Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 487 Paikallinen sopimus Etelä-Savon Jyty ry:n luottamusmiesten lukumäärästä, sijoituspaikoista ja ajankäytöstä

MliDno-2022-5806

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kunnallisen pääsopimuksen 13 §:n 1 mom. mukaan paikallisesti voidaan sopia poikettavaksi kulloinkin voimassa olevan valtakunnallisen virka-​ tai työehtosopimuksen määräyksistä,​ jos siihen on olemassa paikallisista erityisolosuhteista aiheutuva perusteltu syy ja ellei valtakunnallisessa virka-​ ja työehtosopimuksessa ole erikseen rajoitettu paikallista sopimismahdollisuutta. Paikallisten erityisolosuhteiden edellyttäessä luottamusmiesten lukumäärästä ja ajankäytöstä voidaan tehdä kunnallisen yleisen virka-​ ja työehtosopimuksen VII luvun 13 §:n,​ 3 §:n 2 mom. sekä 8 §:n mukainen paikallinen sopimus kunnan ja kunnallisten pääsopijajärjestöjen tai niiden rekisteröityjen alayhdistysten välillä.

HR päällikkö on neuvotellut  Etelä-​Savon Jyty ry:n pääluottamusmiehen kanssa luottamusmiesten ajankäytöstä sekä lukumääristä ja valmistellut liitteenä olevan sopimuksen luottamusmiesten lukumäärästä ja ajankäytöstä. KVTES:n VII luvun 8 §:n 5 mom. soveltamisohjeissa todetaan mm. että "kiinteää vapautusaikaa arvioitaessa otetaan huomioon edustettavien lukumäärän lisäksi pääluottamusmiehen vastuualueella sovellettavien virka-​ ja työehtosopimusten lukumäärä,​ kunnan tai muun yksikön koko ja niissä harjoitettavan toiminnan luonne ja laajuus,​ edustettavien ammattiryhmien lukumäärä,​ käytössä olevat palkkaus-​ ja työaikajärjestelmät ja palvelussuhdelajit,​ työpisteiden lukumäärä ja sijainti,​ seudullinen yhteistyö sekä luottamusmiehen työolosuhteet."  Pöytäkirjamerkinnän,​ joka on voimassa 1.5.2022-30.4.2025,​ mukaan,​ ”jollei paikallisesti toisin sovita,​ pääluottamusmiehelle (tai ellei sellaista ole,​ vastaavassa asemassa olevalle luottamusmiehelle) annettava kiinteä vapautus on vähintään keskimäärin työpäivä viikossa 105 hänen edustamaansa viranhaltijaa/työntekijää kohden”. Paikallisen sopimuksen laadinnassa ja neuvotteluissa on otettu huomioon määräaikainen pöytäkirjamerkintä ajankäytöstä.

Henkilöstöpalvelut esittää,​ että kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Etelä-​Savon Jyty ry:n ja Mikkelin kaupungin paikallisen sopimuksen luottamusmiesten lukumäärästä ja ajankäytöstä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan Etelä-​Savon Jytyn ja Mikkelin kaupungin välisen paikallisen sopimuksen luottamusmiesten lukumäärästä ajalle 1.1.2021-​ 31.12.2024 ja ajankäytöstä 1.3.2022-​31.12.2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut, Etelä-Savon Jyty ry/ Sirpa Pajunen, Marianne Tavast-Pasonen, Anja Kotilainen,  Maaseutu- ja lomituspalvelut/ Kari Mikkonen, Liisa Heino

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.