Kaupunkikehityslautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Asemakaavan muutos Ristiina / Pietarintien kiertoliittymä

MliDno-2022-5192

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Luotonen, kaavasuunnittelija, ari.luotonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 10.1.2023 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi. Asemakaavan muutos koskee 60. kaupunginosan (Ristiina) korttelin osaa 52 sekä katu- ja puistoalueita.

Suunnittelualue

Kaava-alue sijaitsee Ristiinan koulukeskuksen pohjoispuolisella risteysalueella. Kaava-alueeseen kuuluu Pietarintie, Mart-Heikkiläntie sekä Otto v. Fieandtin tie. Kaava-aluetta rajaavat Pietarintien pohjoispuoleisella kaava-alueella olevat sekä Pietarintien ja Otto v. Fieandtin tien väliin jäävät viheralueet. Eteläosistaan kaava-alue rajautuu erillispientalojen korttelialueeseen (AO). Kaava-alueen pinta-ala on n. 1,35 ha. Alueen maanomistus jakautuu kaupungin ja yksityisten maanomistajien kesken.

Hankkeen käynnistyminen ja kaavatilanne

Kaavatyö on asetettu vireille syksyllä 2022. Asemakaavamuutos on käynnistynyt kaupungin aloitteesta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin lähialueen osallisille, yhdistyksille sekä tarvittaville viranomaistahoille 25.10.2022. Kaavaluonnoksesta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin lausuntoja yhteensä 3 kappaletta.

Kaavatilanne

Alueella on voimassa Etelä-Savon maakuntakaava (2010) sekä vaihemaakuntakaavat 1 ja 2 (2016), sekä Ristiinan kirkonkylänseudun osayleiskaava Ristiinan keskustan osalta (saanut lainvoiman vuonna 2022). Maakuntakaavassa 2010 on osoitettu suunnittelualueelle paikalliskeskuksen alueena ja hieman sen lounaispuolella sijaitsee paikalliskeskuksen keskustatoimintojen alue. Suunnittelualueelle on osoitettu voimassa olevassa Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavassa asumisen alue (A) ja alueen poikki on merkitty viher- ja ulkoilureittiyhteys. Suunnittelualueella on voimassa neljä asemakaavaa vuosilta 1994, 1989, 1982 ja 1977.

Kaavalle asetetut tavoitteet

Kaavan tarkoituksena on mahdollistaa Ristiinaan Pietarintien, Mart-Heikkiläntien sekä Otto v. Fieandtin tien risteysalueelle kiertoliittymän toteutuminen ja siten liikenteen sujuvuuden sekä turvallisuuden edistäminen. Lisäksi kaavan tarkoituksena on mahdollistaa Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavassa määritellyn viher- ja ulkoilureittiyhteyden toteutuminen säilyttämällä nykyisen voimassa olevan asemakaavan puistoalueena (VP) merkityt viheralueet nyt laadittavassa asemakaavamuutoksessa istutettavan katualueen osina. Kaavan tarkoituksena on myös vahvistaa kaava-alueen sisälle jäävän voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu erillispientalojen korttelialueen (AO) toiminta hieman muuttunein korttelialuerajauksin.

Laadittavat selvitykset

Kaavaa varten on laadittu katusuunnitelmat, jotka ovat otettu asemakaavamuutosta laadittaessa huomioon.

Kaavaratkaisun sisältö ja perustelu

Kaava muodostuu pääasiassa katualueesta ja sen laajoista istutettavista alueista. Lisäksi kaavassa on osoitettu erillispientalojen korttelialueen osa (AO). Kyseinen korttelialueen osa on yksityisessä omistuksessa. Rakennusoikeus (e= 0,25) ei lisäänny suhteessa voimassa olevaan asemakaavaan nähden. Erillispientalojen korttelialueen pohjoispuoleista rajaa on muutettu laadittavassa asemakaavamuutoksessa, niin että pohjoispuoleista rajaa on siirretty etelään päin ja korttelialueesta poisjäänyt alue on osoitettu istutettavan katualueen osana. Kaavamuutoksessa on merkitty erillispientalojen korttelialueella toteutuneen kiinteistöjaotuksen mukaisesti tontin raja kahden eri kiinteistön välille. Korttelialueen pohjoisrajalle on osoitettu ajoneuvoliittymäkieltoalue liikenneturvallisuuden vuoksi. Erillispientalokorttelialueen ajoneuvoliittymät toteutetaan olemassa olevien liittymien kautta. Korttelialueen maksimikerrosluku on nostettu kaavamuutoksessa voimassa olevan asemakaavan yhdestä kerroksesta kahteen kerrokseen. Erillispientalojen korttelialueen ulkopuolinen alue muodostaa kaupungin omistaman katualueen ja siihen sisältyvän istutettavan alueen osan. Katualueelle on jätetty teiden risteysalueen kaikilta sivuilta vapaaksi alueet istutettavasta katualueen osasta, jotta liikenneturvallisuuden kannalta tarvittavat risteysalueen näkymäalueet toteutuvat.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää alustavasti hyväksyä 60. kaupunginosan (Ristiina) korttelin osaa 52, katu- ja puistoaluetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen (Pietarintien kiertoliittymä), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut, rakennusvalvonta, kaupunkiympäristö, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Suur-Savon Sähkö, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin Puhelin Oyj, Telia Finland Oyj ja Elisa Oyj.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että nuorisovaltuuston edustaja Aino Kortelainen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Ari Luotonen, kaavasuunnittelija, ari.luotonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 25.01.- 27.02.2023 välisen ajan.

Lausunnot on saatu seuraavilta tahoilta: Telia Finland Oyj, Etelä-Savon Energia, Järvi-Suomen Energia Oy, Pohjois-Savon ELY-keskus (Liikenne ja infrastruktuuri), Etelä-Savon ELY-keskus ja Etelä-Savon pelastuslaitos. Lausunnonantajilla ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta (liite 4).

Asemakaavaselostusta ja lausuntoja on täydennetty ehdotusvaiheen jälkeen.

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikön näkemyksen mukaan kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ja korjaukset ovat täsmentäviä. Kaavamuutosta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville (MRA 32 §).

Kaavan hyväksyminen

MRL 52 § (21.4.2017/230) mukaisesti asemakaavan hyväksyy kunnanvaltuusto. Valtuuston päätösvaltaa voidaan johtosäännössä siirtää kunnanhallitukselle tai lautakunnalle.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 33 § mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää sellaisten asemakaavojen ja asemakaavamuutosten hyväksymisestä, jotka eivät ole vaikutuksiltaan merkittäviä. Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikön mukaan kyseessä olevaa kaavahanketta ei pidetä vaikutuksiltaan merkittävänä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) korttelin 1 tontin 152 ja korttelin 5 tonttien 46, 47, 49, 51, 97 osalta Pietarintien kiertoliittymän aluetta koskevan asemakaavan muutoksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Valitusoikeus
Vaikutuksiltaan vähäistä asemakaavamuutosta koskevaan päätökseen saa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n 3 momentin perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • alueellinen ympäristökeskus ja muu viranomainen sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.