Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 464 Mikkelin kaupungin lausunto Etelä-Savon maakuntaohjelmaluonnoksesta vuosille 2022-2025

MliDno-2021-2432

Valmistelija

  • Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungilta on pyydetty lausuntoa luonnoksesta Etelä-Savon maakuntaohjelmaksi vuosille 2022-2025. Ohjelmaluonnos löytyy osoitteesta https://www.esavo.fi/resources/public/Kehittaminen/Maakuntaohjelma/maakuntaohjelma_2022_2025_luonnos08102021.pdf . Lausunto annetaan sähköisen lomakkeen kautta, jossa kohdittain kysytään ohjelmassa esitettyjen toimenpiteiden vastaavuutta Etelä-Savon lähivuosien kehittämistarpeisiin sekä lausujatahon omaa näkemystä osallistumisesta tavoitteiden toteuttamiseen tulevina vuosina.

Mikkelin kaupungin osalta voidaan yleisesti todeta, että ohjelmaluonnos on hyvin kirjoitettu ja sieltä löytyy kaupungin ja seudun keskeiset mahdollisuudet ja kehittämiskohteet. Ohjelman tavoitteita on runsaasti, mutta toisaalta ohjelma antaa jatkossa hyvän pohjan eri kehittämistarpeiden hankkeistamiselle. Mikkelin kaupunki kuitenkin esittää, että ohjelmaluonnokseen nostettaisiin esille ajankohtainen tarve ns. kakkosasumisen tilastoinnin käynnistämiseksi sekä lisäksi Etelä-Savon vapaa-ajanasumiseen kohdistuva kehittämistarve ja -potentiaali. Kyseessä on yksi monipaikkaisuuden ilmenemismuoto, johon on perusteltua kohdentaa erityistä huomiota sen merkittävyyden takia koko Etelä-Savon alueella.

Edellä mainitut asiat huomioiden Mikkelin kaupungin lausunnossa annetaan seuraaville kaikille tavoitteille ja painopisteille arvio 4 (liukuvalikko 1-5, jossa 1 = ei vastaa lainkaan ja 5 =vastaa erinomaisesti).

  • Vastaavatko edellä esitetyt toimenpiteet Etelä-Savon lähivuosien kehittämistarpeisiin asukkaiden ja ympäristön hyvinvoinnin näkökulmasta?
  • Vastaavatko edellä esitetyt toimenpiteet Etelä-Savon lähivuosien kehittämistarpeisiin tuloksellisen oman tekemisen ja yhteistyön näkökulmasta?
  • Vastaavatko edellä esitetyt toimenpiteet Etelä-Savon lähivuosien kehittämistarpeisiin uudistuvien elinkeinojen ja TKI-toiminnan näkökulmasta?
  • Vastaavatko edellä esitetyt toimenpiteet Etelä-Savon lähivuosien kehittämistarpeisiin hyvän fyysisen ja digitaalisen saavutettavuuden näkökulmasta?
     

Painopisteeseen ”Uudistuvat elinkeinot ja TKI-toiminta” liittyen sähköisen kysymyslomakkeen kohdan kuusi avoimeen kysymykseen ”Puuttuuko edellä esitetystä jokin keskeinen toimenpide” kirjataan seuraavasti: ”Vapaa-ajanasuminen ja sen kehittäminen voisi näkyä esim. kohdassa ”Saimaa kehitysalustana – yhdessä lisää businesta ja hyvinvointia”. Kyseisen kohderyhmän kehittämisellä on pitkät perinteet koko Etelä-Savossa ja on perusteltua, että yhtenä suurimmista monipaikka-asumisen ryhmistä se huomioidaan erikseen maakuntaohjelmassa.”

Painopisteeseen ”Hyvä fyysinen ja digitaalinen saavutettavuus” liittyen sähköisen kysymyslomakkeen kohdan kahdeksan avoimeen kysymykseen ”Puuttuuko edellä esitetystä jokin keskeinen toimenpide” kirjataan seuraavasti: ”Monipaikkaisuus on ajankohtainen, mutta myös aika uusi ilmiö, jonka tietopohja on vielä puutteellinen. Maakuntaohjelmassa tulisi olla esillä ns. kakkosasumisen tilastoinnin käynnistäminen ja siihen vaikuttaminen kansallisella tasolla.”

Sähköisen kysymyslomakkeen kohdassa 9 kysytään seuraavasti: ” Ovatko Etelä-Savon maakuntaohjelmassa 2022-2025 esitetyt tavoitteet ja toimenpiteet sen sisältöisiä, että sinä ja edustamasi taho voitte olla mukana niiden toteuttamisessa? Millä tavalla?”. Kohdan avoimeen kysymykseen kirjataan seuraavasti: ”Mikkelin kaupungin mielestä Etelä-Savon maakuntaohjelmassa 2022-2025 esitetyt tavoitteet ja toimenpiteet ovat sen sisältöisiä, että kaupunki voi osaltaan olla toteuttamassa ohjelmaa. Mikkelin kaupunki osallistuu aktiivisesti maakuntaohjelman toteuttamiseen liittyviin tilaisuuksiin, käy jatkuvaa vuoropuhelua maakuntaliiton kanssa, ottaa osaa kehittämishankkeiden suunnitteluun ja sitoutuu osaltaan hankkeiden kuntarahoitukseen. Lisäksi kaupunki huomioi maakuntaohjelman omassa strategiatyössään siten, että maakunnan ja kaupungin strategiat ovat samansuuntaisia ja toisiaan tukevia.”

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy esitetyn lausunnon Mikkelin kaupungin lausunnoksi Etelä-Savon maakuntaohjelmaluonnoksesta vuosille 2022-2025.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17.45.

Tiedoksi

Etelä-Savon maakuntaliitto