Kaupunginvaltuusto, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Ristiinan kirkonkylän seudun yleiskaavoitus

MliDno-2015-61

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Mustonen, asemakaava-arkkitehti, Tuija.Mustonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelu lähettää otsikossa mainitun 15. päivänä joulukuuta 2015 päivätyn osayleiskaavan muutosehdotuksen teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Ramboll Finland Oy.

Kaupunginhallitus asetti kaavan muutosluonnoksen julkisesti nähtäville kokouksessaan 15.12.2014. Kaavaluonnos oli nähtävillä 21.1. – 20.2.2015. Kaavan nähtävillä olon aikana järjestettiin kaksi yleisötilaisuutta sekä kaupunkisuunnittelun vastaanotto Ristiinassa. Kaavavastaanotolla jätettiin huomautuksia 55 kappaletta ja nähtävillä olon aikana saapui 28 huomautusta. Huomautuksista osa annettiin kahteen kertaan, joten vastineet on annettu 66 huomautukseen. Lausuntoja annettiin 11 kappaletta.

Huomautuksissa otettiin pääosin kantaa kiinteistönomistajien omia kiinteistöjä koskeviin merkintöihin. Kirkonkylän alueella huomautukset liittyivät pääosin virkistysalueisiin. Kyläalueilla huomautusten perusteella tehtiin ranta-alueen mitoitus myös voimassa olevan Löytö-Vitsiälä-Heimari osayleiskaavan alueelle. Mitoitus on tehty samoin periaattein kuin kaava-alueen eteläosa ja sen perusteella kaavaehdotukseen on lisätty 10 uutta rantarakennuspaikkaa. Lisäksi merkintöjä tarkistettiin huomautusten perusteella. Kirkonkylän alueelle suunniteltiin yhdessä liikuntatoimen kanssa ulkoilureitti Linnaniemestä Kitereen ranta-alueelle.

Lausunnoissaan Museovirasto ja Maakuntaliitto kiinnittivät huomiota muinaismuistojen ja vedenalaisten hylkyjen merkintöihin. Muinaismuistomerkinnät täydennettiin tiedossa olevan aineiston mukaisiksi ja kaavakarttoihin lisättiin aluemerkintä mahdollisten hylkyjen huomioimisesta jatkosuunnittelussa ja toimenpiteissä alueella. Mikkelin seudun ympäristöpalvelut sekä Vitsiälän kyläseura viittasivat tehtyyn vesi- ja viemäriverkoston suunnitelmaan. Suunnitelmatietoja on lisätty kaavaselostukseen.

Pohjois-Savon ELY –keskuksen lausunnon perusteella on täydennetty tiesuunnitelmien aineistoa kaavakartalle (mm. melualueet, alikulkuja jne). Etelä-Savon ELY –keskuksen lausunnon perusteella on erityisesti strategisen kaavan merkintöjä tarkennettu suunnittelumääräyksin ja selostukseen täydennetty väestötietoja yms. Samoin ranta-alueella rakennuspaikat on osoitettu niiden todellisen käyttötarkoituksen mukaisesti (eli pääosin loma-asumiseen) ja uudet rakennuspaikat osoitetaan loma-asumiseen rantaosayleiskaavoituksen perusteiden mukaisesti. Kulttuuriympäristömerkinnät on tarkistettu vastaamaan alueelle laadittua selvitystä.

Suur-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen lausunnon perustella kaavaselostusta korjattiin ja täydennettiin. Samoin he viittasivat strategisen yleiskaavan kaavamerkintöihin, joita tarkennettiin.

Kaavatyön aikana päätettiin jatkaa kantakaupungin yleiskaavaan merkittävää Saimaan rantareittiä Ristiinaan saakka. Reitti on merkitty kaavakarttaan ohjeellisena ja sen sijainti tarkentuu jatkosuunnittelussa.

Osayleiskaavankaavan muutosehdotus selostuksineen jaetaan lautakunnan jäsenille oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se alustavasti hyväksyy osayleiskaavan muutosehdotuksen Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) Etelä-Savon ympäristökeskuksen 22.5.1995 vahvistaman Kirkonkylä-Pellosniemi osayleiskaavan sekä Ristiinan kunnanvaltuuston 19.6.2000 hyväksymän ja Kuopion hallinto-oikeuden päätöksen 29.10.2002 nro 552/3 mukaiseksi korjatun Löytö-Vitsiälä-Heimari osayleiskaavan alueille / Ristiinan Kirkonkylän seudun osayleiskaava, asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot Etelä-Savon ELY-keskukselta , Etelä-Savon maakuntaliitolta, Museovirastolta, Savonlinnan maakuntamuseolta, pelastustoimelta, Mikkelin Seudun Ympäristöpalveluilta, rakennusvalvonnalta, yhdyskuntatekniikka ja ympäristö-yksiköltä sekä lähettää sen tiedoksi mahdollista mielipiteiden ilmaisemista varten seuraaville: Suur-Savon Sähkö Oy, Etelä-Savon Energia Oy, teleoperaattorit,  Ristiina seura ry, Vitsiälän kyläseura ry, Ristiinan aluejohtokunta, Mikkeli-Seura ry, Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy ja Suur-Savon luonnonsuojeluyhdistys.

Päätös

Pekka Heikkilä esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Raimo Heinänen ja Marita Hokkanen kannattivat Heikkilän esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana oli tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava esitys, jota oli kannatettu, joten asiasta oli äänestettävä. Esittelijän päätösehdotusta kannattavat äänestävät jaa ja Pekka Heikkilän vastaesitystä kannattavat ei.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 jaa-ääntä (Nina Rasola, Paavo Puhakka, Pia Puntanen, Marja Kauppi, Tero Puikkonen, Seppo Liukkonen, Jukka Siiriäinen) ja 6 ei-ääntä (Marita Hokkanen, Pekka Heikkilä, Raimo Heinänen, Jaana B. Strandman, Leena Paasonen, Raimo Ruotsalainen).

Puheenjohtaja totesi esittelijän esityksen tulleen hyväksytyksi.

Valmistelija

Tuija Mustonen, asemakaava-arkkitehti, Tuija.Mustonen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti osayleiskaavan muutosehdotuksen Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) Etelä-Savon ympäristökeskuksen 22.5.1995 vahvistaman Kirkonkylä-
Pellosniemi osayleiskaavan sekä Ristiinan kunnanvaltuuston 19.6.2000 hyväksymän ja Kuopion hallinto-oikeuden päätöksen 29.10.2002 nro 552/3 mukaiseksi korjatun Löytö-Vitsiälä-Heimari osayleiskaavan alueille / Ristiinan Kirkonkylän seudun osayleiskaava, asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot Etelä-Savon ELY-keskukselta , Etelä-Savon maakuntaliitolta, Museovirastolta, Savonlinnan maakuntamuseolta, pelastustoimelta, Mikkelin Seudun Ympäristöpalveluilta, rakennusvalvonnalta, yhdyskuntatekniikka ja ympäristö-yksiköltä sekä lähettää sen tiedoksi mahdollista mielipiteiden ilmaisemista varten seuraaville: Suur-Savon Sähkö Oy, Etelä-Savon Energia Oy, teleoperaattorit, Ristiina seura ry, Vitsiälän kyläseura ry, Ristiinan aluejohtokunta, Mikkeli-Seura ry, Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy ja Suur-Savon luonnonsuojeluyhdistys.

Päätös

Keskustelun aikana esittelijä täydensi esitystään siten, että Ristiinan kirkonkylän seudun yleiskaavan saatua lainvoiman, kaupunki käynnistää Ristiinan keskusta-alueen virkistys- ja viherkäyttöselvityksen, jossa osoitetaan asemakaavatasolla mm. virkistysalueet ja siihen liittyvät verkostot sekä kevyen liikenteen reitit. Selvityksen pohjalta kaupunki asemakaavoittaa tarvittavat alueet Ristiinan strategisen yleiskaavan alueella.

Lisäksi esittelijä täydensi esitystä siten, että yleiskaavoituksen selostuksen liitteen 8 otsikko muutetaan muotoon "Ristiinan kirkonkylänseudun yleiskaava; Ajantasa-asemakaavan mahdollistama ulkoilureittisuunnitelma"

Puheenjohtaja tiedusteli, että voidaanko esittelijän täydennetty esitys hyväksyä yksimielisesti. Kukaan ei vastustanut, joten esittelijän täydennetty esitys hyväksyttiin.

