Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 473 Työsuojelun yhteistoimintaorganisaatio toimikaudelle 1.1.2022 - 31.12.2025

MliDno-2021-4081

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi
  • Heidi Lepistö, työsuojelupäällikkö, Heidi.Lepisto@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntien nykyisten työsuojelun yhteistoimintaorganisaatioiden henkilöstöä edustavien jäsenten toimikausi päättyy 31.12.2021. Uusi toimikausi on 1.1.2022–31.12.2025.

Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä on lähettänyt kuntiin kunta-alan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön valintaa toimikaudeksi 1.1.2022– 31.12.2025 koskevat ohjeet. Seuraavan neljän vuoden toimikauden jäsenet on valittava syys–joulukuun aikana.

Mikkelin kaupunki työnantajana ja pääsopijajärjestöt ovat käyneet paikallisen neuvottelun 24.9.2021 sekä 27.9.2021 työsuojelun järjestämisestä ajalle 1.1.2022-31.12.2025. Neuvotteluissa on myös sovittu työsuojeluvaltuutettujen määrästä sekä työsuojeluvaltuutetuille annettavasta vapautuksesta.

Osapuolet ovat neuvotelleet uudesta työsuojelun yhteistoimintaorganisaatiosta ja päässeet asiasta yksimielisyyteen.

Sopimus työsuojelun järjestämisestä ja hoitamisesta perustuu lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelutoiminnasta. Laissa säädetään menettelystä työsuojeluviranomaisen valvoessa työsuojelua koskevien säännösten noudattamista sekä työnantajan ja työntekijöiden välisestä työsuojelun yhteistoiminnasta työpaikalla.

Mikkelin kaupungissa on kolme työntekijöiden työsuojeluvaltuutettua ja toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu. Näistä kaksi työsuojeluvaltuutettua ovat päätoimisia ja yksi osa-aikainen. Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu toimii oman työn ohella. Lisäksi kaikille työsuojeluvaltuutetuille valitaan kaksi varavaltuutettua lukuun ottamatta toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettua.

Työnantajan on vapautettava työsuojeluvaltuutettu valvontalain mukaisten tehtävien hoitamista varten säännöllisistä työtehtävistään sellaiseksi kohtuulliseksi ajaksi, jonka tämä tarvitsee em. tehtävien hoitamista varten. Vapautusajan määrän perusteena käytetään edustettavana olevien työntekijöiden/ viranhaltijoiden lukumäärää kerrottuna paikallisten olosuhteiden mukaan määritellyllä kertoimella (0,12 - 0,22) neljää peräkkäistä kalenteriviikkoa kohti. Viikoittaisen vapautusajan laskentakaava on: (edustettavien lukumäärä x kerroin)/4. Kertoimen valinnan perusteena voidaan käyttää esim. edustettavana olevan henkilöstön töihin ja tehtäviin liittyviä vaara- ja kuormitustekijöitä ja lisäksi esimerkiksi toiminnan alueellista laajuutta ja työskentelypaikkojen lukumäärää. Kertoimena on aiemmin käytetty lukua 0,185 kaikilla muilla paitsi pelastuslaitoksen sammutus- ja pelastustöitä tekevien osalta 0,20. Paikallisneuvotteluissa saavutetun neuvottelutuloksen mukaan toimikaudella 2022 - 2025 käytetään vapautuksen laskennassa kaikkien toimialojen osalta kerrointa 0,17 lukuun ottamatta Etelä-Savon pelastuslaitosta ja maatalouslomitusta, joiden osalta sovittiin kertoimeksi 0,20.

Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja toimialueet toimikaudeksi 1.1.2022- 31.12.2025.

Työsuojeluvaltuutettujen toimialueet ja toimialuekohtaisiset ajankäyttökertoimet ovat seuraavat (Ajankäyttö henkilöstömäärän 24.9.2021 mukaan):

Alue 1 päätoiminen: Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue pois lukien varhaiskasvatus sekä nuorisopalvelut. Ajankäyttö 36 h 56 min viikossa.

Alue 2 osa-aikainen: Konserni- ja elinvoimapalvelualue hallintopalvelut, (pl. keskitetyt tukipalvelut, ruoka- ja puhtauspalvelut) työllisyydenhoito myös ympäristöterveydenhuolto, asumisen ja toimintaympäristön palvelualue, Etelä-Savon pelastuslaitos ja vesiliikelaitos. Ajankäyttö 31 h 13 min viikossa.

