Kaupunginvaltuusto, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Valtuustoaloite: Hallintosäännön muuttaminen opiskelijoiden matkakulujen osalta (lisäpykälä)

MliDno-2020-2442

Kuvaus

Valtuutettu Laura Hämäläinen ym. esittivät 7.12.2020 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Kaupungilla julkisena organisaationa on merkittävä rooli, kuinka se kannustaa nuoria osallistumaan päätöksentekoon ja mahdollistaa toimimisen luottamushenkilönä kotikaupungissa opiskeluiden aikana. 

Mikkelin kaupungin palkkiosääntöä on muutettava siten, että luottamustehtävästä johtuvat matkakustannukset korvataan halvimman julkisen liikenteen kustannusten mukaisena opiskelijoille. Näin mahdollistamme, että toiselle paikkakunnalle väliaikaisesti opiskelemaan muuttaneita nuoria tuetaan osallistumaan kunnalliseen päätöksentekoon myös opiskeluiden aikana, ja sitoutumaan kotikaupunkiin. Mikkelin kaupunginvaltuustossa on vain yksi alle 30-vuotias valtuutettu. Tulevaisuusorientoitunut kaupunki tarvitsee kaikkien asukkaidensa ääntä. Kuntaliiton lakimiehet eivät myöskään löytäneet esteitä positiiviselle erityiskohtelulle matkakorvausten osalta.

Kaupungin kuluja aloite ei lisää. Esimerkiksi julkisen liikenteen matkalippu Jyväskylästä Mikkeliin opiskelijalle on edullisempi kuin monet valtuutetuille maksettavat matkakulut kilometrikorvauksen mukaan. 

Hyväksyessään tämän valtuustaloitteen valtuusto vaatii muuttamaan palkkiosääntöä siten, että päätoiminen tutkinto-opiskelija, joka asuu opiskelun takia toisella paikkakunnalla ja toimii kotikunnan luottamushenkilönä saa kokousmatkakulunsa toteutuneiden kustannusten mukaisena tositteita vastaan. Perusteena matkakuluille vaaditaan selvitystä opiskelujen päätoimisuudesta ja tutkintoperusteisuudesta. 

7.12.2020 Mikkelissä 

Laura Hämäläinen

Muut allekirjoittaneet:
Taina Harmoinen, Liisa Pulliainen, Markku Kakriainen,
Outi Kauria, Seija Kuikka, Petri Pekonen,
Kirsi Olkkonen, Harri Kivinen, Mikko Siitonen,
Heli Kauppinen, Paavo Puhakka, Jenni Tissari,
Toni Maczulskij, Soile Kuitunen, Marita Hokkanen,
Heikki Nykänen, Pertti Ruotsalainen, Marja Kauppi,
Jatta Juhola"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.