Valmistelija
Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi
Kuvaus
Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007) edellyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimista. Lain mukaan kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on tuottaa vaadittavat palvelut laadukkaasti siten, että tehtävässä on oikeanlainen osaaja oikealla paikalla oikeaa työtä tekemässä. Huolellinen henkilöstösuunnittelu on avain kestävään ja kustannustehokkaaseen toimintaan ja se toimii myös välineenä talousarvion laadinnassa.
Henkilöstösuunnittelun avulla huolehditaan palvelutuotannon edellyttämän henkilöstön määrästä ja rakenteesta, turvataan riittävä osaaminen, ennakoidaan henkilöstökustannuksia sekä määritellään keinoja, joilla henkilöstövoimavaroja kehitetään ja johdetaan. Henkilöstösuunnittelun ydintä ovat henkilöstön määrän, laadun ja kohdentumisen määrittely tulevaisuuden tarpeita varten. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmalla luodaan pohjaa myös henkilöstön kehittämiselle.
Mikkelin kaupungin henkilöstö- ja koulutussuunnittelu pohjautuu nykytilan lisäksi sekä keväällä 2022 laadittuun Patu-toimenpideohjelmaan että soveltuvin osin vuoden 2022 henkilöstösuunnitelman yhteydessä hyväksyttyyn tavoiteorganisaatioon.Vuoden 2023 henkilöstösuunnitelman painopisteenä on huomioida ja toteuttaa Patu-toimenpideohjelman ja hyvinvointialueen perustamisen vaikutukset henkilöstöön ja organisaatioon. Näiden vaikutukset ovat vuodelle 2023 yhteensä noin 220-230 henkilötyövuotta. Patu:ssa mainitussa organisaation kehittämisessä (Organisaatiouudistus, elinvoima- ja organisaatioselvitys) otettiin aikalisä, koska uusi kaupunginjohtaja halutaan mukaan organisaatiotyöhön. Tämän työn vaikutukset huomioidaan ensi vuonna laadittavassa henkilöstösuunnitelmassa ja tavoiteorganisaatiossa 2024:ssa. Lisäksi vuonna 2023 suunnitellaan muut palveluverkossa tapahtuvat muutokset, joiden vaikutukset organisaation ja henkilöstöön huomioidaan tuleville vuosille.
Vuoden 2023 osaamisen kehittämisen painopistealueet ovat työkyvyn johtaminen, esihenkilöosaaminen, organisaatiokulttuurin ja prosessien kehittäminen, digitalisaation tehokkaampi hyödyntäminen sekä työhyvinvointi ja työn tuottavauus.
Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2023-25 tarkkoine tavoitteineen ja toimenpiteineen on laadittu vain vuodelle 2023 ja alustavat näkymät seuraaville vuosille. On kuitenkin tarpeen uuden valtuustostrategian tukena laatia myös pidemmän aikavälin henkilöstösuunnitelma, joka tukee kaupungin tavoitetta säilyä elinvoimaisena kaupunkina, jonka talous on tasapainossa. Pidemmän tähtäimen suunnitelma on alustava ja vaatii toteutuakseen myös uudistetun palveluverkko- ja palvelutasopäätöksen. Vuodesta 2024 alkaen pidemmän ajan tavoitteena on noin 65 HTV-vähennys.
Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2023-25 (luonnos) jaetaan erikseen kokoukseen osallistujille ennen kokousta.
Päätösehdotus
Esittelijä
Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi
YT-neuvottelukunta käy keskustelun henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta (luonnos) ja antaa evästyksiä jatkotyöskentelyyn
Päätös
Merkittiin tiedoksi. Merkittiin, että henkilöstömäärät eivät ole lopullisia ja henkiöstömäärät suunnittelukaudelle vaatii tarkennuksia seuraavaan YT-neuvottelukunnan kokoukseen.
Keskustelun yhteydessä sivistysjohtaja esitti 12.10.2022 YT-neuvottelukunnan kokouksessa perusopetuksen henkilöstömäärän vuoden 2024 osalta. Laskenta pohjautuu oppilasennusteeseen. Henkilöstömäärä perusopetuksen osalta tarkistetaan erikseen sovitussa kokokusessa.
Merkitään, että henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaluonnos vuosille 2023-2025 lisätään pöytäkirjan liitteeksi.