Alue 3 päätoiminen: Konserni- ja elinvoimapalvelualueen hallintopalvelut  (keskitetyt tukipalvelut) ja ruoka- ja puhtauspalvelut, sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue varhaiskasvatus ja nuorisopalvelut. Lisäksi Otavia liikelaitos. Ajankäyttö 37 h 06 min viikossa.

Alue 4: Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutetun vapautus on 4 h 28 min viikossa oman työn ohella.

Ajalle 1.1.2022-31.12.2025 työsuojeluvaltuutettujen vapautus töistä on vahvistettu yhteensä 109 h 43 min  viikossa. Liitteenä paikallinen sopimus.

Työsuojeluvaalit on pidetty pääsopijajärjestöjen toimesta ja työnantajalle toimitetun vaalitoimikunnan pöytäkirjan mukaan valituiksi tulivat seuraavat työsuojeluvaltuutetut sekä varavaltuutetut:

Toimialue 1. Työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu Juha Karppinen, I varavaltuutettu Anssi Torri, II varavaltuutettu Anssi Lilja.

Toimialue 2. Työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu Outi Hokkanen, I varavaltuutettu Toni Karppinen, II varavaltuutettu Joona Pellikka.

Toimialue 3. Työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu Lilli Laitinen, I varavaltuutettu Sanna Partanen, II varavaltuutettu Jaana Lindholm.

Toimialue 4: Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu Tanja Puustinen-Kiljunen.

Kaupunginhallitus hyväksyy työsuojelua koskevan paikallisen sopimuksen ja merkitsee tiedoksi yhteistoimintahenkilöstön valinnan toimikaudelle 1.1.2021 - 31.12.2025.

Mikäli työsuojeluvaltuutetun edustamassa henkilöstömäärässä tai muissa olosuhteissa tapahtuu olennaisia muutoksia, niin ajankäyttö arvioidaan jommankumman osapuolen aloitteesta vastaamaan uutta tilannetta.

Kaupunginhallituksen hyväksymien Mikkelin kaupungin yhteistoiminnan periaatteiden mukaan Mikkeli kaupungilla on yhdistetty työsuojelu- ja yhteistoimintaneuvottelukunta (Kaupunginhallitus, 15.01.2018, § 25). Yt neuvottelukuntaan kuuluu pääsopijajärjestöjen 6 pääluottamusmiestä ja 4 työsuojeluvalutettua.  Työnantajaedustajat yt neuvottelukuntaan on nimennyt kaupunginjohtaja. Työnantajan edustajina ovat palvelualuejohtajat, henkilöstöjohtaja ja kaupunginjohtaja. Henkilöstöjohtaja toimii YT neuvottelukunnan esittelijänä ja asiantuntija jäseninä HR päällikkö sihteeri) ja työsuojelupäällikkö.

Työntekijäasemassa olevilla työntekijöillä on näin ollen yhteensä kymmenen (10)  edustajaa ja työnantajan asemassa viisi (5 )  edustajaa.

Mikkelin kaupungilla ei ole valittu työsuojeluasiamiehiä. Kunnallisen alan työsuojelun yhteistoimintasopimuksen 10 §:n mukaan työsuojeluasiamiehen tehtävät liittyvät pääosin välittömään työsuojelun yhteistoimintaan lähityöyhteisössä tai esimerkiksi jonkin ammattikunnan piirissä sekä tiedon välittämiseen työn vaarojen ja haittojen selvittämisessä ja niistä aiheutuvissa toimenpiteissä. Työsuojeluasiamiehellä ei ole samanlaista asemaa tai oikeuksia kuin varsinaisella työsuojeluvaltuutetulla. Mikäli työsuojelutoimikaudella on tarpeen asettaa työsuojeluasiamiehiä, käydään tästä paikallisen sopimuksen mukainen neuvottelu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy työsuojelua koskevan paikallisneuvottelun tuloksen ja merkitsee tiedoksi työuojeluyhteistoimintahenkilöstön valinnan toimikaudelle 1.1.2022 - 31.12.2025.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut