Kaupunginhallitus, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Talouden seuranta 3/2022

MliDno-2022-1445

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi
  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2022 mukaisesti kaupunginvaltuustolle raportoidaan kuluvan vuoden taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vähintään kolme kertaa vuodessa (KV 13.12.2021 § 187, talousarviokirjan kappale 2.4). Kaupunginhallitukselle taloudesta raportoidaan tarvittaessa useammin.

Maaliskuun lopun toteuman perusteella tehtävässä seurannassa raportoidaan henkilöstön määrän kehitys ja talouden toteutuminen sekä ne toiminnalliset muutokset, jotka ovat jo tiedossa.

Heinäkuun lopun toteuman mukaisessa seurantaraportissa esitetään talouden ja henkilöstömäärän kehityksen lisäksi ohjelmakorteissa määriteltyjen tavoitteiden toteutuminen ja tunnusluvut sekä tytäryhtiöille talousarviossa asetettujen tavoitteiden seuranta. Lokakuun seurantaraportoinnissa esitetään henkilöstön määrän kehitys ja talouden seuranta, joiden lisäksi lauta- ja johtokuntien tulee hakea mahdolliset lisämäärärahansa viimeistään lokakuun seurantaraportoinnin yhteydessä.

Mikkelin kaupungin talousarvion toteutumisennuste on esitetty osana liitteenä olevaa talouden seurantaraporttia. Kaupungin talouden arvioidaan päätyvän noin 4 miljoonan euron alijäämään. Ennuste on noin 0,7 miljoonaa parempi kuin 4,7 miljoonaa alijäämäiseksi laadittu talousarvio.

Ennustetta on parantanut Palvelut- ja tulevaisuus -säästöohjelman mukaiset määrärahaleikkaukset, jotka kaupunginvaltuusto vahvisti 28.3.2022 § 44. Lisäksi verotuloennuste on kohentunut noin 2,4 miljoonalla eurolla.

Essoten kuntalaskutusennuste kuitenkin arvioidaan tässä vaiheessa 6,45 miljoonaa euroa talousarviota korkeammaksi, jolloin kustannuksia leikkaavat toimenpiteet eivät riitä kääntämään ennustetta ylijäämäiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi talouden seurantaraportin 31.3.2022 tilanteesta.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi hallinto- ja elinvoimapalveluiden talouden seurantaraportin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että vt. talousjohtaja Tiia Tamlander selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että vt. talousjohtaja Tiia Tamlander, kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä ja sivistysjohtaja Virpi Siekkinen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.