Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Oikaisuvaatimus rakennuslupalaskuun, kiinteistö 491-486-4-3

MliDno-2021-1464

Valmistelija

  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Kiinteistön 491-486-4-3 omistaja on tehnyt kaupunkiympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen laskusta, jonka hän on saanut rakennusluvan tunnus 21-0024-A/02.02.2021 käsittelystä. Oikaisuvaatimus koskee vain laskuun sisältyvää maksua rakennuksen paikan merkitsemisestä. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan rakennuksen paikan merkitsemisestä laskutetun maksun poistamista tai vaihtoehtoisesti koko lupamaksun alentamista puoleen.

Johtava rakennustarkastaja on vastannut kiinteistön 491-486-4-3 omistajan muistutukseen laskusta. Muistutuksen johdosta rakennuksen paikan merkitsemisestä perittävää maksua on kohtuullistettu puoleen alkuperäisestä, mutta kiinteistön omistaja pitää koko mainittua maksua perusteettomana.

Oikaisuvaatimus ja muistutukseen annettu vastaus ovat liitteenä.

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymän rakennusvalvontataksan kohdan 15.2 mukaan rakennusvalvonnan suorittamasta rakennuksen paikan merkitsemisestä laskutetaan 270 euroa. Taksan kohdan 20.3 mukaan viranomainen voi erityisestä syystä alentaa maksua, kuitenkin enintään 50 %, mikäli maksu muodostuu kohtuuttoman korkeaksi suhteessa toimenpiteen laatuun ja laajuuteen sekä viranomaisilta vaadittavaan työmäärään.

Rakennuksen paikan merkitsemisen suorittaa rakennusvalvonta silloin, kun ollaan asemakaava-alueen ulkopuolella. Asemakaava-alueella tehtävä kuuluu mittaus- ja tontit yksikölle. Rakennuksen paikan merkitseminen tarkoittaa sitä, että rakennuksen kulmapisteiden sijainti suhteessa kiinteistön rajoihin selvitetään ja merkitään maastoon ennen rakennustöiden aloittamista. Tällä varmistetaan, että rakennuksen sijainti on rakennusluvan mukainen. Lisäksi toimitukseen kuuluu merkitsemisen valmistelu ja toimituksen jälkeen pöytäkirjan tekeminen ja asian kirjaaminen tietojärjestelmiin.

Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten ja rakennusvalvonnan henkilöresurssien vajauksen takia on monissa selkeissä rakennushankkeissa noudatettu käytäntöä, että luvan hakija tai hankkeen vastaava työnjohtaja suorittaa rakennuksen paikan fyysisen merkitsemisen maastossa ja toimittaa tästä valokuva- ja muut dokumentit rakennusvalvontaan. Tällöin rakennustarkastaja ei osallistu toimitukseen kiinteistöllä, vaan antaa toimituksen suorittamisesta ohjeet, tarkastaa hänelle toimitetuista dokumenteista, että merkitseminen on tapahtunut myönnetyn kuvan mukaisesti ja kirjaa asian tietojärjestelmiin. Rakennusvalvonnalle jää siis paikan merkitsemiseen liittyviä tehtäviä ja vastuuta, vaikka fyysisen merkitsemisen hoitaisikin luvanhakija tai tämän edustaja.

Näissä tilanteissa paikan merkitsemisestä perittävää maksua on kohtuullistettu puoleen alkuperäisestä kuten rakennusvalvontataksan kohta 20.3 sallii. Suurempaa alennusta taksa ei mahdollista. Vaihtoehto olisi jättää maksu kokonaan perimättä, mutta sitä ei ole katsottu perustelluksi, koska rakennusvalvonnalle jää kuitenkin aina paikan merkitsemiseen liittyviä tehtäviä ennen ja jälkeen itse fyysisen toimituksen. 

Rakennuksen paikan merkitseminen on kaikissa vastaavissa tapauksissa ollut myönnetyn rakennusluvan ehtona. Tasapuolisuuden vuoksi sitä ei voi jättää vaatimatta tai laskuttamatta osalta luvanhakijoista.

Kiinteistön 491-486-4-3 rakennusluvasta perittävät maksut on määrätty voimassa olevan rakennusvalvontataksan mukaisesti. Se, että rakennuksen paikan merkitsemisestä on ensimmäisessä laskussa laskutettu täysimääräinen hinta, on johtunut tietokatkosta. Maksua on muistutuksen jälkeen korjattu niin, että se vastaa hakijan suorittamien rakennuksen paikan merkitsemisten yhteydessä sovellettua käytäntöä. 

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, että hyväksytystä taksasta ja vastaavissa tilanteissa noudatetusta käytännöstä tulisi poiketa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta päättää edellä esitetyn perusteella hylätä oikaisuvaatimuksen, joka koskee rakennusluvan tunnus 21-0024-A/02.02.2021 käsittelystä lähetettyä korjattua laskua.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.