Kaupunkikehityslautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Mikkelin kaupungin jätehuoltomääräykset

MliDno-2023-1347

Valmistelija

  • Nina Viskari, jäteasiain tarkastaja, nina.viskari@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin voimassa olevat jätehuoltomääräykset on hyväksytty kaupungin jätehuoltoviranomaisena tuolloin toimineessa rakennuslautakunnassa 20.8.2015, ja ne ovat tulleet lainvoimaisiksi 27.11.2017. Jätehuoltomääräyksillä on tärkeä asema jätehuollon käytännön toimeenpanossa. Jätehuoltomääräykset ovat lainsäädäntöä, kuten jätelakia ja jäteasetusta, tarkentavia määräyksiä. Ne ovat nimensä mukaan velvoittavia, eivät suosituksia. Määräykset koskevat mm. jätteiden lajittelua, keräämistä, kuljettamista sekä roskaantumisen ehkäisemistä. Uudistetun jätelain myötä kunnalliset jätehuoltomääräykset on syytä päivittää ajanmukaisiksi paikalliset erityispiirteet huomioon ottaen. Jätehuoltomääräysten päivityksessä on otettu huomioon myös vuosien varrella jätelakiin tehdyt muut muutokset, kuten kuntavastuun rajaus ja kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua koskevat käytäntömuutokset. Uusi jätelainsäädäntö asettaa tiukat reunaehdot esimerkiksi erilliskeräykselle ja jätteenkuljetukselle.

Jätehuollossa tavoitteena on lisätä jätteen kierrätystä voimakkaasti siten, että vuonna 2025 Suomen yhdyskuntajätteistä kierrätettäisiin 55 %, vuonna 2030 60 % ja vuonna 2035 65 %. Sen vuoksi kesällä 2021 voimaan tulleessa jätelaissa kiinnitettiin erityistä huomiota toimiin, joilla kierrätystä saadaan lisättyä asteittain. Lain ja asetuksen tasolle on tuotu eri toimijoita koskevat jätteiden erilliskeräyksen vähimmäisvelvoitteet huoneisto- tai kilomäärärajoina. Kunnat voivat jätehuoltomääräyksillään tiukentaa jäteasetuksen velvoitteita. Toisaalta kunnat voivat tiettyjen lain edellytysten täyttyessä määräaikaisesti myös löyhentää velvoitteita. Kierrätyksen edistämisessä paikallistason toimilla on huomattava vaikutus.

Kunnalliset jätehuoltomääräykset ovat paikallisia säännöksiä, jotka annetaan jätelain (646/2011) nojalla. Jätehuoltomääräysten luonnos sisältää yleisen osan ja varsinaisen määräysosan sekä määräysten perustelut. Sitovat määräykset sisältyvät varsinaiseen määräysosaan. Jätehuoltomääräysten yleinen osa ei sen sijaan sisällä sitovia määräyksiä, vaan siinä kerrotaan jätelaista ja muualta lainsäädännöstä tulevista velvoitteista ja kuvataan muihin päätöksiin perustuvaa jätehuoltojärjestelmää. Lisäksi annetaan tietoa jätehuollosta. Jätehuoltomääräysten tavoitteena on edistää jätelain ja sen uudistusten toimeenpanoa paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Jätehuoltomääräysten luonnoksessa on huomioitu lisäksi 24.3.2022 hyväksytty valtakunnallinen jätesuunnitelma

Jätehuoltomääräysten yleisenä tavoitteena on estää jätteestä tai jätehuollosta aiheutuvat haitat tai vaarat terveydelle taikka ympäristölle sekä edistää jätehuollon etusijajärjestyksen noudattamista. Jätehuoltomääräykset hyväksyy jätelain 91 §:n nojalla kunnan jätehuoltoviranomainen, jona Mikkelin kaupungin alueella toimii kaupunkikehityslautakunta.

Muutokset nyt voimassa oleviin jätehuoltomääräyksiin verrattuna on esitetty liitteessä. Samoin vaikutusten arvionti on esitetty omassa liitteessä. 

Jätehuoltomääräysten luonnos esitellään kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa ja jätehuoltomääräysten luonnos sekä kuulutus asiasta pidetään nähtävillä 27.3.-8.5.2023. Kuulutuksessa kerrotaan asian vireillä olosta, tuodaan esille keskeisimmät jätehuolto­määräyksissä muuttuvat asiat ja tiedotetaan vaikuttamismahdollisuuksista. Asiasta ilmoitetaan lisäksi kuulutuksella, joka julkaistaan kunnan ilmoituslehdessä. Jätehuoltomääräysten luonnoksesta pyydetään lausunnot kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta ja alueen ELY-keskukselta. Lausunnonantomahdollisuus varataan myös mm. kunnalliselle jäteyhtiölle sekä pakkausten tuottajayhteisöille. Mielipiteen esittämismahdollisuudesta tiedotetaan erikseen paikallisille jätteenkuljetusyrityksille sekä alueen kiinteistön omistajia ja yrittäjiä edustaville tahoille (esim. Kiinteistöliitto Itä-Suomi, isännöitsijät ja Mikkelin yrittäjät).

Nähtävillä olon ja kuulemisen jälkeen jätehuoltomääräyksiin tehdään tarvittaessa lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta muutoksia. Jätehuoltomääräykset käsitellään ja hyväksytään kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa tavoitteellisesti toukokuussa 2023.

Jätehuoltomääräykset astuvat päivitettyinä voimaan 1.7.2023 kuntalain 143 §:n mukaisesti, vaikka niiden hyväksymistä koskevaan päätökseen haettaisiin muutosta. Jätehuoltomääräykset ovat voimassa toistaiseksi, kunnes erikseen muuta päätetään. Päivitetyt jätehuoltomääräykset kumoavat voimaantullessaan edelliset jätehuoltomääräykset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää kaupungin jätehuoltoviranomaisena asettaa liitteenä olevan jätehuoltomääräysten luonnoksen liitteineen nähtäville. Jätehuoltomääräysten luonnos sekä kuulutus asiasta pidetään nähtävillä 27.3.-8.5.2023. Nähtävillä olon ja kuulemisen jälkeen jätehuoltomääräyksiin tehdään tarvittaessa lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta muutoksia. Jätehuoltomääräykset käsitellään ja hyväksytään kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa toukokuussa 2023 (tavoiteaikataulu).

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että jäteasiain tarkastaja Nina Viskari poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta, Etelä-Savon Ely-keskus, Metsäsairila Oy, paikalliset jätteenkuljetusyritykset, Kiinteistöliitto Itä-Suomi, Mikkelin Yrittäjät ry

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.