Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 471 Maatalouslomituksen yhdistyminen Parikkalan ja Rantasalmen kuntien kanssa

MliDno-2019-1414

Valmistelija

  • Kari Mikkonen, maaseutujohtaja, Kari.Mikkonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on toimittanut Mikkelin kaupungille 22.12.2020 Vuoden 2022 Lomituksen toimeksiantosopimuksen. Toimeksiantosopimus kattaa Nykyisen Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden alueen Mikkeli ja Savitaipale sekä Parikkalan ja Rantasalmen lomituspalvelualueet. Vuoden 2022 Lomituksen toimeksiantosopimus on allekirjoitettu 22.12.2020.

Toimeksiantosopimuksen mukaan Mikkelin kaupunki on vastuussa toimintansa lainmukaisuudesta ja siitä, että maatalousyrittäjien lomituspalvelut ja niihin liittyvät hallinto tehtävät on järjestetty asianmukaisesti, ammattitaitoisesti, palveluhenkisesti ja tasapuolisesti koko paikallisyksikön alueella. Kustannusten korvausmenettely on hallinto- ja lomituskustannusten osalta erilainen. Hallinnollisista toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset korvataan laskennallisesti riippuen lomituspäivien määrästä, kun taas varsinaisten lomitus kustannusten korvaamisen perusteena ovat ne todelliset ja laissa yksiköidyt kustannukset, jotka lomitustoiminnasta ovat paikallisyksikölle aiheutuneet. Hallintokulujen korvauksen suuruus määräytyy edellistä varainhoitovuotta edeltäneen vuoden aikana lomitettujen päivien perusteella. Valtioneuvosto vahvistaa vuosittain hallintokustannusten kokonaismäärän seuraavaa kalenterivuotta varten syyskuun loppuun mennessä.

Mikkelin kaupunki, Parikkalan ja Rantasalmen kunnat ovat valmistelleet lomituksen toiminta-alueiden yhdistymistä ja laatineet kuntien väliset siirtosopimukset sekä henkilöstönsiirtosopimukset. Parikkalan ja Rantasalmen kunnan lomituksen paikallisyksiköt yhdistetään sopimuksilla Mikkelin kaupungin hallinnoimaan Kaakkois-Suomen lomituspalvelut paikallisyksikköön. Liitteenä olevilla henkilöstön siirtosopimuksien tarkoituksena on sopia henkilöstön asemasta ja henkilöstöön liittyvistä järjestelyistä liikkeen luovutuksen yhteydessä. Lomituksen paikallisyksiköiden yhdistymisessä noudatetaan Maatalousyrittäjän eläkelaitoksen (Mela) laatimaa ohjetta 20.5.2021. Ohjeen mukaan liitoksen tekevien paikallisyksiköiden tulee laatia kuntien välinen sopimus, jolla sovitaan yhdistymiseen liittyvistä käytännön asioista. Oheiset kuntien väliset sopimukset ovat liitteinä.   

Mikkelin kaupungista tulee lomitusta hallinnoiva kunta 1.1.2022 alkaen. Parikkalan ja Rantasalmen kunnan palveluksessa oleva maatalouslomitushenkilöstö, 72 maatalouslomittajaa ja 7 lomituksen hallintohenkilöä siirtyvät Mikkelin kaupungin palvelukseen liikkeenluovutuksen yhteydessä ns. vanhoina työntekijöinä 1.1.2022 lukien. 

Uudessa lomituspalveluyksikössä on n.950 maatalouslomitukseen oikeutettua kotieläinyrittäjää, yksikkö tuottaa noin 35 000 lomituspäivää. Maatalouslomittajina tulevassa yksikössä työskentelee 150 kuukausipalkkaista maatalouslomittajaa, ja näiden lisäksi erimittaisissa palvelussuhteissa tuntipalkkaisia maatalouslomittajia. Hallintohenkilöstöä uudessa yksikössä on 13.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Mikkelin kaupungin Parikkalan ja Rantasalmen kuntien väliset sopimukset sekä henkilöstön siirtosopimukset.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Eero Aho poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.15 ja tilalle saapui varajäsen Juha Ropponen.

Tiedoksi

Parikkalan Kunta, Rantasalmen kunta, henkilöstöpalvelut