Kuvaus
Mikkelin seudun kuntakokeilussa henkilöstöresurssi on yhteensä 22.5 henkilötyövuotta. TE-toimistosta on siirtynyt 15 htv ja tämä resurssi kohdistuu koko kokeilun alueelle asiakasmäärien mukaisesti. Essoten kokeiluviroissa oleva henkilöstö (2,5 htv) kohdistuu Mikkelin kaupunkialueelle TYP-palveluohjauksena.
Kuntien osoittama työpanos asiakastyöhön ja asiakasmäärät kokonaisuutena ovat seuraavat:
- Hirvensalmi: 0,5 htv, 88 asiakasta, vertaluluku 176
- Juva: 1 htv, 180 asiakasta, vertaluluku 180
- Kangasniemi: 0,5 htv, 208 asiakasta, vertailuluku 416
- Mikkeli: 2 htv, 2693 asiakasta, vertailuluku 1347
- Mäntyharju: 1 htv, 204 asiakasta, vertailuku 204
- Pertunmaa: 0,5 htv, 66 asiakasta, vertailuluku 66
- Puumala: 0,25 htv, 48 asiakasta, vertailuku 192
Mikkelin kaupungin asiakasmäärää ja siitä aiheutuvaa asiakastyön painetta helpottaa alueella toimivat palvelut ja hanketyö. On kuitenkin ilmeistä, että kokeilulle asetetut tavoitteet eivät toteudu Mikkelissä parhaalla mahdollisella tavalla aliresursoinnin vuoksi.
Tilanteen korjaamiseksi esitetään, että Mikkelin työllisyyspalvelujen työpajakoordinattorin toimi muutetaan viraksi ja siitä kohdistetaan työpanosta kuntakokeilun nuorten asiakkaiden asiakkuuksien hoitamiseen 50%.
Tämän lisäksi esitetään, että kaupunki käyttää työllisyysmäärärahojaan työnsuunnittelijoiden (2) palkkaamiseen määräaikaisiin virkoihin kokeilun loppuun. Laki julkisista työvoima- ja yrityspalveluista mahdollistaa palkkaamaan työnsuunnittelijan ja tällä tarkoitetaan henkilöä, jonka valtion virasto tai laitos, kunta, yhdistys tai säätiö on palkannut työllisyysmäärärahoin suunnittelemaan ja järjestämään työttömille sopivia työ- ja koulutuspaikkoja sekä muita työllistymistä edistäviä toimenpiteitä. Työnsuunnittelijalle myönnettävä palkkatuki on maksimissaan 24kk. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kokeilun viimeiset kuukaudet (5) työnsuunnittelijat eivät saisi palkkatukea.
Jotta em. työnsuunnittelijat pystyvät työskentelemään täysipainoisesti kuntakokeilussa, tulee heidän olla virkasuhteessa. Tämä on edellytyksenä URA-asiakastietojärjestelmän käyttäjäoikeuksien saamisessa.
Edellä mainituilla esityksillä ei ole kustannuksia lisääviä vaikutuksia kaupungin talouteen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus päättää muuttaa työllisyyspalvelujen työpajakoordinaattorin toimen määräaikaiseksi viraksi työllisyyden kuntakokeilun päättymiseen saakka 31.12.2023.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää kahden määräaikaisen viran perustamisesta niin, että ne täytetään työnsuunnittelijanimikkeillä. Ehtona virkojen täyttämiselle on, että virantäyttö kohdistuu työttömiin, mikä on ehtona palkkatuen saamiselle.
Päätös
Hyväksyttiin.
Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.