Kaupunginhallitus, kokous 14.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 250 Kaupunginhallituksen lausunto ympäristöministeriölle rakennusperinnön suojelemisesta, Haukivuori-talo 

MliDno-2018-2283

Valmistelija

  • Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Haukivuoren Kotiseutuyhdistys ry on tehnyt esityksen Haukivuori-talon suojelusta Etelä-Savon ELY-keskukselle vuonna 2017. Kohde sijoittuu rakennuskaavassa vuodelta 1998 yleisten rakennusten korttelialueelle (Y) ja oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa vuodelta 2005 julkisten palvelujen ja hallinnon korttelialueelle (PY). Rakennukselle ei ole osoitettu suojelumerkintöjä.

ELY-keskus on 22.10.2018 pyytänyt kaupungin lausuntoa ja lausunnossaan 29.1.2019 kaupunki on viitannut tekeillä olevaan Haukivuoren keskustan yleissuunnitelmaan ja todennut, että paikkakunnalla on merkittäviä rakennuksia ja rakennusryhmiä, jotka määrittelevät alueen ominaispiirteitä. Haukivuoren kunnantalosta on todettu, että se symbolisoi Haukivuoren historiaa ja sen toimintaa itsenäisenä kuntana ja että rakennus vaatii tarkemman rakennushistoriallisen selvityksen.

Museovirasto on todennut lausunnossaan 29.5.2019 että Haukivuori-talo on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, uusiin käyttötarkoituksiin soveltuva rakennus, joka tulee suojella. Museovirasto mielestä sen suojelua on luontevinta käsitellä asemakaavoituksen keinoin.

ELY-keskus uusi lausuntopyyntönsä 17.7.2019 Museoviraston lausunnon jälkeen.

Uudessa lausunnossa 18.7.2019 kaupunki tuo esille Etelä-Savon maakuntaliiton kulttuuriperintötietokanta kuntoon -hanke ja viitataan siihen, että sen yhteydessä Haukivuori-talo arvuutettiin maakunnallisesti arvokkaaksi. Lopuksi kaupunki toteaa, että Keskustasuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2019 aikana ja sen jälkeen käynnistetään yksittäiset osayleiskaava ja asemakaavan muutokset edistämään keskustasuunnitelman toteutusta. Kaavamuutosten yhteydessä käsitellään kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden suojelumerkinnät ja määräykset.

ELY-keskus päätti 8.12.2020 olla määräämättä Haukivuori-taloa suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. Perusteluissaan ELY-keskus viittaa mm. siihen, että kohteella ei ole valtakunnallista merkitystä ja että suojelu tulee ratkaista maankäyttö- ja rakennuslain ohjaaman asemakaavoituksen keinoin.

Haukivuoren Kotiseutuyhdistys ry valitti ELY-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön. Ympäristöministeriö on valituksen takia pyytänyt 25.5.2021 Mikkelin kaupungilta lausuntoa koskien Haukivuori-talon suojelua. Kaupungin lausunto on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon ympäristöministeriölle / ympäristöministeriön diaarinumero VN/433/2021.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikan esittelijä täydensi lausuntoa siten, että rakennuksen tekninen kunto ja kustannukset tulee selvittää asemakaavaa valmisteltaessa.

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ympäristöministeriö

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.