Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Saimaan retkisatamaverkosto

MliDno-2021-1490

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki omistaa ja ylläpitää retkisatamaverkostoa, joka tarjoaa kuntalaisille ja matkailijoille mahdollisuuden viettää aikaa ja yöpyä Saimaan saaristossa. Retkisatamissa on välttämättömät fasiliteetit, kuten laiturit, tulipaikat sekä puu- ja roskahuolto. Kaupungilla on retkisatamien huollosta ja ylläpidosta sopimus Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.

Mikkelin kaupunki on talousarviossaan 2021 hyväksynyt Saimaan alueen retkisatamien kunnostukseen 120 000 euron määrärahan. Menojen osittaiseksi kattamiseksi on hyväksytty 60 000 euron tulo. Tulon hankkimiseksi on tehty Uudenmaan ELY:lle avustushakemus. ELY-keskus on antanut kielteisen avustushakemuspäätöksen keväällä 2021.

Lähiliikkuminen ja eräily ovat kasvattaneet huomattavasti suosiotaan ja kuormittavat kasvavalla kysynnällään osaltaan Saimaan retkisatamaverkostoa. Kaupungin retkisatamaverkostossa on korjausvelkaa siinä määrin, että se vaikuttaa mm. asiakastyytyväisyyteen. Kaupunki saa käyttäjiltä rakentavaa asiakaspalautetta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että investointien ko kohta ei toteudu tulojen osalta. Kaupunkiympäristölautakunta päättää käyttää kaupungin varaaman oman osan investoinnista (60 000 euroa) Saimaan retkisatamaverkoston korjausvelan poistamiseen. Ko. investointirahalla kunnostetaan hakemuksen mukaisesti seuraavia kohteita Saimaalla: Kangassaari, Hietaniemi, Kaposaari, Korvensaari ja Neitvuori. Määrärahalla uudistetaan retkipaikkojen keskeistä infraa (laiturit, poijut, käymälät, jätehuolto, esteettömyys) vastaamaan paremmin kasvanutta lähialueiden retkeilyn asiakaskysyntää. Ko. kohta investointiohjelmassa säilyy nettomenon osalta ohjelman mukaisena.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.