen

MliDno-2022-801

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Vuoden 2021 tilinpäätöksen valmistelun yhteydessä on havaittu, että Mikkelin kaupungin poistosuunnitelmaa on täydennettävä. Mikkelin kaupunki on osallistunut viime vuosina valtateihin liittyviin väylähankkeisiin, joiden menot aktivoidaan vuoden 2021 tilinpäätöksessä. Poistosuunnitelmaa tulee täydentää pysyvien vastaavien ryhmään aineettomiin hyödykkeisiin muihin pitkävaikutteisiin menoihin lisättävällä kohdalla osallistuminen toisen yhteisön tiehankkeisiin, ratahankkeisiin ja väylähankkeisiin.

Hallintosäännön 78 §:n mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet. Käyttöomaisuuden perusparannusmeno lisätään poistamattomaan hankintamenoon, jollei erilliseen poistosuunnitelmaan ole erityistä syytä. Kaupunginvaltuuston hyväksymien suunnitelmapoistojen perusteiden pohjalta kaupunginhallitus hyväksyy hyödyke- tai hyödykeryhmäkohtaiset poistosuunnitelmat. Kaupunginvaltuusto on linjannut poistosuunnitelman perusteista 4.9.2012 § 70 ja hyväksynyt 12.11.2012 § 22 poistosuunnitelman omaisuusryhmittäin. Tuolloin on linjattu poistojen lähtökohdaksi kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohje suunnitelman mukaisista poistoista.

Kirjanpitolautakunta suosittelee kuntia käyttämään suunnitelman mukaisista poistoista antamassaan yleisohjeessa ohjeellisten poistoaikojen alarajoja, ellei pidemmän poistoajan käyttämiselle ole erityistä hyödykekohtaista perustetta. Suosituksen perusteella em. hyödykeryhmille esitetään poistosuunnitelmaan seuraavia poistoaikoja:

  • Osallistuminen toisen yhteisön tiehankkeisiin, tasapoisto 15 vuotta
  • Osallistuminen toisen yhteisön ratahankkeisiin, tasapoisto 30 vuotta
  • Osallistuminen toisen yhteisön väylähankkeisiin, sovelletaan vastaavanlaisen hyödykkeen hankintamenoa koskevia poistoaikoja


Yleisohjeen mukaisesti, mikäli aineettoman hyödykkeen vaikutusaikaa ei voi luotettavalla tavalla arvioida, on sen hankintameno kuitenkin poistettava enintään kymmenen vuoden aikana.

Samassa yhteydessä tarkennetaan poistosuunnitelman aineettomissa hyödykkeissä muiden pitkävaikutteisten menojen jaottelua siten, että se vastaa paremmin kirjanpitolautakunnan voimassa olevan yleisohjeen jaottelua. Liitteenä on sekä nykyisin voimassa oleva poistosuunnitelma että sen muutosesitys, joista jälkimmäiseen on merkitty punaisella korostusvärillä nyt ehdotettavat muutokset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy poistosuunnitelmaan esitetyt päivitykset ja täydennykset.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Talouspalvelut, Meidän IT ja talous Oy/kirjanpito

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.