Valmistelija
Eija Yli-Halkola, liikennesuunnittelija, eija.yli-halkola@mikkeli.fi
Kuvaus
Infra- ja viheraluepalvelut on laatinut esteettömyyssuunnitelman päivityksen kaupunkisuunnittelun, rakennusvalvonnan, talonrakennuspalveluiden, henkilöliikenneyksikön, liikuntapalveluiden, viestinnän, kulttuuripalveluiden, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen sekä vammais- ja vanhusneuvostojen ja Essoten yhteistyönä. Työn konsulttina on toiminut WSP Finland Oy. Mikkelin kaupungin edellinen esteettömyyssuunnitelma on vuodelta 2013. Esteettömyyssuunnitelma päivitettiin kaupungin vammaisneuvoston esityksestä, suunnitelmatyö käynnistyi elokuussa 2020.
Työ koostui kolmesta kokonaisuudesta:
1) keskustan ulkoalueiden ja erityiskohteiden kartoituksesta ja toimenpideohjelmasta,
2) toimialojen toimintamallien kartoituksesta ja jatkotoimenpiteiden määrittelystä sekä
3) viestinnästä ja koulutuksesta.
Ulkoalueiden esteettömyyskartoituksessa kohteiden tarkastelualue on rajattu keskusta-alueelle runsaan julkisen ja yksityisen palvelutarjonnan vuoksi. Edellisen esteettömyyssuunnitelman laadinnan jälkeen keskustaa on uudistettu monin paikoin ja esteettömyyssuunnitelmassa havaittuja puutteita on korjattu. Toisaalta käyttäjiltä on edelleen tullut palautetta erityisesti suojateiden järjestelyistä. Lisäksi esteettömyyttä koskeva lainsäädäntö on muuttunut edellisen suunnitelman ilmestymisen jälkeen. Esteettömyyssuunnitelman päivitystyön aikana käytiin läpi vuoden 2013 kartoituksessa havaitut puutteet, sekä parannetut että vielä korjaamattomat. Työssä määriteltiin myös esteetön reitti, jolle määritettiin esteettömyyden erikoistason toimenpiteitä. Esteetön reitti määriteltiin siten, että se yhdistää keskustan tärkeät julkiset palvelut ja tärkeimmät kaupalliset palvelut ja sijaitsee niillä katuosuuksilla, joilla pituuskaltevuus ei ole liian suuri esteettömälle liikkumiselle. Kaikille havaituille puuteille määriteltiin korjaava toimenpide, toimenpiteen kiireellisyysluokka ja vastuutaho. Lisäksi infratoimenpiteille laskettiin alustava kustannusarvio.
Julkisten rakennusten esteettömyyttä tarkasteltiin viidessä kohteessa, joita olivat Naisvuoren päiväkoti, päiväkoti Vilttihattu, Naisvuoren uimahalli, Urheilupuisto ja sairaalan sisäänkäynnit. Kaikista kohteista sairaalaa lukuun ottamatta tarkasteltiin ulkotilat ja ulkotilojen valaistus, sisäänkäynnit ja sisätilojen esteettömyys. Sairaala-alueelta tarkasteltiin sisäänkäynneille johtavan reitin ja sisäänkäynnin esteettömyys. Jokaisesta kohteesta kirjattiin ylös kartoituksen aikana tehdyt havainnot ja suositukset puutteiden korjaamiseksi.
Työn aikana järjestettiin ryhmähaastattelut kaikille työssä mukana oleville kaupungin toimialoille. Haastattelujen tarkoituksena oli sekä saada tietoa toimialan nykyisistä käytännöistä ja käytettävistä suunnitteluohjeista että antaa haastatteluun osallistuville uusimmat tiedot voimassa olevasta ohjeistuksesta ja ajatuksia siitä, miten omaa esteettömyystyötä voisi kehittää. Haastattelut pidettiin syys- ja lokakuussa 2020 ja niihin osallistui yhteensä 30 henkilöä. Toimialojen haastattelujen lisäksi haastateltiin marras- ja lokakuussa vanhusneuvostoa ja vammaisneuvostoja.
Esteettömyyskävelyt järjestettiin lokakuun lopussa, kaksi kävelyä ulkotiloissa ja yksi sisätiloissa. Kävelyille kutsuttiin mukaan kaupungin henkilöstöä. Esteettömyyskävelyiden tarkoituksena oli antaa kävelyllä mukana olijoille omakohtainen kokemus apuvälineiden kanssa liikkumisesta erilaisissa ympäristöissä ja sitä kautta syventää tietoa käyttäjien tarpeista ja erilaisten fyysisten ratkaisujen merkityksestä liikkumiseen. Näkövammaiset kokemusasiantuntijat ja pyörätuolin käyttäjät olivat mukana kertomassa käytännön kokemuksista.
Elokuussa 2021 järjestetään esteettömyysfoorumi, koulutustilaisuus, jonka tarkoituksena on parantaa kokonaisvaltaisen esteettömyyden tietämystä. Tilaisuuteen kutsutaan mukaan kaupungin henkilöstöä, päättäjiä (kaupunginvaltuusto, kaupunkiympäristölautakunta, lupa- ja valvontajaosto, kasvatus- ja opetuslautakunta, hyvinvoinnin ja osallisuudenlautakunta) ja vanhus- ja vammaisneuvostojen jäseniä. Tilausuuteen lähetetään erikseen kutsu.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin esteettömyyssuunnitelman päivityksen.