Merkitään, että kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Valmistelija

Tuija Mustonen, asemakaava-arkkitehti, Tuija.Mustonen@mikkeli.fi
Olli Lahti, Olli.Lahti@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginhallitus pyytää lausuntoanne otsikossa mainitusta kaavamuutosehdotuksesta 7.3.2016 mennessä. Kaupunginhallitus hyväksyi kaavan alustavasti 18.1.2016 § 16. Kaavaehdotus selostuksineen löytyy kaupungin nettisivuilta www.mikkeli.fi  -> Päätöksenteko-> Kaupunginhallitus -> Esityslistat ja pöytäkirjat, 18.1.2016 kokous § 16 tai oheisesta linkistä http://mikkeli.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Kaupunginhallitus/Kokous_1812016/Ristiinan_kirkonkylan_seudun_yleiskaavoi(1056)

Kaavamuutoksen keskeisenä tavoitteena on kehittää Ristiinan kirkonkylän seutua Mikkelin alueellisen kaupunkikeskuksen eteläpuolisena alueena ja jos mahdollista vähentää näiden alueiden välimatkaa tehostamalla maankäyttöä. Kaava on laadittu oikeusvaikutteisena yleiskaavana siten, että alue on jaettu kahteen erilliseen karttalehteen: Kirkonkylän strateginen yleiskaava ja Kyläalueiden yleiskaava.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Viitikka, jari.viitikka@pp.inet.fi

Valmistelutyöryhmä esittää, että aluejohtokunnalla ei ole huomautettavaa Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan muutosehdotuksesta  

Päätös

Keskustelun kuluessa Erkki Rantalainen esitti päätösehdotukseen tehtäväksi seuraavia muutoksia, Jukka Kuusela kannatti ehdotusta:

1. Kaavaselostuksen kohdasta 1.13 poistettava lause "Latureittiä ylläpidetään mm. Ristiinan keskustassa Linnaniemen eteläkärjestä keskustan viheraluetta pitkin asemakaavoitetun alueen pohjoisosaan koulukeskuksen alueelle koukaten lähelle Kitere-järveä".

2. Muurikin rantapuisto on merkittävä virkistysalueeksi kaavakarttaan.

3. Muurikin rannan kautta kulkeva ulkoilureitti on merkittävä kaavakarttaan.

4. Liitteessä 8 kuvattu Mikkelin keskustaajamasta lähtevä Saimaan rantareitti tulee ohjata Huumonmäen pohjoispuolelta Kitereen virkistysalueelle ja yhdistää siellä ulkoilureittiin.

Koska oli tehty valmistelutyöryhmän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi kädennosto äänestyksen. Suoritetussa äänestyksessä valmistelutyöryhmän ehdotusta kannatti 7 jäsentä ja Erkki Rantalaisen ehdotusta 4 jäsentä.

Puheenjohtaja totesi aluejohtokunnan päätökseksi tulleen valmistelutyöryhmän ehdotus.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 23. päivänä marraskuuta 2020 päivätyn osayleiskaavan muutoksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Osayleiskaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 4.2. - 7.3.2016. Ehdotuksesta saatiin 11 lausuntoa ja 30 muistutusta.

Etelä-Savon ELY-keskus toi esille lausunnossaan Löydön ja Vitsiälän kyläkeskusalueiden rakentamisen tiheyden, joka vastaa asemakaavalla saavutettavaa määrää ja edellyttää asemakaavoitusta tai vaihtoehtoisesti rakentamisen määrän vähentämistä yleiskaavatasolle.

Kaupunki on todennut, että alueet on asemakaavoitettava, mikäli ohjaustarve sitä edellyttää. Tiiveimmät alueet kuuluvat viemäröinnin ja vesijohdon osuuskuntien toiminta-alueeseen ja uudet kiinteistöt tulee liittää näihin verkkoihin. Asiasta ei tarvitse erikseen enää kaavalla määrätä. Liikenteellisesti jokaiselle uudelle rakennuspaikalle on mahdollista järjestää kulkuyhteys. Kaupunki katsoo, että MRL:n 44 §:n vaatimukset täyttyvät, koska yleiskaava ohjaa riittävästi rakentamista ja maankäytön ohjaustarve ei edellytä tarkempaa kaavoitusta.

