Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 422 Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen lakkauttaminen

MliDno-2022-85

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto teki kokouksessaan 28.3.2022 periaatteellisen linjauksen Otavan ja Suomenniemen kirjaston lakkauttamisesta Palvelut ja tulevaisuus -ohjelman esityksen mukaisesti. Jokaisesta palvelurakenteeseen vaikuttavasta muutoksesta tehdään toimivaltaisen toimielimen erilliset hallinnolliset päätökset kuntalain ja Mikkelin kaupungin hallintosäännön edellyttämällä tavalla.

Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen lakkauttamisesta on kuntalaisille järjestetty virallinen kuulemistilaisuus 10.10.2022 Suomenniemen kirjastossa.

Suomenniemen kirjasto ja asiointipiste toimii kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on suojeltu rakennus. Palveluaukioloaikaa on kahtena päivänä viikossa yhteensä 10 tuntia viikossa. Omatoimitekniikka mahdollistaa tilojen ja kokoelmien käytön ma-su klo 9-20. Kirjastossa työskentelee 1 kirjastonhoitaja, jonka kanssa kuuleminen on järjestetty 13.10.2022. Henkilöstösäästöä ei kirjastonhoitajan osalta kirjaston lakkauttamisesta koidu – Patu-säästöinä kirjaston henkilöstöä vähennetään 2,5 htv. Säästö toteutuu eläköitymisten kautta ja riippumatta toimipisteiden lakkauttamisesta.  

Vuoden 2021 tilipäätöslukujen mukaan vuositasolla kokonaissäästö kirjastopalveluille olisi noin 47 400 €, koska henkilöstökuluista, noin 16 600 €, ei tule säästöä enää Patu-säästöjen (2,5 htv) lisäksi. Valtaosa kuluista on kaupungin sisäisiä kuluja: sisäiset kulut yhteensä noin 40 600 € - joista suurimpana sisäiset vuokrat, 34 400 €. Ulkoiset kulut olivat yhteensä noin 6 800 €, joista suurimpana menoeränä printtilehdet (sanoma- ja aikakauslehdet) noin 3 800 € ja ICT-kulut, noin 1 900 €.

Kaupungin sisäisten kustannuksien osalta summa olisi suurempi jatkossa, koska vuokrakulut nousevat – koko vuoden Suomenniemen kirjastotilan vuokra v. 2023-hinnoittelulla on noin 35 100 €  (TP 2021 vuokrat 34 400 €). Varsinaisesti kiinteistösäästö toteutuu, kun tiloihin saadaan toinen vuokralainen, tai tilat realisoidaan.

Vuoden 2023 osalta säästöjä tulisi vain 7 kuukauden osalta, koska kirjaston lakkauttamista ei ole mahdollista toteuttaa heti vuoden alusta.  Säästä 7 kuukauden toimintakuluista yhteensä n.  20 500 € sisäiset vuokrat +leasingvuokrat 140 €, palveluiden ostot 2 900 €, aineet, tarvikkeet ja tavarat säästö 5 800 € . Lakkauttamisesta syntyy kuluja, jotka vähentävät syntyvää säästöä v. 2023: arvio lakkauttamisen kustannuksista 4 000 € (siirtolava, kaluston ja jäljelle jäävän aineiston poistamiseen liittyvät kustannukset). Säästöarvio kirjastopalveluiden osalta TAE 2023 seitsemän kuukauden ajalta 25 340 €

Vaihtoehtoinen säästö

Kirjastopalvelut voi toteuttaa vaaditun euromääräisen Patu-säästön 50 000 € lakkauttamatta Otavan ja Suomenniemen kirjastoja. Suomenniemen kirjaston osalta vaihtoehtoinen malli tarkoittaa riisuttua palvelumallia, jossa on yksi palveluaukiolopäivä viikossa. Silloin myös asiointipistepalvelut olisivat käytettävissä. Palveluaukiolopäivä tarkoittaa, että kirjastossa on silloin töissä kirjastonhoitaja/kirjastovirkailija. Yksi työntekijäkäynti viikossa tarvitaan aineistokuljetusten vuoksi. Aineistokuljetukset ovat osa Lumme-kirjastojen kuljetuksia, jotka (kilpailutettuna palveluna) tuottaa Posti.

Suomenniemen aineistokuluista säästetään jättämällä pois lähes kaikki lehtihankinnat – säästö noin 2 900 €. (Kirja-aineiston hankintakulut eivät ole toimipistekohtaisia, vaan kirja-aineiston hankintakulut on keskitetty pääkirjastolle). Muu säästö otetaan kirjastopalveluiden eri menokohdilta höyläten niin, että vaadittu kokonaissäästö 50 000 € toteutuu ja kirjastopalveluitten talousarvio vuodelle 2023 on raamissa, jos Otavan ja Suomenniemen kirjastot säilytetään.

