Kaupunkikehityslautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Asemakaavan muutos 13. kaupunginosa (Pitkäjärvi) / Rantajoentie 14

MliDno-2022-4742

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Nykänen, kaavoitusinsinööri, ville.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelu lähettää otsikossa mainitun 5. päivänä tammikuuta 2023 päivätyn asemakaavamuutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutos koskee 13. kaupunginosan (Pitkäjärvi) lähivirkistysalueen ja katualueen osaa.

Suunnittelualue sijoittuu Pitkäjärven rantaan Rantajoentien päähän. Alue on puustoista lähivirkistysaluetta. Alueella ei sijaitse rakennuksia tai muita mainittavia erityistoimintoja. Kaava-alueen pinta-ala on 7671 m2. Alue on kaupungin omistuksessa. Alueelle laadittiin luontoselvitys.

Kyseinen alue on aikoinaan kaavoitettu lähivirkistysalueeksi, joka on sittemmin jäänyt toteuttamatta. Mikkelin kaupungin maapoliittisessa ohjelmassa on maininta kaupungin alueella havaituista alueista, jotka ovat pienin käyttötarkoitustenmuutoksin muunnettavissa asumiselle (Kv § 58, 25.4.2022, s., 11-13). Tämä kyseinen alue on ensimmäinen em. ohjelman mukainen kehittämiskohde.

Alueen voimassaolevat asemakaavat ovat vuodelta 1992 ja 1993. Alue on kaavoissa merkitty VL-merkinnällä lähivirkistysalueeksi. Alueelle on varattu paikka ohjeelliselle palloilukentälle ja paikoitukselle, nämä eivät ole koskaan toteutuneet. Lisäksi alueen eteläosassa on yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET).

Asemakaavan muutos

Asemakaavalla muodostuu korttelin 400 osan tontit 1 ja 2. Suunnittelualueen käyttötarkoitus muunnetaan osalta lähivirkistysaluetta erillispientalojen korttelialueeksi (AO). Alueelle sijoittuu kaavassa kaksi tonttia suuruuksiltaan n. 1500 m2. Tontit ovat hieman alueen keskimääräistä kokoa suurempia, mutta suuret tontit ovat alueelle tyypillisiä. Tonttien koko vaihtelee alueella 900 neliöstä yli 2000 neliöön. Rakennusoikeutta osoitetaan kaavassa AO-tonteille alueen tyypillisellä tehokkuusluvulla (e = 0,25) yhteensä 750 k-m2. Kaavassa kiinnitetään huomiota hulevesien käsittelyyn ja ohjaamiseen. Kaava-alueen etelänurkkaan on varattu vanhan kaavan mukaisesti alue yhdyskuntateknillistä huoltoa palvelevia rakennuksia ja laitoksia varten (ET). Tälle alueelle sijoittuu jo olemassa oleva jäteveden pumppaamo. Ajo eteläisemmälle tontille tapahtuu Rantajoentien kautta ja pohjoisemmalle tontille kevyenliikenteenväylää pitkin (kuten muuallakin alueella on). Pysäköinti sijoitetaan tonteille.

Kaava-alueen rakennusoikeuden määrä lisääntyy n. 750 k-m2.

Kaavamuutos on tullut vireille 30.8.2022 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä 30.8.2022 alkaen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin neljä lausuntoa ja yksi mielipide. Lausunnon antaneilla Etelä-Savon pelastuslaitoksella, Savonlinnan maakuntamuseolla ja Telia Finland Oyj:llä ei ollut huomioitavaa kaavan OAS:n johdosta. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ilmaisi tarpeen alueen luonnonolojen selvittämisestä sekä sen, että kaavassa otetaan huomioon alueen paikallisten viheryhteyksien jatkumisen ja sekä lähivirkistysalueiden tarpeet. Mielipiteeseen vastattiin ja tarkemmat vastineet lausuntoihin ja mielipiteeseen ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 6.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää alustavasti hyväksyä Mikkelin kaupungin 13. kaupunginosan (Pitkäjärvi) korttelin 400 tontteja 1 ja 2 sekä katualuetta ja viheraluetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen, asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut, rakennusvalvonta, kaupunkiympäristö, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Riihisaari - Savonlinnan museo, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin Puhelin Oyj, Telia Finland Oyj, Elisa Oyj sekä Mikkeli-seura.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ville Nykänen, kaavoitusinsinööri, ville.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelu lähettää otsikossa mainitun 5.1.2023 päivätyn ja 10.3.2023 muutetun asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan hyväksyttäväksi.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 25.1. – 27.2.2023. Ehdotuksesta saatiin 5 lausuntoa ja 1 mielipide.

Mielipide koski mielipiteenantajan vuokraaman tontin arvoa ja vuokran määrän tarkistusta. Lisäksi hän toivoi, että uusi rakentaminen sijoittuisi kauemmaksi hänen tonttinsa rajalta.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella ei ollut huomautettavaa.

Etelä-Savon Elinkeino-, Liikenne ja Ympäristökeskuksella ei ollut huomautettavaa.

Riihisaari-Savonlinnan museolla ei ollut huomautettavaa.

Telia Finland Oyj:llä ei ollut huomautettavaa.

Etelä-Savon maakuntaliitolla ei ollut huomautettavaa.

Vastineet palautteeseen on esitetty kaavaselostuksen liitteessä 6.

Palautteen pohjalta kaavakarttaa on täydennetty.

Mielipiteen pohjalta uusien tonttien rakennusalan rajaa on siirretty kaksi metriä kauemmas länsipuolen rajanaapurista. Rakennusoikeutta muutos ei kasvata.

Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ja korjaukset ovat täsmentäviä. Kaavamuutosta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville (MRA 32 §).

Kaavan liitteenä (LIITE 7) on tonttijakokartta, joka hyväksytään samassa pykälässä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin 13. kaupunginosan (Pitkäjärvi) korttelin 400 tontteja 1 ja 2 / katualuetta ja viheraluetta koskevan asemakaavan muutoksen/ Rantajoentie 14.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, mielipiteen esittänyt osallinen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Valitusoikeus
Vaikutuksiltaan vähäistä asemakaavamuutosta koskevaan päätökseen saa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n 3 momentin perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • alueellinen ympäristökeskus ja muu viranomainen sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.