Etelä-Savon ELY-keskus lausui, että poikkileikkausvuoden valinnassa tulisi ensisijaisesti tutkia alueiden kiinteistönmuodostuksen ja rakentamisen historiaa, jolloin tasapuolisten rakentamismahdollisuuksien toteuttaminen eri emätilojen kesken olisi perusteltavissa toisin kuin käyttämällä nyt valittua kuntaliitokseen liittyvää ajankohtaa vuotta 2013.

Kaupunki tuo vastineessaan esille, että rantarakentamisessa kiinteistöjen poikkileikkausajankohta emätilaselvityksessä on 1.1.1969 ja sisämaan rakennusoikeuden osalta vuosi 2013. Lisäksi tuodaan esille väitöskirja, jossa on vertailtu eri poikkileikkausvuoden vaikutusta rantarakentamiseen ja sisämaan rakennusoikeuksiin sekä maanomistajien tasavertaiseen kohteluun. Ristiinan alueelle ei ole olemassa selvää leikkausajankohtaa, jota voitaisiin pitää ajankohtana, jonka jälkeen rakennuspaikkoja on ryhdytty erityisesti muodostamaan. Tämän takia on päädytty kuntaliitoksen mukaiseen ajankohtaan.

Etelä-Savon ELY-keskus toteaa, että kaavassa tulee selvittää arkeologinen kulttuuriperintö

Museovirasto on selvittänyt kaupungin pyynnöstä aluetta, ja vuonna 2019 valmistunut selvitys on liitetty selostuksen liitteisiin ja kaava-asiakirjoja on päivitetty.

Etelä-Savon ELY-keskuksen on tuonut joukon muita päivitystarpeita kaavaan ja lausunnon takia kaavakarttaa ja määräyksiä sekä muita kaava-asiakirjoja on päivitetty.

Pohjois-Savon ELY-keskus tuo esille, että Löytö-Vitsiälä oikaisuvaraus tulee muuttaa ohjeelliseksi linjavaraukseksi ja muita päivitystarpeita kaava-aineistoon. Lausunnon takia kaavakarttaa ja määräyksiä sekä muita kaava-asiakirjoja on päivitetty.

Savonlinnan maakuntamuseo tuo esille arkeologisen kulttuuriperinnön selvitystarpeet ja toteaa, että uusien rakennuspaikkojen osoittaminen Kuoresalmen ja Nimelän alueille voi vaarantaa näiden esihistoriallisten asuinpaikkakohteiden arvot.

Kaupunki toteaa, että arkeologinen kulttuuriperintö on selvitetty ja Kuoresalmen ja Niemelän rakennuspaikat ovat toteutettavissa arvoja vaarantamatta. Lausunnossa on tuotu esille muita päivitystarpeita kaava-aineistoon ja lausunnon pohjalta kaavamääräyksiä ja merkintöjä on päivitetty.

Museoviraston lausunnon pohjalta vedenalaisten muinaismuistojen selvitysalueen (smv) kaavamääräystä on päivitetty kaavaselostusta tarkennettu.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut tuovat esille vesihuollon järjestämisen puutteet ja pyydetään vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen määräämiselle tavoiteaikataulu.

Lausunnon johdosta kaavamääräyksiä ja kaavaselostusta on päivitetty. Aikataulutus on tarkoituksenmukaisempaa määrittää muilla tavoin kuin yleiskaavalla koska toiminta-alueen määräämisen tavoitteellinen aikataulu on sidoksissa uudisrakentamisen toteutumisen aikatauluun sekä yksityisten maanomistajien kysynnän ja tarjonnan tilanteeseen.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut huomauttaa, että Vitsiälässä liito-oravan elinalueelle on merkitty uusia rakennuspaikkoja. Lausunnon johdosta liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja sekä kulkuyhteyksiä koskevaa (luo-2) kaavamääräystä on päivitetty.

Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaa ry tuo esille maankäyttö- ja rakennuslain MRL 128 § mukaisen maisematyöluvan ja sen aiheuttamat kustannukset maanomistajille. Metsänhoitoyhdistys toteaa, että se ei ole yleiskaavan kohtuullisuusperiaateen mukaista.

Kaupunki toteaa, että MRL 128 §:ään tulleen muutoksen myötä maa- ja metsätalousalueelle ei voi yleiskaavassa antaa määräystä, jolla velvoitetaan puiden kaatamiseen maisematyölupaa ja kaavamääräyksestä poistetaan tämä velvoite maa- ja metsätalousalueiden osalta.

Ehdotusvaiheen lausunnot ja vastineet niihin ovat luettavissa kaavaselostuksen liitteessä 14. Liitteessä 15 ovat ehdotusvaiheen muistutukset ja vastineet.

Ehdotusvaiheen palautteen perusteella merkittävimmät muutokset kaavassa ovat:

Kyläalueiden yleiskaava

1. Ylimmäinen vesistön tuntumaan on osoitettu pohjavesialueen vyöhykejaon mukainen alue, jolla

edellytetään toimenpidelupaa energiakaivon rakentamiselle

2. mav -alueen rajausta on tarkennettu olemassa olevan mukaiseen paikkaan

3. Löydönlammen ranta-alueelle tilalle 491-564-10-1 osoitetaan uusi AP -rakennuspaikka rantaan.

Tämä perustuu siihen, että Löytö-Vitsiälä-Heimari osayleiskaavassa on hallinto-oikeuden päätöksen

29.10.2002 mukaan tilalle jätetty osoittamatta rakennuspaikka, koska maanomistajat eivät

tuolloin päässeet yhteisymmärrykseen sijoittamisesta (diaarinro: 01324/00/3050). Samalla melualueen määräystä on tarkennettu

4. Joitakin rakennuspaikkojen rajauksia on laajennettu takamaastoon

5. Lisätty kaksi saa-kohdetta

6. Ylimmäinen vesistön eteläpuolella olevaa uutta asuinrakennuspaikkaa on siirretty noin 100 m

kaakkoon

7. Juurilahteen ranta-alueen ulkopuolelle on osoitettu uusi asuinrakennuspaikka mitoitusperiaatteiden

mukaisesti.

8. luo-2 -alueen määräykseen on lisätty: ”Alueelle sijoittuvien uusien rakennuspaikkojen luvituksen

yhteydessä tulee selvittää alueen arvojen kohdentuminen ja toteuttaa rakentaminen siten, että

alueen erityiset arvot eivät merkittävästi heikkene.”

9. Muita teknisluonteisia tarkistuksia johtuen mm. olemassa olevasta vesihuolto, lupa/

rakentamistilanteesta sekä lainsäädäntöön tulleista muutoksista

Strateginen yleiskaava

10. Osa keskusta laajenemisalueista on muutettu reservimerkinnöiksi, A/res

11. P, T ja TP alueiden määräyksiä on tarkennettu

12. luo-2 -alueen määräystä tarkennettu samalla tavoin kuin kyläalueiden määräystä

Lisäksi arkeologisten inventointien perusteella on tehty tarkennuksia kaavoihin.

Muutokset ovat luonteeltaan vähäisiä eivätkä näin ollen edellytä kaavan asettamista ehdotuksena uudelleen nähtäville. Muutosten 3, 6 ja 7 osalta maanomistajia ja tarvittaessa naapureita on kuultu erikseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) Etelä-Savon ympäristökeskuksen 22.5.1995 vahvistaman Kirkonkylä-Pellosniemi osayleiskaavan sekä Ristiinan kunnanvaltuuston 19.6.2000 hyväksymän ja Kuopion hallinto-oikeuden päätöksen 29.10.2002 nro 552/3 mukaiseksi korjatun Löytö-Vitsiälä-Heimari osayleiskaavan alueille / Ristiinan Kirkonkylän seudun osayleiskaavan.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Minna Pöntinen esitti Jukka Pöyryn kannattamana asian palauttamista uuteen valmisteluun ja kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmsiteltavaksi ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Minna Pöntisen esitystä äänestävät Ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 jaa ääntä (Kirsi Olkkonen, Soile Kuitunen, Petri Pekonen, Armi Salo-Oksa, Pekka Pöyry, Mali Soininen, Arto Seppälä, Jarno Strengell, Jyrki Koivikko) ja 2 Ei ääntä (Minna Pöntinen, Jukka Pöyry).

Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Merkitään, että Jukka Pöyry jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uuteen valmisteluun teknisten korjausten tekemiseksi ja asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi maanantaina 30.11.2020.

Merkitään, että kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) Etelä-​Savon ympäristökeskuksen 22.5.1995 vahvistaman Kirkonkylä-​Pellosniemi osayleiskaavan sekä Ristiinan kunnanvaltuuston 19.6.2000 hyväksymän ja Kuopion hallinto-​oikeuden päätöksen 29.10.2002 nro 552/3 mukaiseksi korjatun Löytö-​Vitsiälä-​Heimari osayleiskaavan alueille / Ristiinan Kirkonkylän seudun osayleiskaavan.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kapunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy Mikkelin kaupungin 60. kaupunginosan (Ristiina) Etelä-​Savon ympäristökeskuksen 22.5.1995 vahvistaman Kirkonkylä-​Pellosniemi osayleiskaavan sekä Ristiinan kunnanvaltuuston 19.6.2000 hyväksymän ja Kuopion hallinto-​oikeuden päätöksen 29.10.2002 nro 552/3 mukaiseksi korjatun Löytö-​Vitsiälä-​Heimari osayleiskaavan alueille / Ristiinan Kirkonkylän seudun osayleiskaavan.

Päätös

Asiassa käydyn keskustelun aikana valtuutettu Jaakko Väänänen esitti, että rakennusoikeus nostetaan 10 % rakennuspaikan  pinta-alasta. Perusteluina Väänänen esitti seuraavaa:

”Mikkelin väkiluku vähenee noin 300 asukkaalla vuodessa ja verotulomenetys muuttoliikkeestä johtuen on miljoona luokkaa vuodessa.
Kaupungin taseessa on yli 40 milj.€ alijäämää.
Verotuksella ei enää voida taloutta korjata prosentteja nostamalla.
Meidän on saatava muuttoliike pysähtymään ja houkutella asukkaita lisää hehän tuovat myös verotuloja lisää.
Kaupungin johtaja puhuu tuhansien työpaikkojen lisäyksestä talouden oikaisemiseksi.
Kaupungin kurjistunut tilanne on oikaistava, se vaatii rohkeita ja määrätietoisia tekoja.
Yksi keino on hyödyntää Saimaan ja muiden vesistöjen vetovoimaisuutta, poistamalla vapaa-ajan ja vakituisten asukkaiden rakentamisen esteitä.
Meidän on poistettava rakentamisen esteet ainakin vetovoimaisella Ristiinan Saimaaseen rajoittuvassa Ristiinan osayleiskaavassa.
Rakentaminen luo työpaikkoja.
Vapaa-ajan asukkaat tuovat elinvoimaa ja työtä matkailu alalle.
Väestön muuttotappio on pysäytettävä.
Verotuottoa on saatava lisää.”

Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi. 

Edelleen valtuutettu Raimo Heinänen esitti valtuutettu Jussi Marttisen kannattamana, että asia palautetaan uuteen valmisteluun siten, että Ristiinan yleiskaava ja kirkonkylän straginen yleiskaava käsiteltäisiin eri päätöksillä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaupunginhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat valtuutettu Raimo Heinäsen esitystä asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 43 jaa ääntä, 4 ei ääntä, 3 tyhjää ääntä ja yksi valtuutettu oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Merkitään, että äänestyluettelo liitetään pöytäkirjaan. Liite 2.

Merkitään, että kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen selosti asiaa kaupunginvaltuustolle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Etelä-Savon ELY-keskus, Savonlinnan maakuntamuseo, muistutuksen jättäneet

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sen lisäksi, mitä kuntalain (410/2015) 137 §:ssä säädetään valitusoikeudesta, on kaavan hyväksymistä koskevaan päätökseen valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n nojalla myös:

  • alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan, asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.