Kaupunkikehityslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Kaupunkikehityslautakunnan vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2021

MliDno-2022-828

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Tarkastuslautakunnan tilinpäätöksestä 2021 antama arviointikertomus on luettavissa liitetiedostosta. Kaupunginhallituksen on raportoitava kaupunginvaltuustolle toimenpiteet, joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien, kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty. Selvitykset viedään kaupunginhallituksen kokoukseen syyskuussa ja edelleen kaupunginvaltuuston kokoukseen. Valmiiden, lautakuntien omalta osaltaan käsittelemien vastausten tulee olla kirjattuna annettuun asiakirjapohjaan 9.9. mennessä. Kaupunkikehityslautakunta antaa seuraavat vastaukset lautakunnalle esitettyihin kysymyksiin.

1. Ohjelmakortissa ”Kestävän kasvun ohjelma” toimenpiteen ”Liikennepäästöjen vähentäminen” on ”Toiminnan kuvaus / vastuu” -sarakkeessa maininta ”Ely ei ottanut uuteen urakkaansa tehostettuja talvipyöräilyreittejä mukaan. Kaupunki poistaa osaltaan säästösyistä kokeilureitit tehostetusta kunnossapidosta”. Miksi Ely ei ottanut reittejä mukaan? Asia ei selviä tilinpäätöksen ohjelmakortista ja tavoitteesta.

ELY:llä kevyenliikenteenväylät ovat normaalissa laatuluokituksessa, Mikkelin alueella ei ole yhtään tehostettua talvipyöräilyreittiä.

 

2. Toimenpiteen ”Palvelujen digitalisointi ja palvelumuotoilu” toteutumasarakkeessa koulujen iltakäytön tehostamiseksi mainitaan koodilukitus, koska nykyiset lukitussysteemit eivät tue optimaalista iltakäyttöä. Onko selvitetty, kuinka paljon lukkojen vaihto koodilukitusjärjestelmään maksaisi?

Olemme siirtymässä asteittain resurssitehokkaampaan kulunvalvontaan iltakäytön kohteissa. Saimaanportin yhtenäiskoulun ja kuplahallin osalta saamme hyvää käyttödataa tulevaisuuden muutoksiin muiden kohteiden osalta.

 

3. Toimenpiteen ”Sujuvat sijoittautumispalvelut, joustava ja ennakoiva kaavoitus” toisena tavoitteena/mittarina oli pientalotonttien varaajien asiakastyytyväisyyskysely. Kyselyä ei kuitenkaan resurssien puuttuessa voitu toteuttaa. Kuinka paljon resursseja tällaisen tärkeän kyselyn toteuttaminen vie?

Pientalotontteja voidaan varata sekä jatkuvasti että kohdennettuina hakuina tietyille asuinalueille. Viime vuosien aikana – eri syistä (koronapandemia, Ukrainan sodasta johtuvat materiaalien hinnannousut) – tonttivarausten määrät ovat vähentyneet kaikissa maakuntakeskuksissa. Huhtikuussa hyväksytty uusi Maapoliittinen ohjelma mahdollistaa asuintonttien sujuvamman kaavoittamisen ja kilpaillun luovuttamisen pientalorakentajille – tätä menetelmää ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön ja sen nähdään parantavan asiakastyytyväisyyttä tontinhakijoissa. Uudet laajemmat OKT-tonttialueet (Annilanranta, Ranta-Launiala) tulevat hakuun ensi ja sitä seuraavana vuonna. Lisäksi toivomme uuden paikkatietoalustan ja karttaohjelmistojen helpottavan kohdennettujen asiakas- ja tyytyväisyyskyselyjen tekemisen ilman ulkopuolista konsulttityötä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa edellä olevat vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esitettyihin kysymyksiin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.