Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 468 Retkisatamien, uimarantojen ja retkeilyreittien ylläpidon yhtenäistäminen

MliDno-2021-4217

Valmistelija

  • Tiina Juhola, liikuntapäällikkö, tiina.juhola@sivistys.mikkeli.fi
  • Marko Vuorinen, kaupunginpuutarhuri, marko.vuorinen@mikkeli.fi
  • Matti Kaira, yhdyskuntatekniikan valvoja, matti.kaira@mikkeli.fi

Kuvaus

Käytännön tilanteet ovat osoittaneet, että kaupungin ulkopuolisten toimijoiden ja kuntalaisten on ollut hankala tavoittaa oikeaa tahoa kysyäkseen alueen retkeilyreiteistä, uimarannoista ja retkisatamista. Ylläpitovastuu näiden palvelujen osalta on jakautunut usean toimijan kesken. 

Tilanteen selkiyttämistä on käsitelty sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen ja asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen yhteisessä neuvottelussa. Neuvottelussa vastuiden selkiyttäminen on todettu tarpeelliseksi ja samalla on todettu, että retkeily- ja ulkoilureitit voisivat luontevasti olla liikuntapalveluiden vastuulla, kun asumisen ja toimintaympäristön palvelualue ottaisi kokonaisvastuun retkisatamista ja uimarannoista. Uutta vastuunjakoa pidetään tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.

Retkisatamat

Mikkelin kaupungin liikuntapalveluiden ylläpitämiä retkisatamia on yhteensä 27 kpl. Retkisatamien hoidosta on tehty ostopalvelusopimukset eri yhdistysten kanssa. Lisäksi kaupunki on hoitanut omana työnä neljää retkisatamaa. Retkisatamien vuosittaiset käyttökustannukset ovat noin 10 000 euroa. Tämä kustannus pitää sisällään hoitosopimukset, puuhuollon ja mahdolliset tiemaksut. Mikkelin kaupungin satamien ja vierassatamien ylläpito kuuluu asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelle. Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue ja asumisen ja toimintaympäristön palvelualue ehdottavat, että myös retkisatamien ylläpito siirtyy sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueelta (liikuntapalveluilta) asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelle (infra- ja viheraluepalveluille). Muutos yhtenäistää kaupungin ylläpitämien satamien ylläpidon. Muutos tulee voimaan 1.1.2022 alkaen.

Uimarannat

Mikkelissä on yhdeksän kaupungin liikuntapalveluiden ylläpidossa olevaa uimarantaa kantakaupungin alueella sekä 17 infra- ja viiherpalveluiden ylläpidossa olevia keskusta-alueen ulkopuolisia uimarantoja.

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue ja asumisen ja toimintaympäristön palvelualue ehdottavat, että 1.1.2022 alkaen kaupungin ylläpitämien yleisten uimarantojen ylläpito yhtenäistetään. Yhdeksän kantakaupungin rannan ylläpito siirtyy asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelle (asto), infra- ja viheraluepalveluille. Työ on jatkossa osana aston alueurakkaa. Urakan kustannus selviää kilpailutuksen yhteydessä. Liikuntapalvelut on tehnyt yhdeksän kantakaupungin uimarannan ylläpidon pääsääntöisesti omana työnä. Kevään ja syksyn hoitotoimet ovat vieneet neljältä liikuntapaikkojen hoitajalta noin neljä viikkoa. Kesä-elokuussa kaksi liikuntapaikkojen hoitajaa on kiertänyt kerran viikossa kaikki rannat tehden tarvittavat viikoittaiset toimenpiteet ja tarkastukset ja tämän lisäksi mahdolliset korjaukset ym. Kesä-heinäkuussa liikuntapaikkojen hoitajien työaika ei ole riittänyt päivittäisiin tarkastus- ja siistimiskierroksiin, vaan sen tekevät pääsääntöisesti kesätyöntekijät (kesän aikana 4 hlöä). Osa uimarantojen ylläpidosta on ostettu ostopalveluna (mm. käymälöiden tyhjennykset ja rantojen sukellukset). Vesinäytteiden oton tekee Mikkelin seudun ympäristöpalvelut.

Uimarantojen poistuttua liikuntapalveluiden ylläpidosta, pystyvät liikuntapaikkojen hoitajat (3 hlöä) ja liikuntapaikkamestari keskittymään ulkoilu- ja retkeilyreittien (noin 300 km) sekä niiden yhteydessä olevien taukopaikkojen ylläpitoon ja kehittämiseen. Ulkoilureitit vaatisivat mm. käyttöturvallisuuden takia niittoa, lanauksia, raivauksia, valolankojen oksien karsimista selkeästi useammin kuin mihin tällä hetkellä resurssit riittävät. Lisäaika mahdollistaa myös joidenkin palvelujen oston vähentämistä mm. puuhuollossa. Ulkoilu- ja retkeilyreittien käyttö on lisääntynyt, minkä myötä ylläpidon tarve sekä tarve monipuolisten reittien kehittämiselle on kasvanut. Hyvin hoidetut ja mielenkiintoiset reitit tuovat myös kävijöitä Mikkelin ulkopuolelta.

Retkeilyreitit

Liikuntapalvelut ylläpitää Säynätin, Sydänmaan ja Keronvuoren retkeilyreittejä. Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue ja asumisen ja toimintaympäristön palvelualue ehdottavat, että myös Irja Hannosen luontopolun ylläpito (3,8 km) Suomenniemellä siirtyy astolta/metsätoimelta liikuntapalveluille 1.1.2022 alkaen. Kaupungin ylläpitämät retkeilyreitit sijaitsevat kaupungin omistamilla mailla. Poikkeuksen tekee Kerovuoren retkeilypolku Haukivuorella, jonka varrella on myös kaupungin ylläpitämä Kerovuoren keittokatos ja retkisatama. Liikuntapalvelut on jatkossa kaupungin organisaatiossa se taho, joka kokoaa yhteen tiedon Mikkelin alueen retkeilyreiteistä sekä tekee yhteistyötä muiden alueella olevien retkeilyreittien ylläpitäjien kanssa kehittäen Mikkelin alueen reitistöä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että retkisatamien ja uimarantojen ylläpito siirtyy sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueelta (liikuntapalveluilta) asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelle (infra- ja viheraluepalveluille) 1.1.2022 alkaen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Irja Hannosen luontopolku siirtyy asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelta (metsätoimi) sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueelle (liikuntapalvelut) 1.1.2022 alkaen. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Satu Taavitsainen poistui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.01.

Tiedoksi

Kaupunkikehityslautakunta, kaupunkikehitysjohtaja, kaupunginpuutarhuri, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, sivistysjohtaja, liikuntapäällikkö