Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 425 Kaupunginhallituksen lausunto tilapäiselle valiokunnalle kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston puheenjohtajiston luottamuksesta

MliDno-2022-4950

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tilapäinen valiokunta on 20.10.2022 kuullut kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston puheenjohtaja Pirjo Siiskosta ja kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 2. varapuheenjohtaja Raimo Heinästä. Kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsaiselle on myös varattu tilaisuus tulla kuulluksi, mutta hän on ilmoittanut, ettei käytä tätä oikeutta ja on toimittanut valiokunnalle oman kirjallisen selvityksen. Lisäksi valiokunta on kuullut kaupunginvaltuutettu Jarno Strengelliä. Raimo Heinänen ja Jarno Strengell ovat toimittaneet kuulemisen lisäksi omat kirjalliset selvitykset.

Kuntalain 35 §:n mukaisesti tilapäisen valiokunnan on hankittava sen valmisteltaviin kuuluvissa asioissa kunnanhallituksen lausunto. Lausuntoa pyydetään kaupunginhallitukselta 8.11.2022 klo 8.00 mennessä.

Tilapäiselle valiokunnalle on valmisteltu seuraava lausunto:

”Kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen on julkisella Facebook-kirjoituksella väittänyt kaupunginvaltuuston jäsen Jarno Strengellin syyllistyneen seksuaalirikokseen. Satu Taavitsaisen kirjoituksen johdosta poliisi on käynnistänyt omat tutkimukset, joissa se on todennut Satu Taavitsaisen väitteen paikkaansa pitämättömäksi.

Tilapäiselle valiokunnalle toimitetussa kirjallisessa selvityksessä Satu Taavitsainen on vedonnut sananvapauteen mm. seuraavasti: ”Sananvapaus on yksi demokraattisen yhteiskunnan keskeisimmistä arvoista. Sananvapaus suojelee kaikenlaisia, myös luonteeltaan kriittisiä ja häiritseviä ilmaisuja. Poliittiset mielipiteet lähtökohtaisesti kuuluvat perustuslaissa turvatun sananvapauden ydinalueelle. Sananvapauteen sisältyy muun ohella oikeus ilmaista ja julkistaa tietoja kenenkään estämättä.”

Sananvapaudesta on säädetty perustuslain 12 §:ssä lähes saman sisältöisesti kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan mukaan sananvapauden käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, joten sananvapautta voidaan rajoittaa. Sananvapauden käyttämiseen sallitaan sellaisia rajoituksia, jotka ovat välttämättömiä muun muassa muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi.

Kuntalain 34 §:n mukaan valtuusto voi erottaa valtuuston valitseman puheenjohtajiston, jos he tai jotkut heistä ei nauti valtuuston luottamusta. Lain esitöiden mukaan erottaminen voi perustua poliittiseen harkintaan, minkä vuoksi laissa ei ole säädetty erottamisperusteista. Tarkoituksenmukaisuus periaate kuitenkin rajoittaa valtuuston harkintavaltaa, eikä erottaminen saa perustua mielivaltaan.

Kuntalain 69 §:n 2 momentin mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Selvää on, että luottamustehtävän poliittinen luonne merkitsee, että henkilöt suhtautuvat asioihin ja niiden hoitamiseen eri tavalla. Tämän vuoksi on ymmärrettävää, että ko. käyttäytymissäännös on ymmärrettävä toimintaohjeena, joka korostaa toiminnan moraalisia ja eettisiä arvoja.

Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsaisen Facebook-kirjoitus, joka on poliisin tutkimusten perusteella todettu paikkaansa pitämättömäksi, aiheuttanut erityistä ja pitkäaikaista haittaa toiselle kaupunginvaltuutetulle. Satu Taavitsaisen kirjoitus ei ole myöskään kaupungin arvojen mukaista ja sillä on ollut kaupungin mainekuvaan kielteinen vaikutus.

Kaupunginhallitus toteaa, että kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. puheenjohtaja Satu Taavitsainen on toimimalla vastoin kuntalain 69 §:n mukaista käyttäytymissäännöstä synnyttänyt selvän luottamuspulan kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston puheenjohtajiston tehtävässä toimimiselle. Asiassa on myös huomioitava, että puheenjohtajan tehtävään liittyy myös vastuu edustamansa instituution toiminnasta ja maineesta.

Kaupunginhallitus vielä erikseen toteaa, että sen käsityksen mukaan Satu Taavitsainen on ylittänyt sananvapauden rajat eikä puheenjohtajiston mahdollisessa erottamisessa ole kyse Satu Taavitsaisen kirjelmässä väitetystä harkintavallan väärinkäyttämisestä.”

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa yllä olevan lausunnon vastauksena tilapäisen valiokunnan tekemään lausuntopyyntöön.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti:

”Satu Taavitsaisen kirjoituksen johdosta poliisi on käynnistänyt omat tutkimukset, joissa se on todennut Satu Taavitsaisen väitteen paikkaansa pitämättömäksi.”

muutetaan muotoon

”Satu Taavitsaisen kirjoituksen johdosta poliisi on käynnistänyt omat tutkimukset, joiden mukaan poliisilla ei ole ollut syytä aloittaa esitutkintaa Strengelliin kohdistuneiden väitteiden osalta.”

ja

”Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsaisen Facebook-kirjoitus, joka on poliisin tutkimusten perusteella todettu paikkaansa pitämättömäksi, aiheuttanut erityistä ja pitkäaikaista haittaa toiselle kaupunginvaltuutetulle.”

muutetaan muotoon

”Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan kaupunginhallituksen ja konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsaisen Facebook-kirjoitus on aiheuttanut erityistä ja pitkäaikaista haittaa toiselle kaupunginvaltuutetulle.”

Esittelijän muutettu päätösehdotus hyväksyttiin. 

Merkitään, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Raimo Heinänen ja Jarno Strengell ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin. Pirjo Siiskosen tilalle kokoukseen saapui varajäsen Kirsi Olkkonen ja Jarno Strengellin tilalle varajäsen Petri Tikkanen tämän pykälän käsittelyn ajaksi. 

Merkitään, että kaupunginhallitus valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi Kirsi Olkkosen tämän pykälän käsittelyn ajaksi. 

Merkitään tiedoksi ja liitetään pöytäkirjaan oheismateriaaliksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskosen erikseen toimittama kirjallinen selvitys. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.