Kaupunkikehityslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnos / Moisiontie 5-11

MliDno-2021-2622

Valmistelija

  • Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 14. päivänä kesäkuuta 2022 päivätyn Moisiontie 5 – 11 asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnoksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaava koskee 15. kaupunginosa (Pursiala), 25. kaupunginosa (Tuukkala) ja 29. kaupunginosa (Annila) asemakaavoittamattomia osia ja asemakaavan muutos koskee 25. kaupunginosan (Tuukkala) kortteita 35 ja 37 sekä katu- ja suojaviheralueita / Moisiontie 5 – 11.

Kaavahanke on lähtenyt liikkeelle Porrassalmen Kehitys Oy:n aloitteesta. Taustalla on Moision sairaalan alueen kehittäminen ja kaupunginvaltuuston päätös 15.6.2015 § 215. Valtuusto hyväksyi osakassopimuksen alueen kehittämisestä tavoitteena luoda alueelle hoiva-, vapaa-ajan-, matkailu- ja terveyspalveluiden keskittymä, johon yhdistyy sekä loma- että vakituinen asuminen. Osakassopimuksessa kaupunki on sitoutunut asemakaavoittamaan kaupunkirakenteeseen soveltuvan ja toteutettavissa olevan alueen.

Sairaalan rakennukset ja lähiympäristö muodostavat n. 24 ha suuruisen tilan 491-406-3-39. Sitä ympäröivät alueet kuuluvat Metsähallitukselle, joka ilmoitti halukkuutensa liittyä mukaan asemakaavaan. Kaupunki omistaa maata pohjoisessa ja kaava-alueen lounaisosassa mm. Moision koulun ympäristössä. Nämä kolme osapuolta ovat n. 160 ha asemakaavoitettavan alueen suurimmat maanomistajat. Lisäksi alueella on suuri joukko pienempiä maanomistajia.

Porrassalmen Kehitys Oy on aiemmin selvittänyt valtuuston päätöksen mukaisia vaihtoehtoja toteutukselle ja näistä vapaa-ajan ja vakituinen asuminen osoittautuivat taloudellisesti parhaiksi. Vuonna 2020 Studio Puisto Arkkitehdit laati ideasuunnitelman alueesta Porrassalmen Kehitys Oy:n toimesta, jossa visiointiin pieni mittakaavaista asuinrakentamista tavalla, joka säilytti alueen historialliset ja maisemalliset arvot. Kaavahanke tuli vireille 23.6.2021 ja ideasuunnitelmaa kehitettiin kaavaluonnoksen muotoon. Kaavaluonnoksessa kokonaiskerrosala on noin 104 000 k-m2. Rakennusoikeutta on käytetty karkeasti 1/5 kokonaisrakennusoikeudesta. Puhtaasti asuinrakentamiseen (A, AO, AP, AR) on osoitettu noin 33 000 k-m2, joka tarkoittaa n. 700 uutta asukasta. Aluetehokkuudeksi muodostuu e=0,07.

Kaavaluonnoksessa sairaalan ympäristöön ei ole esitetty korkeaa rakentamista. Korttelissa 100 sijaitseva viisi kerroksinen terveyskeskussairaala voidaan purkaa ja tilalle tulee matalaa yhtiömuotoista pientalorakentamista. Sairaalan pohjoispuolelle Moisiontien varteen on hahmoteltu tiivistä- ja matalaa rakentamista täydentämään nykyistä rakennuskantaa puistomaisessa ympäristössä. Lähiympäristössä uudisrakentaminen on osoitettu maaston muotojen sallimille korttelialueille. Valtatie 13 ja Annilantien risteyksen läheisyydessä on Tuukkalan purettava sairaala ja palveluasumista. Sairaalan tilalle on osoitettu liikerakentamista ja palvelurakennusten korttelialuetta on laajennettu.

Moisio-Kyyhkylän osayleiskaavassa Karjalammentie on katkaistu siten, että läpiajoa ei sallita henkilöautoille, mutta joukko- ja kevyen liikenteen läpiajo on mahdollista. Asemakaavassa tämä rajoite on poistettu ja Karjalammentie toimii itä- länsisuuntaisena ajoreittinä, joka jatkuu uutena katuna maisemapellon pohjois- ja länsireunaa seuraten. Moisionlammen länsirannalle on osoitettu uusi kevyen liikenteen reitti.

Kaavaluonnoksesta tullaan selvittämään kaavataloudelliset vaikutukset ja kaavan tueksi laaditaan kaupungin ja muiden maanomistajien välinen maankäyttösopimus niiltä osin kuin se katsotaan tarpeelliseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että se hyväksyy alustavasti  asemakaavan, joka koskee 15. kaupunginosan (Pursiala), 25. kaupunginosa (Tuukkala) ja 29. kaupunginosan (Annila) asemakaavoittamattomia osia ja asemakaavan muutosluonnoksen, joka koskee 25. kaupunginosan (Tuukkala) kortteita 35 ja 37 sekä katu- ja suojaviheralueita / Moisiontie 5 – 11, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Mikkelin kaupungin museot, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin kaupungin infra-aluepalvelut, ympäristöpalvelut, rakennusvalvonta, kaava-alueen asukasyhdistykset, alueelliset energiayhtiöt ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että nuorisovaltuuston edustaja Aino Kortelainen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkirakenne/Tarkkanen Ilkka, Avelin Kirsi

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.