Kokouksen liitteenä ovat seuraavat asiakirjat:

  • Kooste sähköpostipalautteesta Suomenniemen kirjaston lakkauttamisesta
  • Raportti lomakevastauksista kirjastojen lakkauttamisesta
  • Suomenniemen kuulemistilaisuus tiivistelmä 10.10.2022
  • Vetoomus kirjaston säilyttämisen puolesta Suomenniemeläiset yhdistykset
  • Adressi Suomenniemen koulun ja kirjaston puolesta, adressin on allekirjoittanut 437 henkilöä

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää valtuuston linjaamana Patu-toimenpiteenä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Suomenniemen kirjasto ja asiointipiste lakkautetaan 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Tanja Hartonen esitti Mikko Haverisen ja Suvi Kähkönen-Valtolan kannattamana, että Suomenniemen kirjastoa ja asiointipistettä ei lakkauteta. Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen osalta otetaan vaihtoehdoksi riisuttu palvelumalli, jossa on yksi palveluaukiolopäivä viikossa. Palveluaukiolopäivä tarkoittaa, että kirjastossa on silloin töissä kirjastonhoitaja/kirjastovirkailija. Vaadittu kokonaissäästö 50 000 € toteutetaan ja kirjastopalveluitten talousarvio vuodelle 2023 on raamissa ja Suomenniemen kirjasto säilytetään Suomenniemen asiointipalvelun kanssa.

Lisäksi Enrique Tessieri esitti Jenni Tissarin kannattamana, ettei Suomenniemen kirjastoa eikä asiointipistettä lakkauteta, vaan toiminta säilytetään ennallaan.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi,​ että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta kaksi poikkeavaa kannatettua esitystä ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ensin äänestetään  Enrique Tessierin ja Tanja Hartosen esityksistä. Ne​ jotka kannattavat Enrique Tessierin esitystä äänestävät jaa ja ne,​ jotka kannattavat Tanja Hartosen esitystä äänestävät ei ja sen jälkeen voittanut esitys asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 jaa ääntä (Enrique Tessieri, Jenni Tissari ja Jukka Hynninen) ja 8 ei ääntä (Anu Kokkonen, Mikko Haverinen, Nina Jussi-Pekka, Sari Noponen, Suvi Kähkönen-Valtola, Tanja Hartonen, Veikko Elo ja Marko Huuhilo).

Puheenjohtaja totesi,​ että Tanja Hartosen esitys on voittanut ja se asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan siten, että ne jotka kannattavat pohjaesitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Tanja Hartosen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 jaa ääni (Marko Huuhilo) ja 10 ei ääntä (Enrique Tessieri, Jenni Tissari, Jukka Hynninen, Anu Kokkonen, Mikko Haverinen, Nina Jussi-Pekka, Sari Noponen, Suvi Kähkönen-Valtola, Tanja Hartonen, Veikko Elo).

Puheenjohtaja totesi,​ että Tanja Hartosen esitys on tullut hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan päätökseksi. 

Merkitään, että kirjastopäällikkö Sylvia Stavén selosti asiaa hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnalle ja kertoi muun muassa lakkauttamisen vaikutuksista eri asiakasryhmien kirjastonkäyttöön ja kokoelmaan. Liite Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen lakkauttamisen vaikutusten arvioinnista liitetään pöytäkirjaan.

Valmistelija

Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se lakkauttaa Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 1.11.2022 klo 9.00.

Merkitään, että pykälät 394-403 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se lakkauttaa Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen 1.6.2023 alkaen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 7.11.2022 klo 9.00.

Merkitään,​ että pykälät 406-​415 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Sylvia Stavén, kirjastopäällikkö, Sylvia.Staven@sivistys.mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se lakkauttaa Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen 1.6.2023 alkaen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Tanja Hartonen esitti Pekka Pöyryn, Petri Pekosen ja Raimo Heinäsen kannattamana, että Suomenniemen kirjaston ja asiointipisteen osalta otetaan vaihtoehdoksi riisuttu palvelumalli, jossa on yksi palveluaukiolopäivä viikossa. Palveluaukiolopäivä tarkoittaa, että kirjastossa on silloin töissä kirjastonhoitaja/kirjastovirkailija. Vaadittu kokonaissäästö 50 000 € toteutetaan ja kirjastopalveluitten talousarvio vuodelle 2023 on raamissa ja Suomenniemen kirjasto säilytetään Suomenniemen asiointipalvelun kanssa. 

Puheenjohtaja tiedusteli, että voidaanko äänestää samassa äänestyksessä myös § 419 osalta. Hyväksyttiin.

Äänestetään siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Tanja Hartosen muutosesitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 jaa ääntä (Eero Aho) ja 10 ei ääntä (Jouko Kervinen, Petri Pekonen, Raimo Heinänen, Heli Kauppinen, Jarno Strengell, Pirkko Valtola, Pekka Pöyry, Tanja Hartonen, Pirjo Siiskonen, Satu Taavitsainen).

Puheenjohtaja totesi, että Tanja Hartosen muutosesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.